Guide: Albins 10 favoriter från 2023

Text/bild: Albin Johansson / Tillverkarna/Eqotime


Bakom oss har vi ett spännande år med många grymma släpp på klockfronten. Många tillverkare har tagit ut svängarna, och många har förfinat tidigare modeller eller släppt helt nya. Det var inte superenkelt att koka ner det till tio favoriter, men här är mitt bästa försök till en högst subjektiv topplista för 2023.

Missa inte vårt avsnitt av Eqotime Podcast där vi sammanfattar 2023, talar marknadstrender och roliga klocksläpp. Finns i alla poddspelare och avsnittet hittar ni här på Spotify.


Rolex GMT-Master II 126713GRNR

Jag gillar vintage-Rolex och om jag får välja fritt brukar det bli vintage när jag väljer vad som ska pryda handleden. En personlig favorit är en GMT-Master med referens 16753 vilket är en klocka i guld och stål, svart tavla och bezel med guldetaljer.

Rolex släppte våren 2023 den nya GMT-Master II referens 126713GRNR vilket jag vill mena är den moderna varianten av samma klocka. Uppdaterat case, Jubilee-länk och en ursnygg keramisk bezel som skiftar grått/svart beroende på ljus. Bilderna ovan är tagna av vår eminente skribent och fotograf Mia Litström.

Klockan ser bara riktigt bra ut och DNA-t från den där trevliga vintage 16753 lyser genom modellen.

Nämnvärt och som vi talade om i Eqotime Podcast så släpptes den samtidigt i solitt gulguld för den som vill växla upp ytterligare ett steg.

Dedikerad artikel om klockan finner ni här.


Longines Legend Diver

Den moderna klassikern Longines Legend Diver har fått en ny boettstorlek. Modellen i sig är en personlig favorit sedan den återlanserades 2007. Originalet släpptes i början av 60-talet och den nutida designen är väldigt trogen till originalet.

Det viktigaste i detta släppet är en trevlig matt urtavlan, Beads of Rice-länk, en clean taveldesign utan datum och givetvis den väl avvägda boetten på 39mm.

Här här vi tagit en längre titt i videoformat på Youtube för den som är intresserad


Tudor Pelagos FXD

Tudor fortsätter leverera supertrevliga nyheter som både blir bra på bild och handleden.

Nya Pelagos FXD med mattsvart tavla är ytterligare en fet titandykare som känns helt rätt. Det är en större klocka som inte slinker in under manschetten, men det är inte heller tanken. Jag fick möjlighet att testa den på ett Tudor-event hos deras presspartner Patriksson i Stockholm. Som tur är hade jag Mia Litström med mig som kunde ta ordentliga bilder.

Här finner ni även en dedikerad artikel om klockan.


Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC353

En klocka med urtavla i ett mönster som beskrivs som ”lejonman” måste den tas upp i topplistan. Grand Seiko öppnade året med en sådan som bär referensen SBGC253. Grand Seiko är väldigt duktiga på att göra speciella urtavlor och det brukar fota se väldigt bra ut. Så är fallet här och mitt hjärta brinner lite extra både för GMT-klocckor och kronografer så denna GS är given på min lista för 2023.

Vår skribent Ola Jacobsen skrev om den och några andra trevliga nyheter. Den artikeln hittar ni här.


Tissot PRX Powermatic 80 35mm

Tissots PRX-serie är en kioskvältare i klockvärlden på senare år. Tillverkaren har uppmärksammat detta och fortsatt utveckla trevliga varianten. Den senaste träffar flera rätt för mig. Sansad storlek på 35mm som bär större på grund av den integrerade länken. Powermatic 80-verk som är automatiskt och med lång gångreserv.

Toppa detta med den isblå urtavlan och vi har en klocka som i mitt tyckte är värd varenda krona. Givetvis har vi klämt ordentligt på modellen och även gjort en ordentligt video på den.

Läs artikeln här.


Breitling Avenger B01 Chronograph 44 Night Mission

Den här klockan testade vi hos Breitling i Stockholm nyligen. Den ser bara väldigt cool ut och blev således en av mina favoriter från deras nya släpp i Avenger-serien. Gul tavla, gult band och svart boett. Lagom skrikig men på ett ironiskt sätt som Breitling lyckats få till bra balans med.

Tyvärr är bilden en jag tagit själv, men håll till godo och missa inte videon på länken nedan.

Se video med fler nyheter från Breitling på vår TikTok här.


Patek Philippe Aquanaut Luce 5260/1455R 

En klocka gjord för att tåla vatten, som i detta utförande ska hållas borta från vatten. Patek Philippe visar lekfullt prov på att de är en av de absolut tyngsta klocktillverkarna genom en fullsmetad Aquanaut med Minute Repeater som är en del av deras Grand complications-serie.

Klockan är 38,8mm och stensatt i regnbågens färger över hela klockan förutom urtavlans mitt där den har klassiskt färglösa diamanter.

Varför jag älskar denna klocka är Patek Philippes ironiska drag att göra den mest simpla klockan i deras utbud (Aquanaut är i stort sett en tålig och lätt stålbit på ett gummiband) och göra den till det mest iögonfallande och motsägelsefulla man kan tänka sig sett till modellens ursprung. Toppa detta med en Minute Repeater som plingar fram tiden vid behov så har vi en otrolig modell som verkligen inte är till för alla.

Pressbild från Patek Philippe.


Rolex Yacht-Master 42 ref 226627 RLX Titanium

Rolex första klocka helt i egenutvecklad titan som faktiskt är bärbar. Lite större i storlek men enligt uppgift gör vikten att den känns nättare på handleden. Detta är i mitt tycke en sleeper som det sägs Rolex producerar få av vilket redaktionen märkt av då vi inte stött på en i det vilda och inte heller har några egna bilder att dela med oss av. Den är den första i sitt slag vilket gör modellen superintressant. De har tidigare gjort en Deep-Sea i titan men den har varit så stor att den inte går att bära (enligt hörsägen och några kvalificerade gissningar).

Den trevliga Yacht-Mastern har med andra ord fått ett riktigt oväntat lyft i denna modell och jag är helsåld.

Vi skrev mer om klockan och Rolex andra nyheter för 2023 här.


Urwerk UR-100V Stardust 

Urwerk är en väldigt bra representant för independent-tillverkare i klockbranschen. Med innovativ design, naturligt limiterade serier (limited by production) och ett sådant där galet utseende som tilltalar mig. Den har också 400 stycken briljantslipade diamanter på boetten som gör att den gnistrar ordentligt.

Mer info om klockan och en hel del andra från independent-tillverkare hittar ni av Mia här.


Jacob & Co Billionare Timeless Treasure

En tillverkare som tänjer på gränserna. I samband med klockmässan Watches & Wonders släppte Jacob & Co sin nya ”Billionare Timeless Treasure”. Klockan är beprydd med 425 gula diamanter vilket är den mest ovanliga sorten. Benjamin Arabo som är VD för Jacob & Co berättade för Eqotime att den största utmaningen var att hitta alla stenar till klockan.

Britta Rossander har skrivit en längre artikel om klockan som ni hittar här.

Nedan finner ni bild på klockan, och även en bild jag tog på plats som visar hur stort intresset var för släppet.

I bild ser ni Jacob & Co´s grundare Jacob Arabo med klockan på handleden.


Tack!

Det har varit ett väldigt intressant år i klockbranschen. Alla favoriter har valts av helt subjektiva skäl och kan vara helt annorlunda om jag behöver göra en ny lista nästa vecka. Vi tackar alla våra läsare, lyssnare och tittare för att ni är med oss.

Om ni gillar det vi gör tveka inte att lyssna in på Eqotime Podcast, eller följa vår Youtube, Instagram eller TikTok för att ta del av mer klockrelaterat innehåll där det passar er bäst.