Hands-on: Nyheterna från Seiko på armen

I veckan fick vi möjlighet att på ett exklusivt och covidanpassat sätt kolla närmare på Seikos alla nya klockor på ett hotell i Stockholm. Allt i regi av Klockmaster Globen och Optura Watches. Eqotimes fotograf Ola Jacobsen har valt ut sina favoriter. Här är hans första intryck.


Text och foto: Ola Jacobsen


Prospex The 1959 Alpinist Re-creation, SJE085

Nyutgåvan av 1959 år Alpinist är precis så bra som den verkade på pappret. På armen stör jag mig inte på datumet, som är den största skillnaden mot förlagan. Det så kallade bund-bandet gör att klockan bärs större än sina 36,6 mm. Perfekt för mindre och mellanstora handleder.


Prospex The 1959 Alpinist Modern Re-interpretation, SPB245

Bland de tre övriga alpinisterna är det den gröna som imponerar mest. Jag kan inte minnas när en vanlig trehandare väckte ett sånt ha-begär. Den djupa gröna tavlan med lätt sunburst i kombination med lätt gulnade stålklädda index. Den enkla boettformen med sina smala långa bandhorn ger på samma gång elegant som kraftfullt intryck. En fullträff.Prospex First Diver’s Modern Re-interpretation, SPB213

Efter fjolårets succé med SPB14X-serien kommer nu den första nya modellen. Klockan har samma vita och blå färgschema som de övriga i Seikos 140-årsjubileumskvartett och just i dykarutförande fullständigt skriker den sommar. Den med Prospexmått mätt lilla boetten funkar bra på min (19 cm) handled, men även på betydligt nättare. Det här kan vara sommarens bästa badklocka.


Prospex First Diver’s Modern Re-interpretation SPB213 kan vara sommarens bästa badklocka.

Seiko 5 Sports: SRPG47

Även Seiko 5 Sportsvariant 140-årsjubileumsklockan är riktigt lyckad. Den klassiska boettformen, som härstammar från SKX-tiden, har fungerat som inkörsport för generationer av klockentusiaster har aldrig ser krispigare ut än i SRPG47. Precis som de andra klockorna i jubileumsserien är den mycket bättre i verkligheten än på bilderna som släpptes vid lanseringen.Seiko Prospex The 1970’s Diver’s Modern Re-interpretation, SLA051

Seiko är inte sena att inse när de stött på en marknadsmässig guldåder. Med SLA049 och SLA051 använder man arvet efter nationalhjälten Naomi Uemura och den nya tavelstrukturen för tankarna till hans karga bergsäventyr. Boetten sitter som gjuten på handleden och den smala keramiska vridringen ger klockan flera snäpp lyxigare än originalet.


Missa inte att lyssna på Urbildningsradions sändning från eventet. Intervjuer och gott snack! Avsnittet hittar du här!