Butiken: Klockmaster Bryntes Ur


Klockmaster Bryntes Ur i Gävle drivs av de två bröderna Michael och Christer Brynte. I dagsläget driver man två butiker, en med mer exklusiv inriktning i centrala staden och en mer modeinriktad i Valbo köpcentrum utanför stan. I Valbobutiken har man förutom klockor också ett större sortiment med smycken. Eqotime har pratat med Michael Brynte om butikerna och hur de jobbar för att möta den tuffa situationen som uppstått för många i branschen.


Klockmaster Bryntes Ur

Vi har funnits länge i Gävle, berättar Michael. Min farfar David Brynte startade redan 1922 under namnet Bryntes Ur. Butiken togs sedan över av min och Christers pappa Rolf och sedan tog vi bröder över 1994 som tredje generationens ägare.

Numera är man också en del i Klockmasterkedjan så numer heter man Klockmaster Bryntes Ur. I Gävlebutiken satsar man på de lite mer exklusiva urmärkena som Oris, Longines, TAG Heuer, Certina och Seiko. Men också mer teknikfokuserade märken som Casio och Garmin. I Valbobutiken är fokuset mer modebetonat med bla Michael Kors, Gant och Skagen.

Vi satsar också ganska mycket på smycken i Valbo, fortsätter Michael. Så förutom klockorna har vi stort sortiemnt av smycken från bla Snö, Arock, Guess, Thomas Sabo och Astrid & Agnes. I båda butikerna har vi också ett bra sortiment av klockboxar och winders från Modalo.

Ett märke som ligger Michael varmt om hjärtat är Victorinox som man erbjuder i båda butikerna.

Vi har alltid varit stora på Victorinox som har sålt bra i båda butikerna. Jag tror att det beror på att det är ett väldigt prisvärt fabrikat med hög kvalitet och många bra modeller. Så just Victorinox har vi alltid ett välfyllt lager av, berättar Michael.

Förutom den rena försäljningen så har man också en egen verkstad där man tar sig an de flesta märken med allt från batteribyten till service och trycktest av klockor.

I verkstaden har vi den senast uppdaterade utrustning så vi kan ta oss an det mesta inklusive täthetsservice och trycktest. Och det vi inte kan ta hand om skickar vi vidare till rätt märkesverkstad hos tillverkarna.Coronapandemin har naturligtvis inte gått dem förbi och även i Michael och Christers butiker märker man av den förändrade situationen.

I början av epidemin var man nog mest i chock och orolig hur det skulle gå, säger Michael. Men nu när det gått några veckor så har man nog blivit lite mer rationell. Man måste ju inse att det inte är någon ide att grubbla på sådant man inte kan påverka. Vi försöker se möjligheterna istället och hitta det som kan påverka kunderna och företaget positivt.

Exempelvis har man i butikerna börjat erbjuda hemkörning utan kostnad åt de kunder som så önskar.  

Sedan har vi inom Klockmaster precis lanserat konceptet ”klockbrev” där kunder kan gå in och beställa på vår hemsida, berättar Michael. Kunden får då hemskickat ett emballage. Sedan lägger kunden bara klockan på lådan därefter så fixar vi batteribyte och service på distans. Det har funkat riktigt bra både för kunder som inte vill gå ut pga Corona men också de kunder som bor en bit ut på landet, fortsätter Michael som ju faktiskt har glesbygden runt hörnet.