Hands-on: Vacheron Constantin Overseas Skeleton Tourbillon

Vacheron Constantin Overseas Tourbillon Skeleton Titanium 6000V/110T-B935

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Den anrika tillverkaren Vacheron Constantin utökar den populära Overseas kollektionen med två nya skeletterade modeller som är försedda med tourbillon-urverk, samt för första gången en klocka helt i titan.

Overseas har på senare år blivit en populär modell från Vacheron Constantin och de senaste åren har en rad nya versioner av klockan lanserats. Vi har sett ultratunna evighetskalendrar i olika metaller, skeletterade och icke-skeletterade, tourbillons och nu även en klocka helt i titan med ett skeletterat tourbillonverk. Eqotime fick bekanta sig lite närmare med nyheterna under Watches & Wonders 2022.Overseas-kollektionen debuterade 1996 och har under åren genomgått en hel del förändringar. Något som varit genomgående för modellen sen den lanserades är den slimmade boetten med den integrerade länken, något som hämtats från den legendariska 222-modellen från 1977 (som förövrigt också gjorde debut i en nylansering i år).

I år lanserar man alltså en skeletterad tourbillon i två versioner: roséguld och titan.


Vacheron Constantin Overseas Tourbillon Skeleton Titanium 6000V/110T-B935

Fjädervikt möter tungvikt

Med en boett i grade 5 titan eller 5N roséguld och en diameter på 42,5mm och en tjocklek på 10,39mm är detta ingen liten pjäs. Däremot är titanversionen lätt som en fjäder, och det var en stor kontrast att först fotografera versionen i titan för att sedan gå över till den betydligt tyngre versionen i roséguld.

Från boett till länk, bezel och krona – allt genomgående i titan ger klockan ett betydligt mer nedtonat och sportigt intryck än syskonet i guld. Personligen så tycker jag om klockor i titan men den stora massan skulle nog föredra den i stål. Det är nog ingen omöjlighet framöver.

Man har varvat olika finisheringstekniker där boett och länk är borstade och glasring är sandblästrad och polerad. Dessa kombinationer ger ett väldigt sportigt intryck med lagom mycket bling. På roséguldsversionen varvar man borstat och polerat.

Länken är som på tidigare versioner inspirerad av malteserkorset och precist integrerad med boetten. En delikat fasning löper längs boettsidorna längs med länken.

Som tidigare så följer även ett läderarmband och ett gummiarmband med bägge klockorna där man snabbt och enkelt kan klä upp eller ner klockan smidigt via ”quick switch”-systemet.Skeletterad skönhet

Den automatiska kalibern 2160 SQ (där SQ står för squelette) är tunn – bara 5,65mm – och elegant finisherad. Man har kombinerat klassiska haute horlogerie tekniker med modern teknik där bryggorna är behandlade med en NAC (N-acetylcysteine) behandling vilket ger dom en grå ton.

Urverket består av 186 komponenter, tickar med 18,000 slag per timme och har en gångreserv på 80 timmar. Tourbillonen roterar ett varv per minut och kan därför även agera sekundvisare.Avslutningsvis så är Vacheron Constantin Overseas Skeleton Tourbillon en skönhet att vila ögonen på. Med urverk finisherat i världsklass och en välbyggd länk och boett så råder det nog ingen tvekan om att dessa kommer gå åt hos Vacherons butiker och återförsäljare. Men det är ingen billig historia. Listpris är nämligen 159,000 euro i Sverige för titanversionen (enbart tillgänglig i Vacheron Constantins egna boutiques) och 185,000 euro för den i roséguld.

Läs mer om modellerna hos Vacheron Constantin.


Tekniska specifikationer

Märke: Vacheron Constantin
Modell: Overseas Tourbillon Skeleton
Referensnummer: 6000V/110T-B935 (titan), 6000V/110R-B934 (roséguld)

Diameter: 42,5mm x 10,39mm
Boettmaterial: 18K 5N roséguld / Grade 5 titan

Urtavla: Index och visare i 18k 5N roséguld eller 18k vitguld med Super-LumiNova
Vattentäthet: 50m
Armband: Roséguld eller titan med viklås i matchande material samt läder och gummiarmband

Urverk: In-house Calibre 2160SQ
Komplikationer: Tourbillon, timme, minut och subsekund
Gångreserv: 80h
Uppvridning: Automatiskt