Cartier Tank Louis Cartier WGTA0091

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Tank serien från Cartier är en odödlig klassiker och som de senaste åren definitivt fått ett uppsving efter introduktion av Tank Must förra året.

I år lanserar man 5 nyheter varav 3 i ädelmetall. Eqotime var på plats under Watches & Wonders 2022 för en närmare titt.Retro i modern tappning

Låt oss börja med två modeller som likt förra årets släpp i ädelmetall har tavlor inspirerade av de äldre Must de Cartier Tanks från 70 och 80-talet.

Referens WGTA0092 har en antracitgrå urtavla med galvaniserad finish i art deco-anda. Boettens material är roséguld och den kommer på ett matchande antracitgrått alligatorband.
Likt övriga modeller i den moderna Tank Must-serien mäter denna modell som är i storlek large 25.5 x 33.7mm

Modellen med röd urtavla har boett i gult guld och tavlan är lackerad. Referensnummer är WGTA0093 och även den kommer i storlek large.

Båda klockorna har Cartiers caliber 1917 MC under huven vilket innebär manuellt uppdrag och 38h gångreserv.

När jag fick se pressmaterialet på nyheterna var jag klart skeptisk till dom båda modellerna. En viss skepticism kvarstår vad gäller den röda varianten men jag måste erkänna att den grå vuxit på mig.

Prislappen ligger kring 140.000kr för dessa.

Inspirationskällan

Black is the new black

Något som kom som en ganska stor överraskning för mig var introduktionen av Cartier Tank Must i stål med svart tavla. Vad som förvånar är att man tidigt i år släppte en limiterad upplaga om 50 exemplar för öppningen av deras boutique i Genève i nästan exakt samma konfiguration. Vad som skiljer är graverad baksida samt att den limiterade upplagan hade svart cabouchon.

Med det sagt så kommer antagligen detta vara deras storsäljare för en överskådlig tid framöver. Med tanke på förra årets färgglada nyheter och dess popularitet lär denna vara än mer populär.
Tank Must i stål med svart urtavla kommer att finnas i både large och small. Likt de något äldre syskonen är även dessa drivna av ett quartzverk.

En positiv överraskning var dock versionen i gult guld med minimalistisk svart urtavla och manuellt urverk. Denna är riktigt läcker och det finns ett visst ha-begär då jag sen tidigare är väldigt svag för denna kombination. I övrigt är allt likadant som i de två förstnämnda modellerna i artikeln.

Prislappen för modellerna i stål lär ligga omkring samma som de färgglada föregångarna, dvs. runt 30.000kr och för modellen i guld kring 140.000kr


Ni kan läsa mer om Cartier Tanks historia här på Eqotime , och givetvis hos Cartier.