Guide: 20 klockor till den blivande studenten

Text: Aleksandar Mladenovic
Foto: Respektive varumärke


Många unga får sitt första armbandsur i samband med deras studentexamen. Eqotime uppmuntrar till all form av begynnande intresse för klockor, och vi passar därför på att lista hela tjugo favoriter som kan passa till den blivande studenten.

I listan har vi valt ut allt ifrån lite lyxigare varumärken till instegsklockor från redaktionens favorittillverkare. Självklart så har vi blandat med klockor som passar både manliga och kvinnliga handleder.


Cartier Tank

En tidlös klassiker för både honom och henne. Cartier Tank Must i stål är en ikonisk klocka som passar både till vardags och till fest. Denna ikon återfinns nu i stål och i två storlekar.

Listpris är 31,300 respektive 32,900kr för small och large. Läs mer hos Cartier.

Cartier Tank Must

Nomos Club Campus

En populär modell från den tyska tillverkaren Nomos som är kända för sina kvalitetsur som inte kostar en förmögenhet. Club Campus är en av deras populäraste linjer och finns i två storlekar om 36 och 38mm i en rad olika färger. Här finns något både för honom och henne!


Longines Spirit

Vi på redaktionen gillar verkligen Longines och deras klockor som erbjuder väldigt mycket klocka för pengen. Här har vi en av deras senaste klockor i form av Spirit i storleken 37mm med länk i stål och en ursnygg blå tavla.

Longines Spirit kostar 21,650kr på läderband och 24,350kr på länk och ni kan läsa mer om klockan här.


Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicium

Denna klocka blev snabbt en av varumärkets bäst säljande modeller. Det är inte svårt att förstå varför, snygg design och ett väldigt bra urverk för en rimlig peng! Tissot Gentleman finns i hela 14 olika utföranden – guld och stål, stål och på läderband med en rad olika urtavlor.

Listpriset för klockan nedan är 8,450kr och ni kan läsa mer hos Tissot.


Sjöö Sandström Royal Steel Classic

Royal Steel Classic finns i tre storlekar om 32, 36 och 41mm och går att få i en rad olika utföranden. Priserna startar på 14,600kr och hela vägen upp till 58,300kr. Konfigurera din klocka hos Sjöö Sandström.


Certina DS-1 Powermatic 80

 Certina DS-1 Powermatic 80 är en pålitlig vardagsklocka i instegssegmentet. Vi skrev om den tidigare där ni kan läsa mer om modellen.

En elegant vardagsklocka som går att få på meshlänk, nylon och läderband. Prislappen för klockan är 8,590kr. Läs mer hos Certina.


Seiko Presage Automatic Cocktail Time Manhattan 39mm

Seiko’s Presage-kollektion är en populär sådan som erbjuder välarbetade ur för en rimlig peng.

En av våra favoriter är Cocktail Time Manhattan med sin blå urtavla med ett snyggt mönster som ger mycket liv till klockan.

Listpris för klockan är 5,298kr.


Tudor Royal

Tudor Royal blev snabbt en hit då den kombinerar en sportig elegans och en rimlig prislapp från ett starkt varumärke. Modellen Royal återfinns i storlekar om 28, 34, 38 och 41mm och i en mängd olika konfigurationer. Priserna startar på 22,060kr upp till 47,200kr. Se alla modeller hos Tudor.


Oris Aquis Date 41,5mm

Oris är ett populärt märke hos klockentusiaster då dom erbjuder kvalitativa klockor som inte kostar en förmögenhet. En av de mest populära modellerna är deras Aquis-serie som erbjuder dykarklockor i en rad olika konfigurationer och storlekar.

Här är Oris Aquis Date med grön urtavla i storleken 41,5mm. Prislappen landar på 23,200kr och ni kan läsa mer hos Oris.


Swatch Sir Blue

När man vill ha en klocka men inte nödvändigtvis lägga flera tusenlappar då får man vända blicken mot Swatch. Ikoniska klockor för en spottstyver. Här är en av våra favoriter, Sir Blue. Prislapp? 710kr.

Läs mer hos Swatch.


Baltic Bicompax 002

Baltic är en microtillverkare som blivit väldigt populär på senare år. Här får ni en snygg mekanisk kronograf med tydlig vintageinspiration för 675€.
Läs mer hos Baltic.


Maurice Lacroix Aikon Automatic PVD 42mm

En tuff klocka från Maurice Lacroix helt i svart. AIKON är deras populära sportklocka som finns i en uppsjö olika versioner. Prislapp för AIKON i svart PVD är 1,870€.

Läs mer här.


Frederique Constant Highlife 41

En snygg klocka från Frederique Constant i stål med tydliga influenser från 1970-talets sportklockor. Enkelt att byta från länk till både läderband och gummiband beroende på tillfälle. Highlife Automatic kostar 21,195kr.

Läs mer hos Frederique Constant.


Longines DolceVita

En klassisk klocka i Longines damkollektion Dolce Vita. Elegant både till vardags och till fest. Här i stål med vitt band i alligator för 13,650kr.

Läs mer hos Longines.


Tissot PRX Powermatic 80

En stor succé från Tissot. PRX-linjen har sen den blev introducerad blivit en stor hit bland både luttrade klocksamlare och nyfrälsta. Med sitt sköna formspråk från 1970-talet och sin ”våffeltavla” och ett robust automatiskt urverk för en human prislapp. What’s not to like?

Finns i både automatiskt utförande och med kvartsurverk. Prislappen för den automatiska versionen nedan är 7,100kr. Läs mer hos Tissot.


TAG Heuer Carrera Date

En nyhet från TAG Heuer i år är Carrera Date med blå urtavla i en avskalad version. 39mm stålboett med en riktigt trevlig mörkblå tavla. Prislapp 30,600kr.

Läs mer hos TAG Heuer.


Nomos Tangente

Ännu en klocka från tyska NOMOS, här i en lite mer klassisk och avskalad version i form av deras Tangente. Vi har valt ut den mindre storleken om 35mm för både killar och tjejer. Klassisk Bauhaus-elegans med automatiskt urverk för rimlig peng – 1,460€.

Läs mer hos NOMOS.


Seiko Prospex SSC813P1

En riktigt snygg och prisvänlig kronograf från Seiko i ”panda”-utförande. Urverket är av typen solar (laddas och drivs av solljus) och klockan kan drivas ungefär 6 månader när den är fullt laddad. Prislapp? 6,998kr.


Oris Big Crown Pointer Date 

En riktigt snygg pilotklocka från Oris. Inspirerad av deras klocka från 1938 och tillgänglig i en rad olika material, storlekar och tavelkonfigurationer.

Här i stål med en matt blå urtavla på läderarmband. Prislappen landar på 18,800kr.

Läs mer hos Oris.


Longines Heritage Classic Tuxedo

Sist men absolut inte minst är Longines Heritage Classic Tuxedo. Tydligt inspirerad från klockorna från 1940-talet med sin ”tuxedo”-tavla i svart och vitt. Listpris för klockan är 22,000kr och ni kan läsa mer här.