Guide: Brittas 10 favoriter från 2022

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström / Tillverkarna


Så här i sista skälvande timmarna av 2022 är det dags att sammanfatta vad vi sett och vad vi tyckte. Jag har valt att ta upp tio klockor som jag tror kan ha påverkan på utbudet av kommande års klockor. De är extremt olika men ligger alla i framkant av vad vi kan se just nu.


Patek Philippe Tiffany Blue Nautilus 5711/1A-018

I segmentet största snackisarna tar utan tvekan Patek Philippe Tiffany Blue Nautilus 5711/1A-018 priset både när det gälle hur omtalad den är men också till vilket pris den första såldes. Samarbetet med auktionshuset Phillips var en genial idé och sedan dess har branschen lite spydigt namngett det som världen bästa reklambyråtrick med namn Patek Phillips. Modellen är en ”homage” till det långa samarbetet mellan Patek och Tiffany’s. 

Att den första klockan i den limiterade serien om 170 exemplar såldes på auktion för en bra bit över 35 miljoner kronor är ju märkvärdigt. Pengarna gick till världsnaturfonden – ett bra initiativ – och febern för stålklockor med turkosblåa tavlor var genast ett faktum. Vi har ju alla sett otaliga varianter på detta. Den första att visa sig med den äkta och åtråvärda klockan var Jay Z vilket var passande eftersom både han och hans fru Beyonce är ambassadörer för Tiffany’s & Co. Nummer två ut med modellen var Bernard Arnault CEO för LVMH som sågs spela schack med sin son Frèdèric Arnault, CEO för Tag Heuer, med en Tiffany Blue Nautilus ref. 5712 (unikt exemplar) på handleden tätt följd av Leonardi DiCaprio som viftade med den på kalas.


Omega x Swatch MoonSwatch

Att Swatch skulle bli snackis nummer två var otippat, men varumärket har ju historiskt sett varit bra på skapa mediauppmärksamhet. Modellen MoonSwatch (som kostar 2660kr) i partnerskap mellan Omega och Swatch sammanfattar det bästa av två världar, säger tillverkarna. Klockan har skapat oändliga köer vid Swatchbutikerna och kom nog väldigt lägligt för varumärket som har tappat lite fart de senaste åren. Att Swatch-klockorna skulle lyckas var behäftat med ett risktagande men behövdes för att kicka igång den krisdrabbade schweiziska klockindustrin under kvartsrevolutionen så 1983 kunde vi bekanta oss med de första modellerna.  

Den nya kollektionen innehåller klockor i elva olika utföranden, alla döpta efter planeter och himlakroppar, från den gigantiska stjärnan i mitten av solsystemet till dvärgplaneten i utkanten. Varje MoonSwatch har sitt eget ”mission statement” graverat på bakboetten och den gemensamma Omega x Swatch-logotypen på urtavlan och kronan. Batterilocket på varje klocka visar planeten. Bandet som har ett rymddräktliknande kardborreband ger en touch av astronaut-chic, lite klumpigt i mitt tycke. 

Att snackisen fortfarande flyger beror förstås på att tillgången är mindre än efterfrågan. Varje dag står kunderna troget och väntar utanför butikerna i hopp om att deras favorit ska levereras just idag. Så blir det inte för de flesta och därför har andrahandsvärdet blivit oanständigt högt – och detta för en klocka som inte är limiterad! Det är bra att lyfta på hatten.


H. Moser & Cie’s Streamliner

Den totala motsatsen till ovanstående klocka är H. Moser & Cie’s Streamliner som skriker Understated Elegance. Efter de uppskattade versionerna i stål med blå och grön tavla lanserade H. Moser & Cie en Streamliner-modell i helguld utrustad med inhouse verk i boetten och flying tourbillon. 

Verket kaliber HMC 804 har dubbla balansfjädrar tillverkade av H. Moser & Cie.s systerbolag Precision Engineering AG. Streamliner Tourbillon Vantablack® är ett diskret kraftpaket tillverkad med Schweizisk precision från den nordöstra delen av landet.

Klockan, som är iögonfallande, har vacker strömlinjeformad minimalistisk estetik á la 1970-tal och kontrasten mellan den kolsvarta tavlan med Vantablack® (en beläggning som används inom astrofysik) med ett hål vid klockan 6 för tourbillonen kombinerat med boett och band rött guld är sällsynt snyggt. Den kuddformade boetten har självklart integrerat band och både boett och bandets länkar är noggrant polerade så de fått en elegant satinlyster. Elegantare än så har kan det inte bli enligt mitt tycke – det är en till synes enkla estetiken som sätter pricken över i.


Van Cleef et Arpels Lady Arpels Heures Florales

Juvelklockor med nytänk är vi inte bortskämda med men ett märke som återigen överraskade är Van Cleef et Arpels med sin poetiska uppfattning om hur tid ska mätas. Denna gång var det med  Carl von Linnés arbete som inspirationskälla. Van Cleef et Arpels Lady Arpels Heures Florales i serien ”Poetry of Time” visade sig vara något alldeles extra. Helt onödiga, bara vackra och de slår det mesta när det gäller konstruktion av det tickande hjärtat. Ett remarkabelt urverksarbete sitter i boetten, ett extraordinärt hantverk och är ett bevis på att haute horlogerie med avancerade komplikationer visst är tekniskt men också kan vara romantiskt. Modellen var nominerad till priset för juvelklocka i GPHG – men juryn överraskade alla med att ge ut ett extra pris för den fantastiska konstruktionen av verket som är gjord med både kunskap och humor. 

Van Cleefs urmakare hade tagit fasta på vår värlsdsberömde botanikers idé: en trädgård som visar tiden baserat på när växter och blommor slår ut sina blomblad och när de stängs. I sin trädgård i Hammarby, Uppsala, anlade han en plantering med utvalda blommor vars kronblad öppnas och stängs vid specifika ögonblick på dygnet. De placerades i smala tårtbitar i en rund rabatt för att han på så sätt skulle kunna se tiden när han bara tittade ut genom fönstret. 

Van Cleef et Arpels fantastiska klockor Lady Arpels Heures Florales och Lady Arpels Heures Cerisier är juvelprydda blombuketter med en 38 mm stor boett i vitt respektive rosèguld. När man med ett tryck på en knapp på boettringen väcker urtavlan till liv och 166 delar av verkets totalt 533 komponenter sätts i rörelse. 

Vart och ett av urtavlans tolv blommors blomblad är ledade och anslutna till verket. För varje timme som går stängs de öppna blommorna för att ge plats för en ny kombination av utslagna blommor. Nästa dag kommer sekvenserna av buketterna som avlöser varandra timme för timme vara olika. Minutvisningen är synlig i ett fönster på boettkanten. Visst är det lite svårt att läsa av tiden, det kräver lite övning – men vad gör det.

Modellen finns i två versioner och det astronomiska priset är 251,472 euro, men då får men med två olika armband.


Bvlgari Serpenti Misteriosi

En juvelklocka med en mikromekanisk kaliber designad för att passa i huvudet på en Serpenti-klocka. Med en diameter på 12,30 mm, 2,50 mm tjock och vikt om 1,30 gram, är BVL 100 väldigt liten och slår Jaeger-LeCoultres legendariska caliber 101 som har måtten 14 mm lång, 4,8 mm bred och 3,4 mm höjd. Den extrema miniatyriseringen av de 102 komponenterna och de 30 timmarnas kraftreserv gör den till en vinnare. Idén om detta lilla verk kom sig av att man på Bulgari tyckte att det var ett nerköp att inte kunna leverera en Serpenti med mekaniskt verk och att använda JLC’s 101 var inte aktuellt.

Boetten är inte fäst vid ormens huvud utan är en separat, löstagbar enhet som kan vridas mot bäraren (vilket innebär att den kan bäras på båda armarna) och tas bort för service.

Serpenti Misteriosi är tillverkad i guld med ädelstenar och en kombination av lack. Varje klocka är ett mästerverk när det gäller guldsmide eftersom varje våg formas innan den dekoreras, sätts med stenar och fästs på nästa våg för flexibilitet och komfort. Klockan har armband i roséguld satt med briljantslipade diamanter och turkosa inlägg, två päronslipade rubelliter för ögonen och en diamantbelagd urtavla (totalt 724 diamanter/18,05 ct). 


Grand Seiko Kodo Constant Force Tourbillon 

Grand Seiko tog för sig och levererade japanskt mästerverk i och med modellen Grand Seiko Kodo Constant Force Tourbillon och fick motta GPHG’s pris för Chronometery. Modellen är 43,8 mm i diameter tillverkad i platina och Grand Seikos Brilliant Hard Titanium. Trots att modellen är skeletterad med verket synlig från båda håll är den vattentät till 100 m. Ett mästerstycke som visar vad Grans Seiko kan tillverka. Referensen är SLGT003 för den som vill veta mer om detta fantastiska ur.


Jacob & Co The Godfather 50th Anniversary

Fullständigt galet och helt fantastiskt är Jacob & Co The Godfather 50th Anniversary. En klocka med extra allt. Om den är snygg eller ej är en personlig uppfattning men att det är en klocka som ur ett konstruktionshänseende är helt enastående är det inget snack om. Klockan, tillverkad i begränsad upplaga om 50 exemplar, är en symbolisk och urmakerimässigt extremt avancerad pjäs med triple-axis flying tourbillon och dubbel speldosa. Den är ett grafiskt och musikaliskt ode till Francis Ford Coppolas Oscarsbelönade kultklassiker som hade premiär för 50 år sedan. 

Få filmer har haft så starkt inflytande på den filmiska utvecklingen, den innehåller några av de största scenerna och dialogerna i filmhistorien. Modellen Opera Godfather 50 years innehåller tretton av dessa scener, placerade i samma ordning som i filmen. De är för evigt etsade på boettens kant. Filmens tretton mest kända citat, där det kändaste är: I’m gonna make him an offer he can’t refuse, sagt av Marlon Brando som Don Corleone är graverat på speldosornas tuber. Jacob Arabo säger att filmens historia fastnade när han som tonåring såg den men att det inte var maffialivet utan att det var de starka familjeband som hela tiden är närvarande i filmen som gjorde det största intrycket. 

Klockans boett i vitt guld är 49 mm där sidorna är dekorerade med tretton symboliska scener från filmen. Varje scen är etsad med banbrytande högintensiv laserteknik. I mitten av kalibern JCFM04 sitter en version av den berömda rosen som Vito Corleone bar på slaget vid sin dotters bröllop. Den är placerad mellan den tvådelade speldosans mekanism i roséguld och som spelar The Godfathers huvudtema och på vilka också de berömda citaten är ingraverade. 


Bulgari Octo Finissimo Ultra

Ännu mer exceptionellt urmakeri stod Bulgari för med modellen Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary. Modellen är 40 mm i diameter och bar 1,8 mm hög – ett rekord när den kom som sedan slogs av Richard Mille med någon 10-dels millimeter. Tävlingen som innebär att tillverka den tunnaste mekaniska klockan verkar nu vara avgjord. Bulgaris klocka är användbar, snyggare att titta på än Milles och känns mer stabil. Med sin QR-kod har den också en digital dimension som säkert många gillar. Den tillverkas i tio exemplar och är självklart ett extremt samlarur.


Tudor Ranger

När det gäller titt i arkiven för att få inspiration till nya modeller var det Tudor som tog hem priset under året. Modellen Tudor Ranger är en pigg 70-åring med nytt hjärta. I år var det 70 år sedan den Brittiska North Greenland Expeditionen startade där männen förutom utforskade Grönland också testade Tudorklockor. På jubileumsdagen (fredag 8 juli 2022) var det en global lansering av den uppgraderade version av Tudor Ranger med slimmad boett om 39 mm och stålband med T-fit quick change spänne.

Den design som vi nu känner igen som Ranger dök inte upp förrän på 1960-talet, med stora arabiska siffror, generöst belagda med självlysande material vid 3, 6, 9 och 12.  Det är en perfekt verktygsklocka med timmarkörer i beige som kontrast till den korniga, mattsvarta urtavlan. De pilformade visarna med en ny touch där spetsen på sekundvisaren är snyggt vinröd. Verket är Manufacture Caliber MT5402 certifierat av COSC är vad många kallar ”helgsäkert”; det vill säga cirka 70 timmar, vilket gör att man kan ta av sig klockan en fredagskväll och sätta på den igen på måndag morgon utan att behöva dra upp den. Bakboetten är skruvad, kronan har den historiska Rose-logotypen och skruvas in för att garantera 100 meters vattentäthet. 


Breguet Classique Dame 8068 

Till sist en blivande klassiker Breguet Classique Dame 8068 som måste komma med på listan. Breguet har ju fört en något undanskymd tillvaro de senaste åren men nu har de spottat upp sig framförallt på damsidan. Visst är jag ett fan av modellen Reine de Napels – inte i alla former men de flesta – men det behövdes en mer tillgänglig damklocka och denna gång har även Breguet uppfattat att både färg och utbytbara armband kan bli en succé. Modellen finns i vitt eller rosétonat guld med automatverket Calibre 537/3, boetten är behagliga 30 mm, urtavla i pärlemor och diamanter både på boettringen och bandfästena. Klockan levereras med tre band vilket gör att det går att få en kombination som passar alla i stort sett för tillfällen.