Grand Seiko öppnar 2023 starkt med 3 nyheter

Text: Ola Jacobsen
Foto: Ola Jacobsen / Grand Seiko


Det nya året har inte räknat 40 dagar, men Grand Seiko har redan hunnit med tre släpp. Eqotimes Ola Jacobsen har hunnit klämma på några av dem.


Dubbelt upp för kaliber 9S 25-års jubileum

Först ut är Grand Seiko Heritage Collection Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition: SBGH311 och SBGR325

Klockorna är en hyllning till det automatiska verket 9S, som introducerades 1998. Mest spektakulär är hi-beatmodellen SBGH311, som tickar på med 36,000 vibrationer i minuten, eller tio per sekund. Det ger är högre noggrannhet och en ännu mer svepande rörelse hos sekundvisaren. 

Men den stora grejen med modellen är den helt nya tavlan, som är inspirerad av molnen som i gryningen omsluter berget Iwate, där Grand Seiko tillverkar alla sina mekaniska klockor. 

Avancerade och tavelstrukturer har länge varit ett av Grand Seikos paradområden och här öppnat de upp för en helt ny typ av struktur. Nu har jag ju inte haft förmånen att uppleva gryningen vid Iwate, men jag tycker snarare att tavlan påminner om frostflak eller isstruktur än ett molnhav. Fin är den hur som helst. I vanlig ordning så ser den väldigt olika ut i olika ljus, från ganska platt till djupt tredimensionell. 

Grand Seiko Heritage Collection Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition / Ref nr. SBGH311 / limiterad till 1200 exemplar / 37 x 13,3mm / Vattenresistens 100m / Boett i stål med baklock av glas / Vit/silverfärgad urtavla med struktur / länk i stål / automatiskt urverk kaliber 9S85 (in-house) / +5 till -3 sekunder per dag / 55 timmars gångreserv / Pris 72,950 kronor, i butik från januari


Titan och urushi för att fira 110-år

Årets andra släpp firar 110-årsjubileumet för Seikos och japans första armbandsklocka: Grand Seiko Elegance Collection Seiko Watchmaking 110th Anniversary Re-creation of the first Grand Seiko, SBGW295.

Det är en smakfull historia i titanboett på 38 x 10,9 millimeter med samma form som den första Grand Seikon från 1960. Förutom de smakfulla proportionerna ligger storheten i den här klockan i den lackade tavlan och dess målade index. 

Den svarta tavlan är gjord med så kallad urushi, en lackeringsteknik med en flertusenårig historia i Japan. Index i sin tur är uppbyggda av många lager lack och förgyllda med 24 karats guldpulver genom så kallad maki-e-teknik. 

Bakom den magiskt svarta sitter den manuella 9S64-verket, med tre dagars gångreserv. Verket kan beskådas genom glasbaksidan. 

Klockan sitter som en fjäder på handleden på det robusta yoroioribandet. Tekniken utvecklades självklart ursprungligen för att tillverka samurairustningar. Bandet består av en väv av tunna band av kalvläder och tyg och kombinerar flexibilitet med styrka och hållbarhet. Ett bekvämt mer traditionellt läderband ligger också i lådan. 

Den svarta lacktavlan är magisk och paras perfekt med den mörka boetten och guldet i vidare och index. Grand Seiko SBGW295 släpps i 500 exemplar. Hoppas att Grand Seiko släpper fler varianter i större upplaga. Jag skulle gärna se en version i stål. 

Grand Seiko Elegance Collection Seiko Watchmaking 110th Anniversary Re-creation of the first Grand Seiko / Ref nr. SBGW295 / Limiterad till 500 exemplar / 38 x 10,9mm / Vattenresistens 30m / Titanboett med baklock i glas / Svart Urushilackerad tavla med målade guldindex / Vävt band av läder och tyg samt läderband / Manuellt urverk kaliber 9S64 (in-house), +5 till -3 sekunder per dag / 72 timmars gångreserv / Pris 149,950 kronor, i butik från Januari


Kungen av djungelns man på urtavlan

Den tredje nyheten är en kronograf med lejonmanstavla. Grand Seiko Sport Collection Spring Drive Chronograph GMT, SBGC253

Medan tillverkaren tidigare dolde sitt mästerliga tavelarbete i detaljer som ofta bara syntes för den som studerade klockan på nära håll har man sedan ett par år tillbaka satsat på tavelstruktur som syns på flera meters håll. Den här lejonmanstavlan är ett bra exempel på det.

Med sina 44,5 x 16,8 millimeter är Grand Seiko SBGC253 en rejäl bit. Men i vanlig ordning trollar tillverkaren bort minst ett par millimeter med sina sluttande boettsidor och titanboett. Om du ryggar tillbaka när du läser om storleken är mitt råd som vanligt att prova klockan på armen innan du avfärdar den. De större klockorna från Seiko och Grand Seiko bärs ofta betydligt mindre än sina mått.  

Grand Seiko Sport Collection Spring Drive Chronograph GMT / Ref nr. SBGC253 / 44,5 x 16,8mm / Vattenresistens 200m / Boett i titan med baklock av glas / Elfenbensvit urtavla med lejonmansmönster / länk i titan / Grand Seiko Spring Drive urverk kaliber 9R86 (in-house) / +/- 1 sekund per dag eller +/- 15 sekunder i månaden / 72 timmars gångreserv / Pris 138,950 kronor, i butik i mars