Hands-on: Cartier Santos Dumont 2022

Cartier Santos Dumont Platinum Red Lacquer WGSA0053

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


En intressant lansering av Cartier som tagit emot mycket ros bland folk i branschen och framförallt på sociala medier är de tre nya versionerna av Cartier Santos Dumont.

På förhand var denna lansering en av de vi mest spända på efter att ha fått tjuvkika på pressmaterialet veckorna innan Watches & Wonders 2022. Eqotime var på plats under lanseringen i Genève och blev inte besvikna.


Black on black

Jag ska vara helt ärlig och inleda med att jag inte varit ett stort fan av modellen sen den återintroducerades för några år sedan. Proportionerna känns inte helt rätt för mig och som en vintage-Cartier nörd så blir det lite tokigt ibland när Cartier ska lansera något nytt i modern tappning.

Med det sagt så måste jag säga att lekfullheten och elegansen med dessa nya modeller är något som får mig att börja tveka på min initiala ståndpunkt kring modellen. Dessa modeller är faktiskt snygga, på riktigt.

Den modell som tilltalar mig (och plånboken) mest är den svarta modellen i stål. Till skillnad från modellerna i ädelmetall är denna inte limiterad och har en ganska human prislapp om 69,000kr.

Vad är det då vi tittar på? Det är en Santos Dumont i storlek Large (tack och lov valde man large och inte extra large i år). Inuti boetten tickar ett manuellt urverk caliber 430 MC (baserat på Piaget 430P) med en boett som mäter 31,4 x 43,5mm. Tjockleken är nätta 7,3mm så detta kommer absolut vara ett populärt alternativ i dressklocke-segmentet för den stora massan.

Två saker jag tycker om extra mycket med klockorna är dels mönstret på tavlan, små kvadrater som växer större och större ju längre från centrum man kommer samt att man valt att delar av basmetallen i glasringen tittar fram på bägge sidor om lacken. Detta skapar en trevlig effekt som är svår att göra rättvisa på bild.

Cartier Santos Dumont Steel Black Lacquer WSSA0046
Cartier Santos Dumont Steel Black Lacquer WSSA0046
Cartier Santos Dumont Steel Black Lacquer WSSA0046

Limiterat i ädelmetall

Det grämer mig fortfarande att versionen i roséguld försvann under den korta, men intensiva, stund jag hade på mig att fotografera så många nyheter som möjligt. Men det finns en hel del material på den mest exklusiva versionen åtminstone.

I klassisk Cartier-anda så har den limiterade upplagan om 150 exemplar i platina en traditionsenlig röd rubin på kronan. Stål kommer med syntetiskt dito och i roséguld har man valt en blå safir.

Det röda färgtemat återfinns även på boetten och på tavlan. I mitt tycke är versionen i platina snyggast. Det beror nog lite på att jag redan äger en Tank Must från förra året med den vinröda tavlan.


Prislapparna för de limiterade versionerna lyder:
16,000€ för platina och 12,000€ för roséguld.

Fler nyheter från Cartier hittar ni på deras hemsida.