Patek Philippe, en snabbguide till gökungen Aquanaut

Text & bild: Carl-Philip Strand


Patek Philippe Aquanaut, eller ”vattennöten” som en del entusiaster valt att kalla den, har av vissa setts som lite av en gökunge i Patek Philippe’s modellutbud. Men nu har modellen hängt med ett tag och Aquanauten har helt klart en mängd glada fans över hela världen. Eqotime’s Carl-Philip Strand har kikat närmare på modellen och ge er en liten snabbguide till Aquanautens olika varianter och referenser.


Det var 1997 som Patek Philippe presenterade den nya modellen, Patek Philippe Aquanaut 5060A/J. Lanseringen skedde strax efter att varumärket firat 20-årsjubileet av framgångsmodellen Nautilus. Och redan från start visade man att Aquanauten var ett aningens annorlunda koncept jämfört med resten av företagets mer konventionella och en smula konservativa utbud. Exempelvis var Aquanauten den första klockan från Patek Philippe som i originalutförande levererades på ett tropical-gummi.



Den första versionen fick referensen 5060 och producerades ursprungligen som en limiterad utgåva med totalt 1000 exemplar i både stål och i guld. Aquanautens framgång märktes omedelbart och kort efter släppet sattes modellen i full produktion.


Tydliga kännetecken

Det som kännetecknar en Patek Philippe Aquanaut är bland annat den oktogonala glasringen med dess borstade yta, polerade kanter och den grova tavlan som består av svarta fyrkanter. Något som för den fantasifulla kan påminna om mönstret på en handgranat. Tavlan är försedd med tritiumindex, arabiska siffror, tritiumtäckta batonvisare, samt ett datumfönster.

Som nämnts släpptes modellen med ett tropical-gummiband som var resistent mot både saltvatten och uv-strålning. Bandet hade samma struktur som tavlan med grova fyrkanter vilket gjorde helheten en smula sportigare och nästan lite rå framtoning som åtminstone vi på Eqotime upplever som en rejäl skillnad mot Pateks övriga utbud. På ett väldigt positivt sätt ska tilläggas.

Urverket som Aquanaut ursprungligen förseddes med var caliber 330SC som är byggd på basplattan caliber 315SC. Det automatiska verket hade en rotor i 21k guld, centrumsekund och datumvisning kl 3 med quickset. Dessutom var verket certifierat i enlighet med Geneva Seal.



Att Patek Philippe, ett av världens mest eftertraktade klockmärken och dessutom tillhörande det absoluta toppskiktet inom urmakeri, valde att släppa en stålsportklocka enbart på gummi var något helt nytt. Vi kan nästan kalla det för både modigt och revolutionerande. Och det kan knappast ha setts som en bombsäker succé. Vi skulle nästan kunna argumentera för att releasen snarare var ett utslag av ett ganska stort risktagande. Men modellen blev en succé redan från början och sattes, som nämnts, tämligen omgående i reguljär produktion.



Flera referenser

Sedan 1997 har Aquanauten släppts i en mängd olika referenser med olika komplikationer och konfigurationer. Patek har exempelvis låtit den växa storleksmässigt. Första referensen kom i storleken 36 mm. Men sedan modellen sattes i full produktion, med referenserna 5066 och 5065, går den även att införskaffa i 38 mm. En storlek som på Patek-språk kallas Jumbo. Referensen som idag ligger närmast originalet och som fortfarande är i produktion är Patek Philippe Aquanaut 5167.

Aquanauten var alltså inte den gökunge som många trodde från början. Istället verkar dess popularitet bestå och den är idag både en naturlig del i Pateks modellutbud och ett kul exempel på hur en konservativ tillverkare ibland kliver utanför boxen och fortsätter göra succé.



För den som vill ha ännu mer Patek Philippe så rekommenderar vi en genomlyssning av Urbildningsradions specialavsnitt om Patek.

Del 1 hittar du här!

Del 2 hittar du här!