Guide: Aleks 10 favoriter från 2022

Text/foto: Aleksandar Mladenovic


Med det nya året strax runt hörnet är det dags för Eqotimes skribenter att lista sina favoritsläpp från det gångna året. En tuff uppgift då det släppts extremt många intressanta klockor under 2022. Först ut är Aleks!

Jag har svettats en del inför uppgiften och det har varit svårt. Men här kommer mina personliga favoriter, utan inbördes ordning givetvis. Det hade varit omöjligt.


Czapek Antarctique S

Czapeks sportmodell Antarctique blev snabbt hett villebråd bland samlare som eftersökte en sportklocka i stål med integrerad länk. Inte så konstigt då Czapek lyckades väldigt bra med sin tolkning. Under Watches & Wonders introducerade man en något mindre version av Antarctique – Antarctique S.

Storleken är väldigt bra med sina 38,5mm – även om det personligen finns ett par saker jag tycker man kunde lyckats bättre med. Som många andra tillverkare så kan jag uppleva klockan som lite ”kort och tjock” där proportionerna från storebrodern inte riktigt återfinns i den mindre modellen (Audemars Piguet, ni lyckades inte heller…)

Trots detta så anser jag att det fortfarande är en av de mest intressanta klockorna i sitt segment med en välfinisherad boett, riktigt bra länk (gummibanden är också superba) och snygga urtavlor. Detta rundas av med ett mycket trevligt automatiskt urverk med microrotor som är synligt genom bakboetten. För framtiden önskar jag bara ett större urval av urtavlor för standardmodellerna (men det går ju faktiskt att önska vad man vill…)

För att läsa mer om Czapek och modellen kan ni spana in reportaget vi gjorde tidigare i år hos deras svenska återförsäljare INDP Watches.


Longines Spirit 37

Go anywhere, do anything. En term som passar perfekt in på Longines Spirit-kollektion. För den mindre handleden så har tidigare versioner av Spirit varit lite väl tilltagna i sin storlek. Men efter att man introducerade modellen i en 37mm stor boett så har man hittat hem enligt mig.

Under tiden vi tittade närmare på deras Zulu Time så hade jag även chansen att bekanta mig lite med Spirit 37 och den föll mig verkligen i smaken. Här får man extremt mycket klocka för pengarna. Tre olika urtavlor (svart, blå, champagne) som levereras på antingen matchande länk i stål eller läderband. Byggkvaliteten är mycket hög och klockan håller hög finish för sin prisklass. Robust automatiskt urverk med datumfönstret klockan 6 där det smälter in perfekt.

Söker du något för varje dag runt 25,000kr? Spana in Longines Spirit 37.


Cartier Pebble

En lansering som kom från ingenstans och som verkligen fick samlarna att gå igång. En modern version av den väldigt ovanliga modellen Pebble. Det spekuleras i att originalet som tillverkades av Cartier London 1972 endast gjordes i drygt 10 exemplar och nyligen klubbades en Pebble från 1972 hos Bonhams för 239,700 pund.

Den moderna utgåvan är något större än originalet med sina 36mm istället för 35,4mm och är utrustat med det manuella urverket Cartier 430MC (baserat på Piagets 430P). Prislappen är väldigt hög sett till vad man får för pengarna (cirka 450,000kr) och jämfört med andra klockor t.ex. Tank Cintrée som också släpptes i limiterad utgåva om 150 exemplar med samma urverk för en betydligt lägre prislapp. Men oavsett kommer detta vara en av de mest eftertraktade moderna klockorna från Cartier under lång tid framöver. Man får inte glömma att det totala antalet Pebbles tillverkade är betydligt färre än antalet Crash…

För mer bilder på klockan och annat vintage godis, klicka här.


Bulgari Octo Finissimo Ultra

För en, ganska kort tid, var Bulgaris Octo Finissimo Ultra världens tunnaste mekaniska klocka med sina 1,8mm. Ett par månader senare tog Richard Mille över tronen med sin RM UP-01 Ferrari. Trots detta så tycker jag att Octo Finissimon är klart den snyggare av de två och det med hästlängder. Bortsett från QR-koden men allt kan inte vara perfekt.

Tekniskt sett, mycket imponerande och jag är svag för Octo Finissimon rent generellt så Ultran var given på min topplista.


Seiko Sports 5 GMT

En automatisk klocka med ett urverk utrustat med GMT-visning för under 5,000kr? Om någon skulle lyckas med detta var det Seiko. Deras Seiko 5 Sports GMT är riktigt bra, jag äger faktiskt en själv. Med tanke på att det var den legendariska SKX007 som verkligen fick mig att börja intressera mig för klockor så har jag alltid haft ett gott öga för deras sportiga instegsmodeller.

Klockan är mer eller mindre en SKX007 med GMT-visning och deras nya urverk 4R34 blir intressant att se hur de använder i framtida modeller, jag tror denna modell bara är den första av många snygga GMT’s från Seiko som vi lär se mer av i framtiden.

Jag vill även tillägga att dessa går att köpa begagnade för cirka 3,000kr – ofattbart mycket klocka för pengen.


Moser Streamliner Tourbillon Rainbow

Ännu en sportklocka från en independent-tillverkare som tar en plats på topplistan. Moser gillar att ta ut svängarna och under de senaste åren har deras Streamliner lanserats i flera olika utföranden med olika komplikationer. En av de mest iögonfallande är deras Streamliner Tourbillon Rainbow som vi fick tjuvkika på under Geneva Watch Days.

Klockan andas 1970-tal med sin boettform och integrerade länk men med en modern touch med glasring utsmyckad med baguettslipade safirer i regnbågens färger. In-house urverk med en flying tourbillon klockan 6, väldigt hög finish på både boett, länk och urverk och vattentät ner till 120m. En sportklocka med extra allt.


MB&F Legacy Sequential EVO

Här har vi vinnaren av det prestigefyllda priset Aiguille d’or från årets GPHG-gala. Ännu en klocka vi fick möjlighet att uppleva live och intrycket var bara wow. MB&F gillar att ta saker och ting till nästa nivå. Det tog urverkskonstruktören Stephen McDonnell fem år att konstruera urverket och det är verkligen något extra.

Två helintegrerade kronografer med deras Twinverter switch som möjliggör flera olika tidtagningsfunktioner: enskild tidtagning, split-second, varvtidtagning och ”chess match”-mode. Minst sagt något utöver det vanliga.


Patek Philippe Annual Calendar Travel Time 5326G

Patek Philippe introducerade en väldigt intressant och i mina ögon estetiskt tilltalande modell under Watches & Wonders 2022. Deras Annual Calendar Travel Time 5326G i vitguld är det perfekta valet för den frekvente resenären som vill sticka ut med något exklusivt.

Vad jag föll för är väl det som är modellens vattendelare – urtavlan med textur och index samt visare med färgad lysmassa, eller fake-patina. Kalla det vad du vill men oavsett så tycker jag klockan är riktigt snygg. Här håller du inte heller bara koll på tiden hemma i Sverige utan även den lokala men även dag, datum och månad. Detta är faktiskt första gången Patek Philippe kombinerar dessa två kombinationer och det flyger, minst sagt.

Vitguldsboetten om 41mm med clous de Paris-utsmyckning på sidorna är något stor för min handled, men det gör inget då det ändå är en klocka som är långt utanför min prisklass med sitt listpris på 65,000 schweiziska franc. Men drömma kan man.


Andersen Geneve Tempus Terrae Baguettes

Jag är väldigt svag för klockor med world timer-komplikationen. Kombinera detta med ädelstenar så har du min fullkomliga uppmärksamhet. Den danske urmakaren Svend Andersen har tillverkat mycket intressant under sina år som fristående urmakare under sitt varumärke Andersen Genève. Faktum är att jag håller koll på hans tidiga world-timers som tyvärr har börjat springa iväg i pris ordentligt.

Modellen Tempus Terrae Baguettes med glasring utsmyckad med 36 baguetteslipade akvamariner är min favorit. Utseendet på urtavlan och komplikationen är väldigt lik de world timers som Patek Philippe tillverkar, inte så konstigt då Svend Andersen jobbade hos just Patek Philippe under många år.

I urtavlans centrum sker en stor del av klockans magi. Den delen är nämligen tillverkad i något som kallas för BlueGold. Materialet är tillverkat av 24k guld blandat med järn som sedan värms upp i en ugn vilket resulterar i ett blått skimrande guld där varje urtavla blir unik i sin textur. Riktigt läckert om du frågar mig.


Arnold & Son Luna Magna Ultimate II

Ännu en klocka som tog mig med storm under Geneva Watch Days. Innan vårt möte med Arnold & Son så hade jag redan sett klockan på Instagram och jag föll pladask.

Klockan är utsmyckad med diamanter och exotiska Paraiba turmaliner, en av världens mest eftersökta ädelstenar. Vitguldsboetten som mäter 44mm är utsmyckad med 7.62 karat av baguetteslipade diamanter och även utrustad världens största 3D-månfas (12mm). Urtavlan är utsmyckad med PVD-behandlade ruteniumkristaller och den enorma månfasen består av lika delar briljantslipade diamanter och turmaliner, 161 stycken av varje.

En fröjd att beskåda både framifrån och bakifrån.