Guide: Mias 10 favoriter från 2022

Text/foto: Mia Litström


Året har bjudit på härligt många nyheter som gör att det inte har varit lätt att välja ut 10 favoriter. Det händer otroligt mycket i klockbranschen och det är en stor bredd på utbudet av på nyheter. Mitt urval är en lista på de klockor som verkligen berörde mig när jag fick klämma och känna på dem och den är skriven utan inbördes ordning, istället är den indelad i tre teman: gnistrande, sportiga och vardagsfavoriter.


Gnistrande favoriter

MB&F Legacy Machine Flying T

MB&F, som man bara kan älska, de har drivet från fantasin och levererar otroliga klockor i den högsta nivån av haute horlogerie. Varumärket växer och på kort tid har de lyckats så bra tack vare sin expertis och alldeles egna stil och framförallt det hjärta samt värme de förmedlar tack vare sin grundare Max Büsser med team. I år fick vi en lång och härlig intervju med honom där han berättar om sin resa, den går att se här.

Deras nyheter är alltid något alldeles speciellt och en av årets nyheter är helt extraordinär. Det är ett samarbete med den franska juveldesignern Emmanuel Tarpin och deras andra i ordningen där de har använt sig av modellen Legacy Machine Flying T, den första var med Bulgari. Resultatet av MB&F x Emmanuel Tarpin har resulterat i två versioner av LM Flying T som heter ”Ice” och ”Blizzard” vilka jag fick möjlighet att förhandstitta på under Geneva Watch Days.

Vinter som är Emmanuel Tarpin favoritårstid gjorde att han ville skapa två olika klockor med vintertema. Den ena illustrerar vacker snö och den andra isens skepnad. Utöver LM Flying T’s häftiga och alldeles egna design, som Max berättar om i videon, är diamanterna applicerade med en avancerad sättningsteknik. Boetten är i vitt guld för båda modellerna och på kronorna samt på tourbillonen sitter ytterst ovanliga Paraiba-stenar. Fantastiska klockor som man kan berätta om hur länge som helst för de är rena konstverk. Magiskt vackra och de är limiterade till 8 exemplar per version.

Jaeger-LeCoultre Rendez-Vous Dazzling Shooting Star

Jaeger-LeCoultre har länge förfört oss med sin dammodell Rendez-Vous där jag 2019 fastnade för deras dåvarande nyhet i version som heter Dazzling. Det är en modell som också har en otroligt avancerad stensättning på boettringen, den yttersta raden kan man titta på i evigheter. I år kom ytterligare en version av modellen döpt till Rendez-Vous Dazzling Shooting Star.

Det finns många avancerade och exklusiva komplikationer men den här är extra rolig just för att Shooting Star är en komplikation som inte sker på bestämda tider utan visningen av den flygande stjärnan sker slumpvis under dygnet. Plötsligt i den övre delen av den inre ringen på urtavlan mellan 10 och 2 kommer stjärnan farandes till och från. Egentligen en detalj som inte har någon innebörd rent tidsmässigt men det är en detalj som är vackert romantisk. Det är också är fascinerade att det rent mekaniskt går att göra en funktion som denna. Skulle man vilja visa den vackra ”shooting star” går det också att göra det via aktivering av kronan i ett visst läge.

Urverket är deras in-house calibre 734. Storleken är 36 mm och den djupblå färgen på urtavla och läderarmband till roséguld samt de vackra diamanterna i olika storlekar gör den här klockan slående elegant. Det är också en fröjd att se klockan från sidan där man detaljerat kan se stensättningen på boettringen. Priset är lika högt som den är vacker och komplicerad, lite drygt 1 miljon kronor.

Vacheron Constantin Patrimony Self-Winding

Vacheron Constantin har alltid skapat klassiskt vackra klockor som går att få med de mest avancerade komplikationer som jag alltid fastnar för. Men en av nyheterna som jag fattade tycke för är en stilren Patrimony. Det är en modell som har arv från den historiska modellen från 1957. Och att nyheterna har lätta puderrosa nyanser fick mig att falla direkt. Den är i roséguld och urtavlan är i en lätt puderrosa nyans där den längst ut i kanterna är som mörkast och sen ljusnar av in mot mitten. Fantastiskt snyggt med index och visare också i guld. Boettringen finns utan diamanter men jag föll för den med diamanter för utan blir det lite naket, diamanterna knyter ihop helheten av klockan. Storleken är 36,5 mm och i elegansen ingår också att den är tunn, tjockleken är bara 8,45 mm och den har ett automatverk, calibre 2450 Q6/3. Priset är cirka 36,300 euro.

Patek Philippe Complications 7121/200G

Patek Philippes nyheter är inget som passerar någon oberörd. Flera intressanta modeller har visats under året där jag fattade tycke för deras ref 7121/200G med månfas. En otroligt vacker klocka där den djupblå färgen igen får ta för sig. Storleken är riktigt intressant och den är i storlek 33 mm vilket gör att den ligger fantastiskt fint på handleden. Boetten är i vitt guld med manuellt urverk, calibre 215 PS LU som är deras minsta komplicerade urverk. Och kombinationen med den avancerade stensättningen på boettringen som heter Dentelle tillsammans med månfas gör denna härligt romanistiskt vacker till det vita guldet. Pris på begäran.


Sportiga favoriter

A. Lange & Söhne Odysseus Titanium ref. 363.117 

A. Lange & Söhne överraskade stort när de lanserade en helt ny modell 2019 med namn Odysseus och den stora nyheten vara just att den är i stål. Efter det kom det en version i vitt guld med gummiarmband. Självklart stannar det inte där utan i år lanserade de en version i titan som i min smak är otroligt elegant med sina mjuka nyanser i grått och blått. Den har en isblå urtavla i mässing där boett och armband är i grade 5 titan som de har lyckats skapa en otroligt läcker matt borstad yta på för både boett och armband.

Det är en ytterst speciell sportklocka i storlek 40,5 mm med deras calibre L155.1 automat datomatic som är extra läckert med stor dag- och datumvisning likande den för deras Zeitwerk. Trots sin storlek och rejäla stil ligger den otroligt bra på handleden och den är betydligt lättare än vad stålvarianten är. Ett extra plus får den också för att den har microjustering av armbandet, upp till 7 mm. Klockan är en riktig fullträff och den är limiterad till 250 exemplar med ett högt pris, cirka 55,000 euro.

Vill man läsa mer om A. Lange & Söhnes nyheter från Watches & Wonders klickar man här.

Hublot Big Bang Integrated Beige Ceramic

Hublot lanserade Big Bang Integrated Ceramic i olika färger där de i starka stack ut extra mycket men jag fastnade för den i beige. Keramiken är riktigt läcker i den ljusa tonen med satinfinish och polerad yta. Boettringen är snyggt dekorerad med de sex H-formade skruvarna i titan. Klockan är i storlek 42 mm och det som också gör helheten för modellen är att det är en skeletterad kronograf med flyback tack vare det egna automatverket calibre HUB1280 med column wheel. Det är helt klart den kaxigaste klockan i mitt urval och just att den är i sandfärg gör det extra roligt. Hublot Big Bang Integrated Beige Ceramic är limiterad till 250 exemplar och priset är 25,200 euro.

Panerai Luminor Due Luna PAM01180

Panerai går inte att ta fel på, deras klockor har en härlig egen karaktär och design. I år är det extra roligt att deras utökning av Luminor Due-familjen blev en modell med månfas. Kollektionens första avancerade komplikation, det är fantastiskt och det klär modellen oerhört bra. Storleken är också lika bra, 38 mm sitter perfekt på handleden och flera varianter finns där guld är det mest exklusiva materialet, men jag föredrar den i stål. Riktigt klassiskt snyggt, framförallt versionen med vit urtavla och att den också går att få med alligatorarmband i starkare färg som exempelvis rosa gör den åtråvärd. Armbandet kan man lätt byta själv om man vill ändra färg efter outfit. Månfasen är placerad vid kl.3 och sekunder visas vid kl. 9. Luminor Due Luna är ett riktigt kap i mina ögon om man är ett stort fan av månfas. Priset är 9,300 euro.

Jag skrev en längre hands-on tidigare i år på klockan som ni hittar här

IWC Pilot’s watch Chronograph Top Gun Edition ”Lake Taoe”

Just det här valet är kanske inte är det bästa valet för mig när det gäller storlek men jag tycker den är så läcker och precis som en pilotklocka ska vara, härligt stor! Det jag framförallt gillar med IWCs nyheter för pilotklockor är twisten på en robust pilotklocka och dess material och utseende. Den finns i grönt, beige, svart och till sist – den jag tycker är så härlig, i vitt! Den heter IWC Pilots Watch Chronograph Top Gun edition ”Lake Tahoe”, och är i keramik med armband i gummi. Inspirationen kommer från US Navys vita uniformer och vinterlandskapet vid Lake Tahoe. Boetten är 44,5 mm och urtavlan är i svart och baksidan i titan, krona och tryckknappar är i stål. Automatverket är deras egna kronograf calibre 69380 som har ett järnhölje för att vara antimagnetiskt. En rejäl och supercool pilotklocka i vitt som är limiterad till 1,000 exemplar och priset är 126,000 kronor. 


Vardagsfavoriter

Longines Elegant Collection

Longines Elegant Collection är klockmodeller som är perfekta för den som söker en elegant klocka i bra pris och kvalité. En av deras nyheter som sticker ut lite extra i mina ögon är den i storlek 39 mm som gör att den tar för sig. Just den här versionen har sekundvisning vid kl. 6 och datumvisning vid kl. 3 som jag tycker passar urtavlan bra som är matt vit. Den eleganta känslan kommer också tack vare index i romersk stil. Boetten är i stål har ett automatverk calibre L891 med öppen baksida. Det som också är extra roligt med den här modellen är att det beiga armbandet, finns också i svart, inte är från djur utan är gjort av en biprodukt från äppelodling. Priset är 21,900 kronor.

Maurice Lacroix AIKON #tide Special Edition FIBA 3×3

Mauric Lacroix lanserade flera Aikons i härliga färger där alla kan hitta sin favorit. Bland nyheterna hittade jag en svart med vit urtavla med vitt gummiarmband. Snyggt avslappnad sportklocka för vardagsbruk. Den heter Aikon #tide Special Edition FIBA 3×3 vilket betyder att de har lanserat tre modeller i samarbete med basketorganisationen FIBA 3×3. Modellen finns också med svart urtavla och den sista varianten i baskettrion är en mycket färgstark version. #tide modellen finns i andra härliga färger som rosa, babyblått, turkost, orange och mycket mer. Plasten som har använts till boetten är återvunnen plast från havet. Storleken är 40 mm och priset är 760 euro för den som är i samarbete med FIBA 3×3.