Hands-on + Video: Longines Spirit Zulu Time

Text:/Foto: Aleksandar Mladenovic


Longines senaste släpp inom den uppskattade Spirit-kollektionen är en GMT-klocka vid namn Zulu Time. Vi på Eqotime har i samarbete med Longines tagit en närmare titt på modellen.

I år släpper Longines ett flertal intressanta modeller, men Zulu Time är klockan som Eqotime fick upp ögonen för ordentligt då den bygger vidare på den lyckade Spirit-serien. I år kommer Spirit med en GMT-funktion ”Zulu Time” som tar modellen till nästa nivå.


Spirit-kollektionen

Longines introducerade den helt nya Spirit-kollektionen för två år sen år 2020. Kollektionen hämtar inspiration från deras rika historia av klockor som använts som instrument av pionjärer inom olika områden så som atleter och piloter. Bland kända bärare av Longines finner vi namn som Amelia Earhart, Charles Lindbergh och Howard Hughes för att nämna ett fåtal.

Till skillnad från Longines Heritage-linje som återupplivar klassiska modeller ur deras sortiment, är Spirit-kollektionen en helt ny design men med designelement hämtade från det förflutna.

Klockorna är robusta, lättlästa med sina stora och tydliga index, samt oversizeade kronor som är greppvänliga och lättmanövrerade – man märker helt klart att inspirationen till kollektionen kommer från den klassiska pilotklockan.

Kollektionen växer nu och förutom ”trehandare” och kronografer introducerade man i år en klocka med GMT-funktion – Zulu Time.


En robust klocka med GMT-funktion

Innan vi tittar närmare på modellerna vi haft nöje att recensera så behöver vi åka tillbaka ungefär 100 år i tiden lite kort och undersöka Longines historia av armbandsur som visar två tidszoner och var namnet Zulu egentligen kommer ifrån.

År 1925 introducerade Longines sin första klocka med två tidszoner. På urtavlan återfanns en ”Z”-flagga. Z står för Zulu och inom det militära innebär Zulu-tid koordinerad universell tid eller UTC.

Tidigare i år utökades Spirit-kollektionen alltså med tre helt nya klockor utrustade med GMT-funktion. Zulu Time är ett naturligt steg i utvecklingen då GMT-klockor alltid varit så starkt förknippade med piloter och flygindustrin.

Klockorna kommer i en storlek om 42mm och är tillverkade i rostfritt stål. De tre modellerna återfinns i tre kombinationer – svart tavla med svart vridring, blå urtavla med blå vridring och mörkgrå urtavla med grön vridring.

Tjockleken är 13,9mm och är 49mm långa från bandhornsspets till bandhornsspets. Boetten är fint finisherad och känns gedigen och påkostad med borstade boettsidor och ovansidan på boetten med en bred fasning längs med kanten som är polerad.

Vridringen går att vrida åt båda håll (som sig bör) och är graderad med dygnets alla 24 timmar och har ett keramiskt inlägg där triangeln är utrustad med SuperLuminova.

Kronan är skruvad, stor och greppvänlig som övriga modeller i kollektionen och bakboetten som är solid fästs med 6 skruvar. Vattentätheten för klockan är 100m vilket innebär att man inte behöver vara nervös över att utsätta klockan för lite plask i poolen en varm sommardag. Hela klockan andas byggkvalité och känns långt ifrån delikat vilket vi gillar. En toolklocka i en, för prisklassen, lyxig förpackning.

Klockan kommer på antingen ett läderband eller en länk i rostfritt stål. Länken är tredelad och varvar borstade och polerade ytor. Den känns kvalitativ och bär skönt på handleden. I låset återfinns microjustering och båda banden har en mekanism vilken möjliggör bandbyten utan verktyg.

Läderbandet har även det ett viklås med en smart funktion för microjustering. 


Lättläst urtavla med små trevliga detaljer

Urtavlorna återfinns som sagt i tre olika färger där de vi fått bekanta oss närmare med är den blå med sunray-finish och den matta mörkgrå versionen med gulddetaljer. Urtavlan är lättläst och har stora arabiska siffror som index som är fyllda med SuperLuminova. Mellan minutmarkeringarna och timmarkörerna finns en inre ring i polerat utförande som leker snyggt i ljuset och detta är en liten detalj som vi på redaktionen verkligen fastnade för. Man har även skurit ur denna ring och där återfinns diamantformade markörer i SuperLuminova.

Longines logotyp, det bevingade timglaset, är applicerat på urtavlan tillika de fem stjärnorna som representerar Longines hängivenhet till kvalitet och pålitlighet (och 5-årsgarantin).

Även tim och minutvisare är fyllda med lysmassa samt den fjärde visaren som indikerar den andra tidszonen. GMT-visaren särskiljer sig även genom att vara i en annan färg. Datumvisningen smälter in fint och är placerad klockan 6 på urtavlan.

Inuti klockorna tickar Longines Caliber L8444.4 vilket är ett modifierat ETA A31 som är exklusivt för Longines. Urverket är kronometer certifierat av COSC. Urverket tickar med en frekvens av 25,200 slag per timme och har en balansfjäder av kisel för att stå emot magnetism bättre. Gångreserven är 72h.


Sammanfattande tankar

Sammantaget så gillar vi på Eqotime klockorna. De är välbyggda, fint finisherade med ett pålitligt urverk. Longines har en klar tanke med modellen som är kopplad till tillverkarens historia vilket lyfter modellen över att ”bara” vara en snygg klocka. Samtliga av modellerna i kollektionen fungerar bra både på länk och läder vilket gör att den fungerar i olika säsonger, och givetvis även när man reser och vill ha koll på olika tidszoner samtidigt.


Tekniska specifikationer

Märke: Longines
Modell: Spirit Zulu Time
Referensnummer: L3.812.4.63.2 (grå urtavla med läderarmband) L3.812.4.93.6 (blå urtavla på länk)

Diameter: 42mm
Tjocklek: 13,9mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Matt grå eller sunray blå
Vattentäthet: 100m
Armband: Länk i rostfritt stål eller läderarmband

Urverk: L844.4
Komplikationer: Datum, 24h tidszon
Gångreserv: 72h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 29,750kr på läderband eller 30,850kr på länk


Läs mer om klockorna hos Longines.