Longines lanserar modern tolkning av Pilot Majetek

Text: Aleksandar Mladenovic


Den första nyheten för året från Longines är en nytolkning av en historiskt viktig klocka – Pilot Majetek från 1935. En modern tolkning av pilotklockan som levererades till den tjeckoslovakiska armén på 30-talet.


Longines har, som vi tidigare skrivit om, en stark koppling till flygindustrin. Under 1920-talet utvecklade man den första klockan med en roterande glasring och senare under 1930-talet utvecklade man detta koncept ytterligare där man kombinerade den roterande glasringen med en indikator fylld med lysmassa som hjälpte piloterna att hålla koll på tiden genom att veta när man lyfte från marken.

1935 beställde det tjeckoslovakiska flygvapnet en klocka från Longines som hade just denna kombination och referens 3582 var född – en modell som senare blivit känd som Longines Majetek. Klockornas bakboett graverades med orden ”Majetek Vojensky Spravy” som betyder ”den tjeckoslovakiska arméns egendom”.

År 2014 släppte Longines modellen ”Heritage 1935”, en snarlik modell med ett par skillnader, främst i form av andra visare och med ett datumfönster. Den nya Pilot Majetek tycker vi på redaktionen är ett klart lyft jämfört med den tidigare utgåvan.


Kort om klockan

Jämfört med originalet från 1935 så är 2023 års Longines Pilot Majetek lite större med sin 43mm x 13,3mm stora kuddformade boett (originalet var 41mm). Klockan har ett safirglas som är antireflektionsbehandlat och en mattsvart urtavla med färgade SuperLuminova-index. Den räfflade glasringen går att vrida i båda riktningarna och självklart återfinns den triangelformade indikatorn där likt originalet.

Visarna är av ett modernare snitt jämfört med originalet från 1935 och den, något mer trogna i vissa avseenden, nyutgåvan från 2014. Ovan klockan 6 finner vi subsekunden.

2023 års Pilot Majetek har även kraftiga kronskydd och är vattentät ner till 100m. På boettsidan finns ett plakett där man graverat ”1935”. Enligt Longines så gömmer man mekanismen för den roterande glasringen under. Nyfikna ägare kommer nog försöka sig på att skruva loss detta plakett.

Inuti klockan tickar kalibern L893.6 vilket är baserat på ETA-kalibern A31.L91 som är specifikt utvecklad för Longines Heritage-modeller. Urverket är COSC-certifierat, har en frekvens på 25,200 bph och en gångreserv om 72 timmar.

Longines Pilot Majetek finns tillgänglig i tre olika utföranden: brunt läderband, grönt läderband eller grönt NATO-band tillverkat i återvunnen plast.

Klockan är tillgänglig nu på Longines hemsida och hos utvalda återförsäljare. Priset för klockan är 42,700 kronor eller 43,900 kronor med Prestige-boxen.


Läs mer om klockan hos Longines