Hands-on: Seiko lanserar nytt soldrivet GMT-verk i blågrön sumostil

Text/bild: Ola Jacobsen


Igår släppte Seiko en ny version av sin omtyckta så kallade Sumo. Två 45 millimeters ståldykare med blå och grön tavla. Men den stora nyheten är den orange GMT-visaren – och det soldrivna verket som driver den. 


Seiko gör allt in-house. Från att odla sina egna quartzkristaller till balansfjädrar, boetter och blånerade visare. Därför är det kanske inte så märkvärdigt med ett nytt verk från Seiko. Verkslistan på deras hemsida är redan flera hundra rader lång. Men för oss som roas av väldesignade, funktionella och prisvärda klockor som inte backar för ett bättre äventyr bådar dagens nyhet gott. 

Släppet består av två versioner. Den blå Seiko Prospex Scuba Solar GMT SFK001 har en mörkblå vridring, en ljusare blå tavla med ett fint vävt horisontellt mönster och, blå/ljusblå chapter ring med dag- och nattmarkering. 

Seiko Prospex Scuba Solar GMT SFK003 matchar en mörkare blågrön tavla med samma horisontellt vävda mönster med en klart grön vridring och en mörkgrön/limegrön chapter ring för dag- och nattmarkering. 

Båda referenserna har samma smakfullt avvägda orangea GMT-visare och båda bärs precis som många andra dykare från Seiko mindre än sina mått.

Den så kallade sumoboetten är en något tillplattad version av boetten på det ikoniska dykaruret 6159–7000 från 1968. Den magiska designen är förutom snygg också bra på att dölja sina mått, både för ögat och för känslan på handleden. En Seikodykare med den här boettypen ser ut och bärs som en flera millimeter mindre schweizisk dito med raka boettsidor. 

Både SFK001 och SFK003 är fina klockor. Särskilt den blå på SFK001 är just den typ av välstämda subtila tavlor som Seiko varit så bra på sedan 70-talet. I många ljus lägger man inte ens märke till att tavlan är mönstrad, men i ett visst läge så framträder det och skjuter i ett slag in klockan i en helt ny dimension. Men som jag varit inne på dagens nyhet i första hand inte om de här två klockorna, utan om det nya verk som driver dem. 

För första gången har Seiko i och med lanseringen av Solar 5K65 ett soldrivet verk med GMT-komplikation. Seiko kämpade länge med sina så kallade Kinetic-verk. Batteridrivna quartzklockor som laddades av handledsrörselen via en rotor som på mekaniska automatverk. 

Tanken med både Seiko Kinetic och Solar är att man ska få quartzverkets fördelar i form av pålitlighet, exakt tidshållning och relativ underhållsfrihet, men utan att man någonsin ska behöva byta batteri. 

På senare år har den soldrivna tekniken tagit över allt mer i Seikos katalog av quartzklockor som inte kräver batteribyte. Det här soldrivna GMT-verket kan vara dödsstöten för Kinetic-eran. Vem tackar liksom nej till ett GMT-verk med nio månaders kraftreserv, som laddas fullt på 15 timmar i starkt solljus? 

Jag tror att det automatiska GMT-verket 4R34 som lanserades i Seiko 5 GMT i fjol och det nya Solar 5K65, kommer användas i en rad instegs- och mellanprismodeller. 

Sammanfattningsvis: Förbered dig på ännu fler prisvärda GMT-klockor från Japan. Året är ungt och jag skulle inte bli förvånad om vi får se det här verket i fler boetter innan det är över.


Tekniska specifikationer

Märke: Seiko
Modell: Prospex Scuba Solar GMT 
Referensnummer: SFK001 (blå), SFK003 (grön)

Diameter: 45 mm
Tjocklek: 13,16mm
Längd: 51,8mm
Vattenresistens: 200 meter

Boettmaterial: Stål
Urtavla: Blå eller grön, mönstrad
Armband: Stållänk

Urverk: 5K65, in-house Seiko
Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum, GMT
Noggrannhet: ± 15 sekunder i månaden
Gångreserv: 9 månader
Uppvridning: Soldrivet, fulladdat efter 15 timmar i starkt direkt solljus

Pris: 8,998kr
I butik: I februari 2023