Sommarklockor 2024 – 6 favoriter

Text: Andreas Johansson


Om ni inte redan har gjort det, så är det hög tid att införskaffa årets sommarklocka. Vilka kriterier bör en sommarklocka ha? Nedan listar vår skribent Andreas Johansson sina sex favoriter inför sommaren 2024. 

Dykare, färgglad, eller guld? En sommarklockas egenskaper utgår ju så klart från dina egna personliga referenser. Personligen tycker jag en sommarklocka ska vara vattentålig, robust och den får gärna ha någon form av färgkombination. Nedan listar jag några personliga favoriter från 2024, klockorna har lite olika egenskaper och är i lite olika prisklasser. Men hoppas du kan finna inspiration inför årets sommar. 


Seiko Prospex SPB451

Seiko släppte nyligen en ny Prospex i tre olika modeller. Jag fastnade personligen för den blåa och tror den skulle passa utmärkt som sommarklocka. Klockan mäter 40 mm i bredd och är 46.4 lång och bör passa de flesta handleder. Klockan känns robust och har en imponerande vattentäthet (300 meter), alltså helt perfekt när du ska ut och dyka i diverse hav under sommaren. Klockan listar på: 17 998 SEK. 


Oris Aquis Date Upcycle

Användning av återvunnen plast har blivit mer och mer populärt. Märket Oris har jobbat med detta under en längre tid och i år släppte de en uppdaterad version av deras Aquis Date. Jag föll för versionen ”upcycle” där urtavlan är gjord av återvunnen plast. Detta gör att varje tavla är unik. Klockan mäter hela 43.5 mm i bredd och har en roterande ring i tungsten. Det automatiska in-house verket Oris kaliber 400 har 120 timmars kraftreserv. Klockan listar på 4,200.00 USD. 


Zenith DEFY Extreme Diver

Årets Watches and Wounders var för många en besvikelse. Nu när jag har fått reflektera en aning så tyckte jag ändå att det fanns flera släpp som var riktigt bra. Bland annat Zeniths DEFY Extreme Diver. Min gissning är att modellen är en vattendelare och den är dyr. Men jag tycker utförandet är snyggt och den har imponerande specifikationer, som till exempel, vattentäthet till 600 meter, 60 timmar kraftreserv, ”interchangeable strap system” för snabbt byte av de tre olika banden som följer med. Klockan kom i två olika versioner en blå/orange och en svart/orange. Klockan är gjord i titan och listar på 129 900 SEK. 


Omega Seamaster 300 Paris 2024

Omega har gjort en ny version av sin Omega Seamaster 300 inför OS i Paris som gå åt stapeln senare under sommaren. Klockan, som är gjord i stål och ”Moonshine guld”, har en vit urtavla med flera OS-detaljer som bland annat en sekundvisare utformad i Paris OS-logo. Klockan är fantastiskt fin och ger en fräsch sommarlook med de vita och guldiga detaljerna. OS-klockan listan på 117 500 SEK.   


Panerai GMT Luna Rossa Titanio 

Panerai är ett märke som är stort i Sverige. Årets släpp från Paneri på Watches and Wounders var dedikerad till Americas Cup båten ”Luna Rossa”. Jag fastande för ”GMT Luna Rossa Titanio” klockan har en blå sunbursttavla och mäter 42 mm och boetten är i titan. Klockan är vattentätt upp till 500 meter och har Super-LumiNova ®. Klockan listar på 12 500 Euro. 


Begagnande dykaren 

Den sista ”klockan” på denna lista är dedikerad till den ”begagnande dykaren”. Det finns en uppsjö av klockor på andrahandsmarknaden som utan tvekan kvalar in som möjliga sommarklockor. Varför inte bära en Omega Seamaster 300 eller en Rolex Submariner under sommarens härliga månader, modellen finns i massa olika utförande och prisklasser och båda är tidlösa klassiker. I en mer human prisklass finns ju bland annat begagnande Swatch, Tissot, Oris och Seiko-dykare som är pålitliga och fina klockor. Men väljer du en begagnad klocka inför sommaren, glöm då inte att trycktesta den.