Guide: Cartier Tank – En stilstudie.

Av: Aleksandar Mladenovic


I vår förra artikel om Cartier här på Eqotime så tittade vi lite närmare på historien bakom Cartier Santos. Av många sedd som armbandsurens urfader. Men Cartier är så mycket mer än Santos och idag dyker vi djupare ner i historien runt en annan ikon. Det är dags att presentera en en guide till Cartiers modell Tank.


Cartier Tank såg dagens ljus för första gången år 1917, mitt under ett brinnande världskrig. Och som namnet skvallrar om är designen en hyllning till Renault FT-17, en fransk pansarvagn. Något som kanske kan tyckas vara lite lustigt. Att en av klockvärldens mest eleganta ur är inspirerat av en brutal krigsmaskin.


Stilstudie kring inspirationen till formgivningen av Cartier Tank.

Påpassligt nog blev också den första prototypen en gåva till den amerikanska generalen John Pershing och det var inte förrän ett par år senare under tidigt 1920-tal som klockan blev mer tillgänglig för allmänheten.

Produktionen av Cartier Tank mynnade ut i flera olika modellvarianter och jag tänkte att vi här skall ta en titt på några av dem.

I don’t wear a (Cartier) Tank watch to tell the time. In fact, I never wind it. I wear a Tank because it’s the watch to wear.

Andy Warhol
Tank Normale – the mother of all Tanks

Likt Santos så har Tank en hel del klassiskt Cartier DNA. Det mest slående är de romerska sifferindexen, blånerade visarna och den blå safir-cabouchonen. Vad som dock är speciellt med den första Tanken är att den är nästan helt kvadratisk. Till skillnad från sina rektangulära efterföljare och läderbandet ser mer eller mindre helt integrerat ut i boetten. Den första upplagan tillverkades endast i 6 exemplar. Därefter har ett flertal varianter på modellen producerats med olika urverk, både manuella och quartz – dock inga nya sedan 80-talet.



Tank Cintree – Art Deco

1921 introducerades den första varianten av Tank. Den fick namnet Cintrée vilket betyder böjd på franska och anledningen blir glasklar när man ser klockan. Till skillnad från Normalen så är Cintrée avlång och böjd för att på så sätt nästan krama om bärarens handled.

Här började Cartier även att experimentera med sifferindexen som alltid varit romerska och man använde sig av bla arabiska index. Cintrée har tillverkats i lite olika storlekar genom åren och vid introduktion måste den ha varit lite av dåtidens motsvarighet till moderna monsterklockor som 48mm Panerai och annat gigantiskt.

Ur ett samlarperspektiv är Cintrée en av de modellserierna som är mest eftertraktade bland samlare. Den har också burits av en rad celebriteter där en av de coolaste måste vara Fred Astaire.



Tank Louis Cartier – den mest igenkända

Strax efter att Cintrée introducerades släpptes den modell som de flesta relaterar till när man nämner Cartier Tank i form av serien Louis Cartier. Till skillnad från Normalen är Tank Louis Cartier, eller Tank LC som man förkortar den, rektangulär till formen och med lite mjukare boettsidor.


Cartier Tank Louis Cartier. Foto: George Cramer

Tank LC återfinns i en mängd olika varianter i olika storlekar med olika typer av urverk, från kvarts till automatiska. Även denna modell har tilltalat kända bärare där de mest nämnvärda bör vara Muhammad Ali, Andy Warhol och Clark Gable.


Muhammad Ali med Cartier Tank på handleden.

Tank A Guichets – en personlig favorit

Tank a Guichets är en så kallad jump hour i Tank-format. Detta är en av mina personliga favoriter och jag tycker att det är en av de tuffaste Tanksen som producerats. Den introducerades under slutet av 1920-talet och Duke Ellington var en känd bärare.  Modellen är lite av en doldis inom Tank-familjen men fick nytt liv när den, 1996, släpptes som en väldigt limiterad utgåva om endast tre exemplar i roseguld och tre i platinum. Året därpå släpptes den i två versioner i samma material för att fira 150-års jubileet men då i 150 exemplar vardera.



Tank Basculante – dåtidens sportklocka

Basculante introducerades under en tidsperiod då det var på modet att faktiskt sporta med sin klocka. Den såg dagens ljus för första gången strax efter att Jaeger-LeCoultre introducerat sin sportklocka Reverso på 1930-talet. Och funktionen var densamma, en boett som gick att vända för att skydda glas och urtavla från skada. Denna modell har levt ganska länge i skymundan men fick ett uppsving kring millennieskiftet då man återlanserade den. På senare år har den också vuxit i popularitet inom den svenska klocksfären.


Cartier Tank Basculante

Tank Asymetrique – bilklockornas bilklocka?

1936 introducerades en annan intressant modell. Till skillnad från sina föregångare så var Tank Asymetrique precis som namnet skvallrar om – assymmetrisk. Detta för att underlätta för en bilförare att läsa av tiden medan man höll handen på ratten.


Cartier Tank Asymetrique i platina. Foto Phillips

Must de Cartier – kommersiell succé

I början av 1970-talet genomgick Cartier en hel del förändringar. Däribland ett ägarbyte där man gick från en familjeägd verksamhet till nya ägare i form av ett gäng rena investerare. Under 1970-talets slut så valde man att introducera “Must de Cartier”-linjen. Man ville att Cartier med detta skulle vara tillgängligt för alla och inte bara kändisar och andra förmögna.

Resultatet blev en hel del olika modeller där bland annat Tanken var en. Istället för boetter i ädemetall valde man att plätera boetterna med guld och till detta erbjöd man en rad olika färgglada tavlor. Detta var under den sk quartzkrisen och man började följaktligen också att använda batteridrivna urverk i klockorna.

Ur ett varumärkesperspektiv var detta en total katastrof. Cartier, som under decennier byggt upp ett starkt varumärke där man enbart använt sig av boetter i ädelmetall och ofta med supertunna manuella urverk av yppersta kvalitet, använde sig numera av billiga kvartsverk och guldpltäerade boetter. Kommersiellt blev det däremot en succé utan des like. Folk köpte flera stycken på en gång. Alla skulle ha en.



Tank Americaine, Francaise, Anglaise och Solo – de moderna Tanksen

Under slutet av 80-talet lanserades Tank Americaine. En modern version inspirerad av Cintréen. 1996 släpptes Tank Francaise som var en lite sportigare Tank som också kom på länk. En nyhet då Tank tidigare enbart erbjudits på olika typer av läderband. Helguldsversionen syns bland annat på karaktären Christopher Moltisanti i kultserien Sopranos.


Cartier Tank Americaine. Foto: Christies

Tank Solo som introducerades 2004 är en av de modellerna som fortfarande tillverkas. Den finns i lite olika storlekar och utföranden och är väl något av en modernare tappning av Tank LC.


Cartier Tank Solo. Foto: Christies

Tank Anglaise är en bulkigare version av Tank som släpptes år 2012 under en period som jag personligen anser vara en av de svagaste i varumärkets historia. Särskilt ur ett designmässigt perspektiv. Däremot gjorde man under denna period en rejäl satsning ur ett horologiskt perspektiv och har producerat mängder av fantastiska och komplicerade urverk.


2020 – Asymetrique gör comeback

På senare år har Cartier börjat att relansera historiska modeller i ny tappning. Modeller som Cintrèe och Tonneau har kommit tillbaka i sortimentet i en rad olika varianter,

Nytt för i år är comebacken för Tank Asymetrique.Standardmodellen kommer i tre olika utföranden: roseguld, gulguld och platinum och är limiterad till 100 av varje modell. Den kommer även i skeletterat utförande i roseguld och två versioner av platinum med och utan stenar. Även dessa är limiterade till 100 st av varje 


Cartier Tank Asymetrique 2020

En ikon nu och då?

Cartiers Tank är onekligen en av klockindustrins största ikoner. Det är den enskilt största modellserien som Cartier tillverkat och de flesta av modellerna passar både herrar och damer i alla åldrar.


Andy Warhol med sin Cartier Tank och vad som verkar vara en tax.

För visst är det lite som Andy Warhol sa om modellen; I don’t wear a (Cartier) Tank watch to tell the time. In fact, I never wind it. I wear a Tank because it’s the watch to wear.