Jacob & Co lanserar klocka för 20 miljoner dollar

Text: Britta Rossander
Bild: Jacob & Co / Mia Litström


Dyraste armbandsuret under Watches & Wonders visades av Jacob & Co som inte ingick i mässan utan presenterade sina glittrande modeller i bästa lokalerna på Four Seasons Hotel des Bergues. Alla var där till första dagens cocktail när man kunde få en glimt av den juvelprydda klockan genom vitrinens glas. Visst har den en aura av Noveau Rich över sig – men vad gör det när klockan är magisk. 


Den blev snabbt ett av samtalsämnena på mässan. Roligt är att ordet ”miljardär” är ingraverat med en smiley i bokstaven ”o”— vilket på ett befriande sätt visar att även om det här är en rätt seriös klocka så tar tillverkaren inte sig själv på alltför stort allvar. 

Klockan är stor, tung och ganska stel i sin form. Den kräver sin handled för att komma till sin rätt och de gula diamanterna kan vara perfekta till en viss hudton men inte så bra till en annan. Färgen är i all sin glans också krävande men att man valt den beror på att det är svårt att få tag på så många gula diamanter. Målet var att göra något riktigt spektakulärt och önskan om att det skulle bli en snackis funkade ju. 

De 425 stenarna i färgerna Fancy Yellow och Fancy Intense Yellow förstärkta med tsavoriters gröna glöd och ett verk prytt med ytterligare 57 gula baguetteslipade diamanter gnistrade och sprakade bakom urtavlans glas gör den mer än iögonfallande.

Billionaire Timeless Treasure är som en mosaik där varje gul diamant har en specifik roll att spela, ett specifikt snitt, en specifik funktion. De är inte utbytbara utan är placerade i en konstfull komposition. En komposition som lagts ut igen och igen många gånger om innan placeringarna spikades.

Eqotime gjorde ett återbesök för att göra en touch and feel med den spektakulära klockan stor som en maggördel för en miniboxare och för att prata med Seraina Wicht, gemolog för klockavdelningen på Jacob & Co och ansvarig för de stenar som valts ut för klockan.    

Serania berättade att det under en tre och ett halvt år pågått en skattjakt över hela världen efter gula diamanter. Det skulle behövdas 880 carat med gula rådiamanter som efter tusentals timmar av Asscher slipning (en kvadratisk form) skulle bli 216,89 ct. 

-Vi har letat runt i hela världen på jakt efter ett aldrig tidigare skådat antal perfekta stenar, fyllde vd Benjamin Arabov i. 

Tillverkningen av mästerstycket har krävt, förutom Serania, tio personer som sökte, sorterade och slipade stenarna och femton guldsmeder som skapade gallerstrukturen i gult guld inklusive boettdelen där stenarna skulle placeras. 

-Från början kändes det omöjligt att kunna lägga händerna på så många ädelstenar av så sällsynt färg och i så stora storlekar. Att alla ädelstenarna skulle uppfylla våra krav och att de skulle behålla färg och konsistens efter slipning samt att vi skulle kunna slipa varenda en av dem så att de skulle passa in på sin avsedda plats, den lilla bädden av gult guld. Det var en extrem utmaning vi stod inför, säger Serania när hon drar bort skynket som täcker klockan som vi äntligen får klämma och känna på den. 

-För att får ihop de sista 216,89 caraten refuserades inte en enda sten på grund av priset för att få rätt färg och klarhet. När det gäller vita diamanter tar vi emot lotter med dussintals eller hundratals stenar åt gången, säger Seraina Wicht. För Billionaire Timeless Treasure fick vi en efter en, ibland två och två och någon gång tre. Det kunde gå flera veckor utan att vi såg en enda sten som var värd att satsa på.

Processen med Asscher-slipningen var ytterligare en utmaning. Den fyrkantiga formen med lutande hörn, som egentligen är mer av en oktagon, kräver 57 facetter och behöver mycket större yta än den typiska briljantslipningen.

Att skapa Billionaire Timeless Treasure handlar inte bara om tålamod utan är också ett spel med färdigheter och färg. I det övergripande schemat för klockans slutliga utseende tilldelades varje sten en specifik plats. De större, avsedda för boetten, som omfattar 46 av dem är på totalt 55,15 ct. De första raderna av 159 ct-armbandet krävde också stenar i rejäl storlek och deras individuella storlek minskar i regelbundna steg ju närmare låset de är placerade. Men stenarna är inte placerade enligt deras ursprungliga storlek. Här var det färgen som spelade roll. Så flera stora stenar har slipats ner vilket man kan tycka varit ett slöseri med dyrbart material. Men det behövdes för att få ett perfekt resultat.   

Till exempel är stenarna som omger verket längre och tunnare för att passa in i den inre ringen som förbinder boett och verk. Eftersom det var omöjligt att upprätthålla färgintensiteten med gula diamanter av dessa dimensioner, användes en favoritsten tsavoriten. Den sällsynta gröna granaten ger Billionaire Timeless Treasure extra liv med 76 smaragd- och drakslipade stenar som omger den skeletterade tunna och smäckra kalibern JCAM39. Verket är dessutom förstärkt med 57 baguetteslipade gula diamanter.

Lite bakgrundsfakta om modellen:

2015 lanserades första modellen Billionaire, ett projekt som tagit flera år att genomföra. 239 smaragdslipade diamanter på en klocka till ett pris på 18 miljoner USD. I februari 2023 hade totalt 21 exemplar av den modellen tillverkats och sålts. DJ Khaled och boxningslegenden Floyd Mayweather äger båda varsitt exemplar med vita diamanter – Mayweather har sagt på Instagram att han mycket riktigt betalade cirka 18 miljoner dollar för sin. Nu kulminerar projektet i och med det ur vi fick se i Genève med en prislapp på 20 miljoner US dollar och intresset från Jacob & Co’s mycket speciella kundkrets är förstås jättestort.