Sommarklockor – Sex favoriter

Text: Filip Ericsson


Sommaren är här och det innebär att sommarklockorna har börjat frekventera våra handleder. Åtminstone drömmer vi kanske om det! Eqotime listar sex favoriter och försöker fånga sommarklockans själ och mening.  

Varje år inför annalkande sommar poppar artiklar om sommarklockor upp i de stora, internationella klockmagasinen. Men vad är egentligen en sommarklocka? Det finns säkert lika många definitioner av det som det finns människor som försöker sig på att definiera denna eventuella nisch. Men här är ett definitionsförslag: 

Under somrarna tenderar vi att vara lite gladare och mer informella, och en sommarklocka bör således kunna vara lite poppigare, lite mer lekfull än de armbandsur vi kanske bär under de gråare årstiderna. Så möjligen är det med en färggrann urtavla som sommaren ska mötas?  

Våra aktiviteter under sommarmånaderna brukar för många av oss också vara lite mer äventyrliga vilket innebär att våra klockor i högre grad utsätts för svett, vattenstänk och andra påfrestningar. Sommarklockan bör därför även vara väl skyddad mot väta och en generellt oförsiktig slit- och släng-tillvaro. Men framför allt, den ska se rätt ut till dessa aktiviteter!  

Samtidigt vill vi kanske oftare än vanligt dra på oss en mörk linnebyxa och en välstruken bomullsskjorta med kort ärm för att inta en god middag på en trevlig uteservering i en väl vald stadsdjungel, och då får sommarklockan gärna utgöra ett passande smycke på handleden.  

Lekfullhet, tålighet och representativitet alltså. Nedan följer sex favoriter i vitt skilda prisklasser som anses uppfylla nämnda krav men som också väcker artikelförfattarens habegär. Vi tar det i bokstavsordning: 


Doxa Sub 300T Professional 

Anrika Doxa, grundat 1889 i Schweiz, är sedan 1960-talet mest känt för sina professionella dykarur. Företagets dykarprojekt drog igång 1964 med ingen mindre än undervattensfilmaren Jaqcues Yves Cousteau som rådgivare under utvecklingen. Han blev sedermera även märkets agent för den amerikanska marknaden. 1967 presenterades det färdiga resultatet i form av Doxa Sub 300. 

Efter många tester kom man fram till att orangefärgad urtavla var mest lättläst under ytan varpå kulören förblev ett signum för märkets dykarklockor, något som gäller än idag. Nyskapande var även den vridbara bezeln som inte bara kunde mäta dyktiden som på vanliga dykarklockor utan även djupet.  

Doxa-klockor med sina orange tavlor förblev därefter en vanlig syn för TV-tittarna av programmen om Cousteau och hans dykar-team på forskningsfartyget Calypso.  

Doxa gick i konkurs under kvartskrisen 1980 men återuppstod 2008. En ny Sub 300 såg därefter dagens ljus och utgör idag ett både prisvärt och läskande alternativ i den täta djungeln av dykarklockor.  

Som sommarklocka för dagen väljer vi Sub 300T Professional, lite billigare än den snarlika men något mer retro-mässiga Sub 300, samt med den klassiska, orange urtavlan. För den som föredrar en annan färg finns ytterligare fem att välja på (svart, vit, silver, gul, blå, turkos).  

Sub 300T är lätt tonneau-formad och mäter 42.5×44.5mm i diameter samt 13.65mm på höjden. Alldeles lagom för en sportklocka för sommarbruk kan man tycka, för den som inte har alltför spinkiga handleder kanske. Välj mellan en attraktiv “bed of rice”-länk i stål eller ett gummiband som färgmatchas med urtavlan.  

Vattentätheten är till 300 meter och inuti tickar det eviga korv-och-mos-verket ETA 2824-2. Ett billigt men exakt och mycket pålitligt urverk som passar utmärkt i ett seriöst instrumentur som Doxa Sub 300T. Det förklarar också det humana priset hos en dykarklocka som är både välgjord och bjuder på en spännande stamtavla. Priset för en 300T ligger på cirka 22 000 kronor i Sverige.  


Longines Legend Diver 36/42mm 

Longines är en av de största spelarna i den schweiziska klockindustrin och tillika en lukrativ och betydande del av storkoncernen Swatch Group. Med ett omfattande utbud av eleganta kvalitetsur för vanligt folk i kombination med en mycket lång och förnäm historia fångar man klockköpare bland de verkliga entusiasterna såväl som gemene man utan något egentligt klockintresse.  

Samtidigt är Longines den kanske allra främsta tillverkaren av retroklockor, denna enormt populära nisch som i princip skapades av märket med sin urläckra retro-dykare Legend Diver, 2007. Jag ägde själv en i åtta år och omhuldar den fortfarande i mitt hjärta.  

Att den förvisso vrålsnygga, retrodrypande Legend Diver får den äran i en favoritlista över sommarklockor härrör också till stor del från det faktum att utbudet på senare år har exploderat med en mängd färgglada varianter och att den med sitt urval av kompositarmband passar väl för ändamålet.    

Legend Diver säljs idag med den ursprungliga boetten om 42mm samt en betydligt mindre 36mm-version som visserligen riktas mot kvinnliga köpare men som även lär passa många män med något smalare handleder. Minns Rolex Datejust! 

42mm erbjuds med tavla i beige, brunt, blått och grått, alla med en typ av “rökig”, lite dunkel ton som känns både ovanlig och elegant. Även en version i brons erbjuds, då uteslutande med urtavla i mörkgrönt. En magiskt vacker klocka som onekligt utgör artikelförfattarens stora favorit i Legend Diver-utbudet! 

36mm saluförs med urtavla i beige, blått, bordeaux samt en iögonfallande vit nyans under namnet Mother of pearl. En relativt tunn profil med höjdmått på 11.9mm utlovar ett smidigt användande. 42mm-versionen mäter 12.7mm i höjd, också det relativt tunt i sammanhanget.  

Klockorna erbjuds med komposit- eller läderband som färgmatchats efter urtavlornas utföranden, alternativt stållänk av så kallad mesh-typ.  

Ett typiskt kännetecken för modellen är i övrigt den interna, vridbara bezeln som tarvar två kronor på höger sida om boetten. Det är både praktiskt och tillförsäkrar klockan ett eget, elegant utseende. Vattentätheten är till 300 meter.  

Något som är särskilt trevligt med Longines är dess höga ambitionsnivå gällande urverken, trots klockornas relativt humana priser. Att man har möjlighet till tätt samarbete med renommerade mass-urtillverkaren ETA, som ju också ingår i Swatch Group, lär vara förklaringen till det.  

I Legend Diver 42mm tickar Longines Caliber L888 medan 36mm-versionen drivs av L592, två moderna enheter som utvecklats av ETA exklusivt för Longines, med 72 respektive 45 timmars gångreserv och balansfjäder i moderiktig, antimagnetisk silikon. Onekligen mycket exakta och slitstarka urverk som med sedvanlig service sannolikt kommer att ticka på för resten av ens liv.  

Priserna ligger på mellan 28,000 kr och 37,000 kronor beroende på modell, enligt svenska listpriser. Priserna på Klockia, officiell Longines-handlare på nätet, ligger dock några tusen lägre.


Nomos Club Campus 38 

Tyska Nomos har en särpräglad ställning på klockmarknaden med sitt minimalistiska uttryck och sina helt egenutvecklade urverk trots högst rimliga priser. Beläget i hjärtat av den anrika, tyska klockindustrin är det få som erbjuder sådan horologisk klass för så förhållandevis modesta pengar.   

Nomos Club är företagets mer ungdomliga och sportiga modellserie och kommer i ett stort antal varianter, med olika boettstorlekar, urtavlor, urverk och armband/länkar. Här fokuserar vi på den ungdomligaste och tillika instegsvarianten, Club Campus, med 38.5mm-boett. Vi tog tidigare i vår en närmare titt på de senaste tillskotten som ni hittar här.   

Denna innehar Nomos egen Caliber Alpha, ett enkelt, rättframt och manuellt uppdraget urverk som byggs helt inhouse hos Nomos men är snarlik i sin design som ETA 7001. Ett välgjort och vackert urverk som dessutom är fördelaktigt tunt. Det mäter endast 2.6mm på höjden! 

Detta resulterar i sin tur i en osedvanligt tunn boettprofil om blott 8.5mm vilket tillsammans med en diskret och harmonisk design skapar ett armbandsur som är lika sportigt som representativt. Nomos Club Campus passar alltså lika bra till kostymen som till flumriden. Klockan är nämligen god för 100 meters täthet.  

Club Campus levereras med läderband men går även att kombinera med märkets snygga stållänk. För att maxa sommarkänslan finns ett flertal färggranna färger till urtavlan att välja, såsom Future orange, Deep pink, Blue purple, Cream coral och Electric green. För den som önskar vara mer diskret finns även både svart och vitt att välja på. 

Priset för detta återhållsamma, tyska kvalitetsur med sitt inhouse-verk är mycket konkurrenskraftigt: 1,400 Euro jämnt. Är man såld på Nomos Club men önskar andra specifikationer såsom större eller mindre boett, datum, automatiskt urverk eller ännu bättre vattentäthet så finns allt det. Bara att surfa in på märkets trevliga hemsida och välja! 


Omega Seamaster Diver 300M White

Omegas evigt klassiska dykarklocka Seamaster har i många decennier frekventerat mänsklighetens handleder såväl som i dess drömmar. Den har tjänat militärmakter och berömdgjorts som James Bonds tjänsteur. Seamaster är onekligen en ultralegendar.  

Modellen finns i flera olika serier och idag fokuserar vi på själva basen i utbudet: Seamaster Diver 300m. Den har ett formuttryck som är lika oefterhärmligt som omhuldat bland klockköparna samtidigt som få instrumentur är så mångsidiga – trots sin tuffa aura smälter den in nästan överallt. Vidare har Seamaster Diver alltid gett god valuta för pengarna; onekligen prestigefull men betydligt billigare än Rolex Submariner.  

Modellen utgör därigenom en alldeles utmärkt sommarklocka, och då särskilt i sin mest informella skrud: med svart gummiband och vit urtavla! Oavsett variant får man i Seamaster Diver en onekligt snyggt formad dykarklocka som dryper av märkes-DNA, ypperlig byggkvalitet och finish, 300 meters vattentäthet och rejäla herrmått: 42mm i diameter och cirka 13.5mm i tjocklek. De korta luggarna gör dock att den även passar relativt modesta handleder.  

Framför allt får man i Seamaster hög horologisk klass i och med Omegas fina Co-Axial-verk Caliber 8800 som har allt man kan begära och lite till: enastående precision med märkets Master Chronometer-certifiering, utmärkta antimagnetiska egenskaper och 55 timmars gångreserv. Ett verkligt premiumurverk som med stor sannolikhet kommer att överleva sin köpare. 

Med sin vita tavla och svarta visare/indikatorer i kombination med det rustika gummibandet ter sig Divern mindre “blingig” och mer ändamålsenlig för svettiga, fysiska aktiviteter än övriga versioner (inklusive min egen blå med stållänk). Samtidigt kan den med fördel stolt visas upp vid semesterortens middag.  

Precis under 70,000 kronor är priset för denna version enligt svenskt listpris. Seamaster Diver är alltså inte riktigt lika prisvärd som förr, men det gäller ju de flesta lyxklockor idag. Priserna har som bekant exploderat den senaste tiden. Seamaster är dock fortfarande tydligt billigare än sin ärkefiende Rolex Submariner, samt betydligt mer lättillgänglig. Något att tänka på! 


Seiko Elite Prospex Diver’s 1965 SPB239

Den japanska jätten Seiko har i 140 år erbjudit klockor för de stora massorna och fortfarande rullar hjulen för fullt. Utbudet är enormt och stora skaror entusiaster som slaviskt omhuldar de coola folk-uren har vallfärdat till märket. 

1965 utkom Seikos första dykarklocka och ända sedan dess har man utmärkt sig i genren genom att erbjuda snygga, prisvärda dykarur älskade av miljoner. Seiko-dykaren för dagen är en osedvanligt läcker retro-variant som måste betecknas som artikelförfattarens favorit i märkets digra dykar-utbud. 

Det långa namnet indikerar att det just är 1960-talets dykarklocka man vill hylla och resultatet är smakligt. Boetten är i borstat stål och 60-tals-aktig i formen med lite kantiga linjer. Bezeln är tidlöst klassisk och urtavlan med sin vilsamma, bruna ton och guldindikatorer är onekligen härlig att beskåda.  

Måtten ter sig vettiga för en dykarklocka för sommarbruk med 40.5mm över boetten och 13.2mm i tjocklek. Vattentätheten är 200 meter så snorkling välkomnas. 

Inuti återfinns ett av Seikos instegsverk Caliber 6R35 som knappast kan sägas utgöra något horologiskt mästerverk. Nog lär det ticka på pålitligt om än inte riktigt lika exakt som, säg, ett schweiziskt Powermatic 80 från Swatch Group. Seiko anger -15/+25 sekunder/dygn. Gångreserven är däremot rejäl med sina 70 timmar.  

Retrodykaren levereras med ett ändamålsenligt textilband och kostar i handeln runt 14 000 kronor. Lägre priser (nedåt 10 000 kr) kan dock vaskas fram hos onlinebutiker som till exempel Uret.se.  

För personer som kanske äger en Omega Seamaster eller liknande och som inte vill utsätta den för alltför repframkallande aktiviteter, ter sig Seiko Prospex 1965 som ett utmärkt sommarkomplement. Den dingas säkert med bättre samvete men gör heller inte bort sig när ägaren önskar vara lite mer proper. Snygg, stryktålig och relativt överkomlig – en perfekt sommarklocka! 


Vulcain Nautique Skindiver 

Anrika doldismärket  Vulcain må var okänt för de flesta icke invigda men innehar samtidigt en särskild plats i den schweiziska klockhistorien. Armbandsuret med mekaniskt alarm, Cricket, som utkom 1961 gjordes ju berömt genom att det bars av flera amerikanska presidenter under följande år.  

Vulcain handlar dock inte bara om Cricket. 1960 släppte märket sin första dykarklocka, en så kallad “skin-diver” vilket innebär ett armbandsur som används till amatördykning på grunt vatten, en semesteraktivitet som exploderade i popularitet hos västvärldens växande medelklass under 1950- och 60-talen.  

I början av 2023 släpptes så en ny dykarklocka under namnet Skindiver Nautique, i princip en kopia av originalversionen fast med modern teknologi förstås (såsom safirglas och keramisk bezel). Vulcain bjuder alltså på en typiskt minimalistisk och rättfram 60-talsform utan krusiduller. Bara lätta, eleganta linjer hos boett såväl som bezel och urtavla.  

Nya Skindiver mäter återhållsamma 38mm i diameter med en tjocklek på 12.2mm, perfekta mått för en diskret sommarklocka kan tyckas. Vattentätheten är 200 meter, mer än nog för skindiving-aktiviteter! 

Inuti tickar, precis som i Doxa-klockan ovan, det eviga folk-urverket ETA 2824-2, och precis som hos Doxa torde det utgöra en perfekt motor till denna typ av armbandsur. Tillverkaren kan fokusera på att tillhandahålla en riktigt kvalitativ klocka som hänför sin ägare med gedigen känsla och oantastlig finish, utan att priset drar iväg vare sig i inköpspris eller underhåll. Samtidigt är ett 2824-verk onekligen en kvalitetsprodukt som kan hålla livet ut.  

Skindiver erbjuds med svart eller blå tavla och passande komposit – alternativt läderband. En läcker och moderiktig så kallad salmon dial erbjöds även till en början i begränsat utförande, som nu tyvärr är slutsåld. 

Vulcain-dykaren kostar 17,910 kronor i Vulcains online-butik vilket torde göra den till en riktig sommardröm!