Hands-on + Video: Sjöö Sandström Landsort 2022 – en efterlängtad lansering

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Idag lanserar Sjöö Sandström sin nya, uppdaterade Landsort, en klocka som har varit efterfrågad bland samlare och entusiaster sedan den gick ur produktion år 2015. Vi på Eqotime har tagit en ordentlig ditt på dom nya klockorna.


Comeback för Landsort

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge. Så är det, många har väntat länge på en ny Landsort, hela 7 år och under tiden har det hänt mycket i världen, som också har påverkat nylanseringen av Landsort. Under tiden har den första versionen av Landsort haft en ordentlig värdeutveckling på andrahandsmarknaden, vilket talar för att det onekligen är en uppskattad modell.

Vi fick bekanta oss med samtliga nyheter, 3 i stål samt 1 i brons som är en limiterad utgåva om 100 exemplar.


Nya Landsort har genomgått en del förändringar och i våra ögon tillika förbättringar. Man kan kalla det för ett ordentligt facelift då klockorna i sig utseendemässigt är väldigt lika föregångaren. Boetten har krympt både i diameter och tjocklek och mäter numera 42,5mm x 13,95mm. Även kronskydden har omarbetats och harmoniserar bättre med boetten.

Vridringen har numera ett inlägg med lysmassa i markörerna och som är skyddat av ett safirglas. Mellan bandhornen mäter klockan 22mm och samtliga modeller levereras på ett gummiband som matchar urtavlans färg. Banden känns riktigt trevliga och följsamma samt har ett törnlås i matchande metall.

Kronan är skruvad och har Sjöö Sandströms logotyp graverad, den är lättmanövrerad trots att den är skyddad över de bitiga kronskydden. Naturligtvis är den fortfarande vattentät ner till 459m vilket motsvarar samma djup som Landsortsdjupet.


Urtavlorna är den visuellt tydligaste förändringen där 3 av 4 versioner har urtavlor med ett vågmönster graverat som symboliserar Östersjöns brutna vågor. En väldigt trevlig uppdatering som ger klockorna ett rejält lyft och ännu mer djup. För puristen så finns det även en version med mattsvart urtavla utan mönster likt föregångaren.

Klockorna har visare i borstad utförande som är fyllda med SuperLuminova vilket även index på urtavlan är. Lumen är bra och läsbarheten i mörker är det inga fel på.

Vi på Eqotime gillar verkligen urtavlorna och tycker att man prickat rätt vad gäller färgerna.

Inuti klockan tickar SS G15 vilket är ett automatiskt urverk från Sellita (SW300) med en gångreserv om 50h. Ett välbeprövat, robust urverk med god precision.


Limiterad utgåva i brons

När vi fick tjuvkika på modellerna för första gången så blev vi faktiskt lite förvånade över bronsmodellen. Att det skulle lanseras versioner i stål var ingen högoddsare men versionen i brons med grön urtavla fångade undertecknads uppmärksamhet direkt och jag hade ganska svårt att slita mig ifrån den.

Just kombinationen med brons och grönt är ju inget revolutionerande i sig, men den gör sig riktigt bra på modellen. Klockan är som sagt limiterad till 100 exemplar och magkänslan är att dessa kommer gå åt illa kvickt.

I setet ingår en specialbox med ett extra gummiband i svart och även en extra vridring med grönt inlägg för den som vill kunna byta både band och inlägg. Sjöö Sandström står för ett byte av vridring utan extra kostnad.


På handleden och avslutande tankar

Nya Landsort är mer bärbar än någonsin. Med den mindre boetten, lägre höjden och omarbetade kronskydden samt avsaknaden av bandhorn gör att den bär komfortabelt även på mindre handleder. Visst, den är fortfarande lite av en puck på armen, men det är samtidigt vad som kännetecknat modellen. Helhetsintrycket på handleden är väldigt bra och tavlorna med deras graverade vågor skiftar utseende i olika ljusförhållanden och känns verkligen levande.

Vi på Eqotime är övertygade om att modellen kommer att tas väl emot av de som väntat på en ny Landsort, men även hos dem som för första gången får ta del av modellen.

Läs mer om klockorna hos Sjöö Sandström


Tekniska specifikationer

Märke: Sjöö Sandström
Modell: Landsort
Referensnummer: D3 (brons) D4 (stål)

Diameter: 42,5mm
Tjocklek: 13,95mm
Boettmaterial: Rostfritt stål och brons

Urtavla: Mattsvart, grön och blå med graverat vågmönster
Vattentäthet: 459m
Armband: Gummiarmband med törnlås i matchande metall

Urverk: SS G15 (Selitta SW300)
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 50h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 33,200kr (stål), 44,700kr (brons)