Cartier Cheich – en ”holy grail” ska klubbas

Text: Britta Rossander


Häromdagen släppte Sotheby’s informationen om att en av världens mest eftersökta klockor ska säljas: Cartier Cheich från 1983.

Modellen tillverkades i samband med att Cartier gick in som samarbetspartner till Paris-Dakar (numera Dakar Rallyt). Det var Alain Dominique Perrin, Cartiers dåvarande president, och Thierry Sabine, grundare av loppet och själv racerföraren som låg bakom att Cartier Cheich blev verklighet. Klockan som ska säljas på Sotheby’s Paris i september har ett utrop på 200,000 € till 400,000 € men spås bli mycket dyrare.


-Det finns många anledningar till varför klockan är så extraordinär: den är ett horologiskt mästerverk och kopplingen till Cartier Challenge gör att den fått en mytisk status. Marknaden har otåligt väntat på att den skulle dyka upp till försäljning. Inget liknande ur kommer någonsin att tillverkas igen. Den är som en helig gral och varje seriös klocksamlares dröm. Det är familjen till racerföraren som mottog klockan som ett pris som lämnat in den till försäljning så proveniensen är tung, säger Benoît Colson, International Watch Specialist, Sotheby’s


Paris-Dakar Rally, motorsportevenemanget som startade 1979, ett lopp på drygt 1000 mil där det gällde att ta sig med cykel, bil eller lastbil under tre veckor från Frankrike till Senegal via Saharaöknen. Världens tuffaste terrängtävling där juveleraren från Paris gick in som partner för 39 år sedan med anledning av 5-årsjubileet av Paris-Dakar.

Historien om denna speciella klocka går tillbaka till starten av det femte Paris-Dakar 1983 när dåvarande VD:n för Cartier, Alain Dominique Perrin, kontaktade evenemangets grundare, Thierry Sabine. Perrin kom på idén att tilldela ett pris till de som kunde uppnå det båda männen faktiskt ansåg omöjligt – att vinna Paris-Dakar två år i rad med samma fordonskategori.

Men paret hade inte räknat med den anmärkningsvärda talangen och övermänskliga uthålligheten hos den lilla (ca 1.64 cm i strumplästen) motorcykelföraren Gaston Rahier. Belgaren var tredubbel 125cc-världsmästare i motocross och i Paris Dakar tog han hem dubbelvinsten på en hög och otymplig BMW vilket gör prestationen ännu mer imponerande. 

Cartier Challenge tillkännagavs när Rahier vann 1984 års tävling. Han följde sedan upp den med en vinst 1985 och uppfyllde därmed kraven i Cartier Challenge. Priset var den ovanliga Cheich-klockan inspirerad av rallyts logotyp – en siluettbild av beduin med det traditionella huvudskyddet känt som en ”cheich”. I boettens form i tre toner av guld (vitt, rosé och gult) är plaggets mjuka form med vecken perfekt återgivna.

Urtavlan har ett klassiskt Cartier utseende med romerska siffror och ”järnvägsspår” för minuterna i rektangel och krona med signaturblå cabochon. Originalbox med texten Trophee Paris Alger Dakar i guld i locket samt originalband följer med. Cartier Challenge fick ett plötsligt slut i och med Thierry Sabines plötsliga död 1986 i en helikopterkrasch i Mali orsakad av en sandstorm.

Det är bara tre Cheich-klockor som är kända – den som Rahier fick, en något mindre dekorerad med diamanter för en potentiell kvinnlig vinnare och en tredje utan minutspår som tillverkades 1985. De båda är inlåsta i Cartiers kassaskåp och kommer aldrig att säljas. Rykten om en förlorad 
Cheich

Det talas om att en fjärde Cheich tillverkades och som man tror tilldelades Hubert Auriol, en berömd fransk motorcykelförare, som vann Paris-Dakar med BMW både 1981 och 1983. Men den har inte gått att spåra och anses vara förlorad.

Rahier dog 2005 till följd av cancer vid 58 års ålder.