Guide: Albins 10 favoriter från 2022

Text: Albin Johansson

Foto: Eqotime


Hur sammanfattar man ett år fyllt av klockor? Klockvärlden är större än man tror, och för varje gång man känner att man sett en hel del klockor så dyker det alltid upp något helt nytt.

Under 2022 har det kommit en hel del nyheter och vissa har imponerat på mig mer än andra. En del av dem är extremt komplicerade ur från prestige-tillverkare, och andra visar knappt tiden och är från små tillverkare jag inte hade hört om förrän jag höll klockan i handen. Jag föredrar känsla framför specifikationer och berättar varför jag gillar en klocka snarare än vilket vattentryck den klarar av eller storleken. Så är är mina 10 favoriter från det gångna året, enjoy!


Czapek Antarctique Rattrapante

Czapek är en independent-tillverkare som jag fått upp ögonen för allt mer under året. Med en naturligt begränsad tillverkning och en väl avvägd balans mellan sportklockor och mer klassisk designade klockor med en modern tvist, så har varumärket blivit en personlig favorit.

Antarctique Rattrapante är en sportkronograf på länk limiterad till 99 klockor årligen. Den skeletterade urtavlan ser väldigt bra ut, och klockan är mycket bärbar på handleden. Det vi har i rattrapanten är helt enkelt en komplicerad sportklocka. Jag fick möjlighet att montera på ett gummi på klockan vid fotograferingen för vår artikel på Czapek, och för mig tog den klockan till nästa nivå och jag blev såld direkt.

Läs mer om Czapek i vår artikel här.


Longines Spirit Zulu Time

Longines är ett av mina personliga favoritmärken. Anledningarna är flera och har att göra med allt från deras historia till att de återkommande släpper nya modeller som ser riktigt bra ut till relativ överkomliga priser. Med Spirit Zulu Time lyckades de få in min favoritkomplikation (GMT) i en modell som både bär bra och ser rätt ut.

Klockan kommer i flera utföranden och min favorit är med grön bezel på läder. Den blå varianten med sunburst-finish ser även den väldigt bra ut. Vissa klockor behöver man aldrig ta av handleden och de passar till det mesta, Spirit Zulu Time är en av dem, och för denna gäller det även när man åker utomlands och vill ha koll på flera tidszoner.

Vi passade på att i samarbete med Longines göra en ordentlig hands-on på modellen som ni hittar här.


Tudor Pelagos 39

Tudor gör helt rätt saker just nu, och när de släppte nya Pelagos 39 var det nära en fullträff för mig.

Det är något speciellt med klockor i titan, och för mig är dykare i titan riktiga tool watches där man tagit bort elementet av tyngd för att göra instrumentet enklare att använda. Tyngden går att få ner ytterligare när man har klockan på gummibandet. Tudor har ofta inslag från storebror Rolex, och med den röda texten på urtavlan på en lätt dykare som sitter riktigt bra på handleden känns det som en riktig premiumdykare. De klassiska snowflake-visarna lyfter även klockan ordentligt med en blinking till tillverkarens historia. Hade de skippat sunburst på urtavlan och gjort den mattsvart hade det varit en fullträff för mig.

Missa inte vår artikel på Tudor pelagos 39 här.


Bulgari Octo Finissimo Skelton 8 days

Ändå sedan Bulgari presenterade Octo Finissimo har de lagt i en ny växel när det kommer till att ta fram spännande modeller vilket inte minst märkets av i år under Geneva Watch Days där de bland annat visade något som skulle bli en av mina favoriter för året.

Bulgaris Octo Finissimo-serie är fokuserad på tunna ur. När en manuell roséguldare med 8 dagars gångreserv och en total höjd på strax under 6mm dyker upp blir det tummen upp från mig. En riktigt snygg klocka från en tillverkare som fortsätter imponera.


Vacheron Constantin Overseas Skeleton Tourbillon

Återigen en värsting i skeleton-utförande, men denna gång i Titan. Den här klockan ser bara så rå ut att jag inte kan låta bli att älska den. Overseas är en modell jag gillar, och Vacheron Constantin behöver ingen närmare presentation.

En rolig feature i mitt tycke är att klockan inte har några andra komplikationer än själva tourbillonen. Utöver tidvisning på timme, minut och sekund har den inget datumfunktion eller liknande. Klockan är som ett konstverk man kan bära på handleden.

Hands-on artikel på Vacheron Constantin Overseas Skeleton Tourbillon Titanium hittar nu här.


Sjöö Sandström Landsort

Efter många års väntande på svenska Sjöö Sandström släppte de till slut sin nya version av Landsort. En ordentlig svensk dykare inspirerad av Östersjöns djupaste punkt som ligger utanför ön Landsort (Öja) i Stockholms södra skärgård.

Den nya modellen kom i fyra olika utföranden, tre i stål och en brons med grön urtavla limiterad om 100 klockor. Modellen har blivit nättare och bär bättre på handleden samtidigt som den ser riktigt bra ut, i synnerhet bronsmodellen.

Läs mer om nya Landsort här.


Rolex GMT-Master 126720VTNR

Jag funderade på att inte ha med denna klocka på listan men vid närmare eftertanke har den sin plats bland mina favoriter. En modern GMT med keramisk vridring och kronan på ”fel” sida av boetten i en blinkning till Rolex historia. Klockan är så fel och rätt samtidigt så jag har svårt att inte gilla den samtidigt som jag tycker den ser riktigt bra ut.Patek Philippe World Time 5230P

Gillar man GMT-klockor så är steget inte långt att gilla Worldtimers. Tungviktaren Patek Philippe har en rik historia när det kommer till dessa, och i samband med Watches & Wonders presenterade de en nyhet jag inte hade haft något emot att addera till samlingen.

Läs mer om Patek Philippes nyheter från 2022 här.


Patek Philippe Annual Calendar 5205R

Två Patek Philippe i samma topplista? Ja om de är så här bra måste man. 5205R har länge varit en av mina favoriter. Tidigare versioner har funnits med tex svart tavla, men i år släppte de en med grön tavla och bilderna får tala för sig själva.

Läs mer om Patek Philippes nyheter från 2022 här.


Omega Seamaster Diver 300m

Sist men inte minst en ikonisk dykare som hjälpt många klockentusiaster ta steget in med sin första ”riktiga” klocka. Omega Seamaster professional 300m var en av mina första klockor och den har alltid en speciell plats i klockhjärtat. När Omega presenterade den nya gröna modellen i år tickade den många viktiga boxar för mig.

Läs mer om modellen här.


Sammanfattning

När jag tar en titt på klockorna ovan ser jag en tydlig tråd, gröna urtavlor, dykare och komplicerade sportklockor verkar ha gjort störst intryck på mig under 2022, men det var givetvis en hel del klockor som inte fick plats. Vi får se hur nästa års topplista ser ut och jag hoppas att 2023 blir ett lika starkt år gällande nyheter som detta var.

Missa inte att se mina kollegors topplistor: Aleksandar, Mia och Britta.