Hands-on: Longines Mini DolceVita

Text/bild: Mia Litström


Longines går det bra för, det är ett av de klockföretag som säljer mest klockor i världen. Deras utbud är stort och klockorna håller god kvalitet och det är ur till rimliga priser. Dessutom bär de på en gedigen historik vilket flera andra klockföretag också gör, men det som de är ensamma om är deras bredd av klockmodeller, för både dam och herr, som under lång tid har varit mycket populära runt om i världen. Just DolceVita är en kollektion som sticker ut extra mycket och som framförallt riktar sig till kvinnliga handleder och klockorna är härligt lätta att ta till sig tack vare sin feminina stil i rektangulär form.

Den rektangulära formen började Longines arbeta fram redan 1910 och den fick sedan en ordentlig fart i populäritet från 1920 och en tid framåt. Och det är under denna period, närmare bestämt 1927, som den klockmodell togs fram som står för ursprungsinspirationen till dagens DolceVita. Den allra första kollektionen lanserades 1997 och som ett par år senare fick sin välkända slogan ”Elegance is an attitude” som Longines fortfarande använder sig av flitigt. Efter kom det en uppdatering av kollektionen 2015 som har hållit sig stadig sedan dess. Men nu har det gått ett tag vilket gör att det är dags för en nylansering av modellserien. Vi har tittat närmare på de nya modellerna och de överraskar positivt, speciellt de med härliga färger. 

Utöver färgen, är det också framförallt nytt med att boetten är mindre, därav det nya namnet Mini DolceVita. Alla modellerna har en storlek på 21,50 mm x 29 mm, höjd 6,75 mm och de är vattentäta till 30m. Det är en nätt och fin klocka som stämmer in på det eleganta temat. Storleken gör klockan mycket lättburen och tilltalar de som söker en liten stilren klocka. Men litenheten bara gör den inte tråkig utan Longines har lagt ned tid på att designa modellen på ett sätt med detaljer som gör att den inte är för enkel i sitt utseende men de har heller inte krånglat till det med att lägga till för mycket detaljer, utan urtavlorna är alla välbalanserade. 

Alla modeller i Mini DolceVita-kollektionen har boett i stål med ett quartzverket L178. Totalt är det elva modeller i kollektionen där vi börjar med de som sticker ut mest: de färgglada. De är fyra till antalet och har urtavla i antingen grönt, benvitt, blått eller rosa. I mitten finns en mindre urtavla med vitt guillochemönster samt under den en liten sekundvisare vid kl. 6 med vit bakgrund i fyrkantig form. Visare och index är guldfärgade. Alla har diamanter på boettkantens långsidor. Totalt är det 38 st IF-VVS Top Wesselton diamanter. Armbanden som har samma färg som urtavlan är i alligatorskinn och de har lagt till lite extra guldfärg på armbanden som skapar ett fint mönster. Dessutom har det blå armbandet en extra läcker metalliclook. De här modellerna är verkligen de som lyfter lanseringen. Färgerna är klädsamma och fräscha vilket tidigare har saknats hos DolceVita och som redan nu väcker förhoppningar hos mig om större storlek i framtiden. 

Färger gör också att det blir mer utmanande att matcha ihop det med den vardagliga stilen. Därför är en av modellerna slående rätt i det avseendet. Den har en helt ny stållänk som är fem länkar bred hela vägen runt. Och länken är ganska rejäl, det är inte en tunn länk utan det är ordentlig höjd på länkdelarna. Det gör att den ligger stadigt på handleden och att den har en viss tyngd som också är trevligt. Den nya länken finns med två typer av urtavla. Den ena har deras klassiska urtavla med flinquémönster och romerska siffror som är tidlöst snyggt och passar till en mer dressad stil. Den andra är deras Cosmo-dial som har en silverfärgad bakgrund och en ring med timanvisning samt en mindre urtavla för sekundvisning vid kl. 6. Båda ringarna är i matt vitt som också ger olika utseende beroende på ljus, ibland är den helt vit och vid starkare ljus när när den silverfärgade bakgrunden fångar upp ljuset får den matta vita en mer grå nyans. De romerska siffrorna är målade i blått och visarna är också blå. Cosmo-dial har en levande urtavla i stilren design som gör att den är lätt att passa in till olika outfits, en perfekt och trevlig vardagsklocka. 

Priset är 41 800 kr.

Båda modellerna finns med eller utan diamanter och Cosmo-dial finns också med svart läderarmband och den andra Roman-dial med rött läderarmband där dessa två är de mest sofistikerat eleganta. 

Sammanfattningsvis 

Det är en härlig uppdatering av DolceVita som har fått en bra feminin storlek, härligt med färger som gör att de som älskar färg säkert kommer kunna hitta sin favorit. Men också för den som söker en snygg vardagsklocka i stilrent format är den nya med Cosmo-urtavlan med länk en riktigt fullträff. Både den och Roman-urtavla finns också i två prisklasser, med eller utan diamanter, vilket gör den mer tillgänglig. Med länk utan diamanter är priset 24 250 kronor och med läderarmband 20 750 kronor. Med diamanter och länk är priset 50 500 kronor. För de färgglada versionerna är priset 47 050 kronor.  

Läs mer hos Longines.

Longines Mini DolceVita referenser och priser

Grön L5.200.0.05.2 – pris 47 050 kr

Benvit L5.200.0.79.2 – pris 47 050 kr

Blå L5.200.0.95.2 – pris 47 050 kr

Rosa L5.200.0.99.2 – pris 47 050 kr

Roman urtavla med länk och diamanter L5.200.0.71.6 – pris 50 500 kr

Cosmo urtavla med länk och diamanter L5.200.0.75.6 – pris 50 500 kr

Roman urtavla med svart läderarmband L5.200.4.71.2 – pris 20 750 kr

Roman urtavla med rött läderarmband L5.200.4.71.5 – pris 20 750 kr

Roman urtavla med länk L5.200.4.71.6 – pris 24 250 kr

Cosmo urtavla med svart läderarmband  L5.200.4.75.2 – pris 20 750 kr

Cosmo urtavla med länk L5.200.4.75.6 – pris 24 250 kr