9 favoriter från Kaplans Important Watches den 6 maj

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


På lördag den 6/5 med start kl. 13:00 klubbas 106 objekt på Kaplans ”Important Watches” eller Klockkvaliten. Vårens katalog innehåller i vanlig ordning många intressanta objekt. Vi på Eqotime har valt ut 9 favoriter som vi tyckte var lite extra spännande.

Visningen inför Klockkvaliten öppnar på onsdag den 3/5 kl. 10:00 och Kaplans Auktioner har öppen visning, så vi uppmanar nyfikna läsare att besöka dem på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Eqotime har i samarbete med Kaplans tagit en närmare titt på 9 favoriter från auktionen. Det blir en blandning mellan lekfulla klockor, klassiska kronografer och en Rolex Daytona med ”tropiska” inslag.


Auktionsnummer 5 – Gerald Genta Octagonal ”Mickey Mouse”

Gerald Genta designade många klockor med kultstatus under sin tid. Under sitt eget namn skapade han lite mer lekfulla klockor emellanåt så som denna klocka. Oktagonal boett i gult guld, urtavla av pärlemor och Musse Pigg som motiv där armarna indikerar timme och minut.

Dessa klockor har blivit allt mer populära på senare år, framförallt de med jump hour och retrograde minutes, och detta objekt var ett av dom som vi fastnade för direkt.

Utropspriset ligger på 27,000 kr och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 14 – Breguet Type XX Aèronavale

Breguet är kända för sina eleganta klockor i ädelmetall med fina detaljer och urtavlor med guilloche-mönster. Men dom kan göra sportiga kronografer också och denna Type XX Aèronavale är ett kvitto på det.

Klockan är från slutet av 90-talet och har en väl avvägd boett om 39mm där ett Lemania kaliber 582 med flyback-funktion är motorn. Ursprungsmodellen tillverkades på 1950-talet för den franska armén men på 90-talet lanserades denna civila version.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 17 – Patek Philippe Neptune 5080/1JA-001

En lite udda fågel från Patek Philippes katalog på 1990-talet. Neptune skulle vara bryggan mellan deras dressiga klockor och deras sportmodeller. Detta är en typisk klocka som man antingen älskar eller hatar. Vi på redaktionen diggar den. Stenhårt.

Utförandet i guld och stål känns helrätt för modellen och länken som är inspirerad av fiskfjäll är otroligt skön att bära.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 46 – Heuer Monaco cal. 11

En av de mest legendariska klockorna som Heuer har tillverkat. Buren av bland andra Steve McQueen och en riktig klassiker. Modellen introducerades 1969 och har det smått legendariska caliber 11 under huven, ett av de första (eller det första beroende på vem man frågar) automatiska kronografurverken.

Utförandet på detta objekt är precis det samma som den som Steve McQueen bar i kultfilmen ”Le Mans”. Blå urtavla med vita register och röda detaljer. Även den charmiga originallänken är på plats.

Utropspris för auktionsnummer 46 är 62,000kr och ni kan läsa mer om objektet här.


Auktionsnummer 62 – Patek Philippe Perpetual Calendar 5270G

Om det finns en Patek Philippe med evighetskalender i katalogen hos Kaplans så har det blivit kutym att vi på Eqotime har med den. Tidigare har det varit lite äldre varianter (3970J) men denna gång har vi en modern version i vitguld bland våra favoriter.

Referens 5270 är faktiskt lite speciell då det är den första evighetskalendern med kronograf som har ett in-house urverk. Patek Philippe har ju en gedigen historia av att tillverka evighetskalendrar med kronograf men då oftast med basurverk från Lemania. Vad som är lite extra speciellt med just den här konfigurationen av 5270G är att den enbart producerades under 2 år.

Läs mer om objektet här


Auktionsnummer 78 – Cartier Tank Cintrée 100th anniversary

Cartiers Tank Cintrée har länge varit den modell som varit hetast bland samlare. År 2021 när modellen firade 100 år så lanserade man en limiterad utgåva om 150 exemplar.

Boetten i gult guld har den långa och eleganta formen som så många förälskat sig i. Inuti klockan tickar ett manuellt urverk från Cartier.

Utropspris är satt till 400,000kr och ni kan läsa mer om objektet här.


Auktionsnummer 84 – Minerva Chronograph Valjoux 72

Denna Minerva från mitten av 60-talet är ett sånt objekt som vi kände förtjänade lite uppmärksamhet. Varför då? Jo dels för att vi på Eqotime är svaga för denna typ av kronografer – stål, trevlig storlek om 36mm, blånerade visare, charmig patina och så klart det legendariska Valjoux 72 verket.

Utropspriset är satt till 21,000 kr och ni kan läsa mer om klockan här.


Auktionsnummer 86 – Patek Philippe Aquanaut 5060SJ

Ännu en lite udda fågel från Patek Philippe. Men det är ju en vanlig Aquanaut tänker ni? Nästan. Referensen 5060SJ är faktiskt förlagan till det vi känner igen som Aquanaut idag. Klockan föddes nämligen inte med gummiband (även om ett helt nytt sitter på här). Det var nämligen en övergångsmodellen mellan Nautilus och senare varianter av Aquanaut och den levererades från fabrik på läderband.

Modellen i guld lanserades 1996 (20 års jubileet av Nautilus) och var i produktion en bit in på 00-talet. Den delar boett (och även i detta fall tavla) med samtida Nautilus ref. 3800. Året därpå släpptes Aquanaut 5060A (stål) och det är den som räknas som den ”officiella” första Aquanauten.

Helt klart ett intressant samlarobjekt som ni kan läsa mer om här.


Auktionsnummer 39 – Rolex Daytona 6239

Sist ut så har vi den där ”tropiska” Daytonan vi nämnde i inledningen. Men vad är det vi menar med tropisk egentligen? Jo denna läckra Rolex Daytona ref. 6239 från mitten av 60-talet har fått bruna subtavlor, den föddes med svarta men med tidens tand så har dessa åldrats och fått en brun ton. Detta fenomen kallas för ”tropical” på internationellt samlarspråk och betingar oftast ett större premium än om klockan inte hade åldrats på detta vis. Vad som också är intressant är att denna referens var den första av Daytona och introducerades 1963 vilket då innebär att i år fyller modellen 60 år.

Läs mer om klockan här


Eqotime ser i vanlig ordning fram emot auktionen och tror på ett starkt resultat. Ni kan ta del av hela katalogen på Kaplans Auktioner här och glöm inte att besöka visningen av auktionen från och med den 3 maj, eller varför inte besöka själva auktionen på lördag med start klockan 13.00.