Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


För ett par veckor sedan lanserade Tudor en ny Pelagos. En efterlängtad lansering i mindre och kompaktare förpackning. Eqotime har tagit en närmare titt på Tudor Pelagos 39.


En efterlängtad nyhet

Många har efterfrågat en mindre version av Tudors trotjänare Pelagos. Den tooliga dykaren i titan om 42mm har varit med ett tag nu och en mer bärbar version har varit på många entusiasters önskelista länge. Därför blev nog många väldigt glada när Tudor mitt under hektiska Geneva Watch Days presenterade sin nya Pelagos i en 39mm stor boett och givetvis i titan.


Boetten 39mm i diameter, med vridringen som sticker ut något mäter den 40mm, har en längd på 47mm och en tjocklek på 11.8mm. Likt storasyskonet är den tillverkad i Grade 2-titan och har en vridring i titan med ett inlägg i keramik med en sunray-finish vilket gör att det skiftar färg i olika ljusförhållanden, från svart till ljusare grå. Markörerna i inlägget är fyllda med SuperLuminova. Det enda som inte är i titan på klockan är den skruvade bakboetten i stål. Mellan bandhornen mäter klockan lite förvånande 21mm (16mm vid låset).

Länken är även den i titan och har Tudors T-fit lås med microjustering om 8mm samt en 25mm lång dykarförlängning. Spännet blir därför ganska långt och tar upp stor del av handleden, framförallt för dom med mindre handleder som undertecknad.

Kronan är skruvad och Tudors sköld pryder den. Kronskydden är åt det spetsigare hållet vilka påminner om så kallade pointed crown guards som återfinns på en del Rolex Submariners från 1960-talet. Tudor Pelagos 39 är vattentät ner till 200m.

Det medföljer även ett väldigt trevligt svart gummiarmband när man köper klockan, även gummiarmbandet har dykarförlängning och ett borstat törnlås i titan.När det kommer till urtavlan så har även den så kallad sunray-finish, vilket skiljer från övriga modeller i Pelagos-familjen. Denna finish är dock väldigt subtil och är knappt märkbar om inte urtavlan beskådas under direkt solljus.

Tidigare i år så lanserade Tudor Black Bay Pro som vi tog del av och på den nya Pelagos 39 har också valt att använda sig av index i en blandning av keramik och SuperLuminova vilket ger väldigt trevlig tredimensionell effekt.

Modellen saknar datum och har texten Pelagos i rött, även det en nickning till storebror Rolex och tidiga versioner av Submariner.

Naturligtvis återfinner vi de kännetecknande visarna av så kallad ”Snowflake”-modell samt kantiga index. Index, visare och vridring lyser starkt i mörker med imponerande lume som är blå till färgen.

Inuti klockan tickar deras in-house calibre MT5400 som är ett robust automatiskt urverk med en gångreserv om 70h och som är specat till en gångavvikelse om -2/+4 sekunder per dag.


På handleden och avslutande tankar

Tack vare sin relativt kompakta förpackning så bär klockan väldigt väl på undertecknads 16,5cm stora handled. Klockan är tack vare sin boett och länk i titan väldigt lätt och skön att bära utan att kännas ”rasslig”. Den ger intrycket av en gedigen klocka som utan tvekan fungerar för vardagliga bestyr som till lite tuffare tag.

Med tavlans och vridringens sunray-finish blir den lite ”flashigare” än de äldre syskonen och känns som att den blir mer tilltalande för den breda massan än de lite mer ”hardcore”-syskonen. Vattentätheten om 200m räcker gott och väl jämfört med tidigare 500m och den saknar även heliumvalv. Det blir en lite mer ”urban”-tolkning, för att använda Tudors beskrivning, av en dykarklocka. Vad som då blir lite märkligt tycker vi är att man valt att utrusta klockan med en dykarförlängning, något vi gärna sett att man låtit bli för att korta ner låsets längd.

För de som är skeptiska till urtavlans och vridringsinläggets finish (vilket även undertecknad var initialt), så är den som sagt knappt märkbar i normala ljusförhållanden eller om den utsätts för starkt direktljus. Personligen hade jag föredragit en matt urtavla, men efter att ha provkört klockan i ett par dagar kan jag helt ärligt säga att för mig hade inte tavlan varit en dealbreaker.

Jämfört med Black Bay 58 så är Pelagos 39 en mer modern tolkning av en dykarklocka utan lika tydliga vintageinspirereade inslag så som nitade länkbitar och gilt-detaljer på urtavlan. Tudor Pelagos 39 är i våra ögon väldigt nära en homerun.


Läs mer om klockan på Tudors hemsida.


Tekniska specifikationer

Märke: Tudor
Modell: Pelagos
Referensnummer: M25407N-0001

Diameter: 39mm
Tjocklek: 11.8mm
Boettmaterial: Rostfritt stål (316L)

Urtavla: Svart sunray med SuperLuminova och keramikblandning
Vattentäthet: 200m
Armband: Rostfritt stål med T-fit clasp (8mm microjustering) samt dykarförlängning. Svart gummiband medföljer.

Urverk: In-house Calibre MT5400
Komplikationer: –
Gångreserv: 70h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 44,060kr