Hands-on Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II

Text/bild: Mia Litström


Det blev en härligt innehållsrik nyhetslista på Watches & Wonders från Rolex sida. Flera av modellerna tog för sig extra mycket parallellt med den stora nyheten, jubilaren Daytona som firar 60 år. Nyheterna visade sig vara både säkra val men också något mer ovanliga för detta varumärke med exempelvis Perpetual 1908, Yacht-Master i titan samt lekfulla och färgglada Day-Date 36 och Oyster Perpetual. Men det är också extra roligt när de traditionella varumärkena vågar och tar i genom att göra något alldeles eget. Men nog talat om de färgstarka urtavlorna med bollar och pusselbitar som blev mässans största snackis. 

En uppdaterad GMT-Master II

Nu siktar vi in oss på nya GMT-Master II som är ett riktigt säkert val. Den kan aldrig bli fel. Två versioner, en i gult guld, trendigt som attan. Men den har en helt annan prisbild än den andra som är i bicolore, eller som det heter på Rolex-språk, Rolesor, är ett namn de registrerade redan 1933. Helguldsverionen har ett pris på 38 500 euro och den i två toner Rolesor har ett pris på 16 300 euro. Så det är en betydlig prisskillnad och den i guld är fantastiskt läcker men man måste också verkligen älska den speciella stilen som en klocka helt i gult guld innebär. Rolesor tycker jag är så otroligt mer klädsamt, det passar alltid, till vardag som fest och den blir aldrig fel. Och det är den som vi har klämt och känt extra mycket på. Spännande är bland annat den nya färgkombination på den vridbara boettringen, med 24-timmmars gradering i grå cerachrom och svart keramik, som är slående snygg till tvåton med den svarta urtavlan. 

Guld och stål

Dessutom är guldets toner, tillsammans med de gjutna siffrorna i guld och PVD på boettringen, som ger klockan en varm fin ton som snyggt och balanserat passar till oysterstålet. En riktigt klassisk kombination på en stilfull klocka och där tvåton börjar bli riktigt populärt igen. Att detta toppas med ett armband som skapades för modellen Datejust, en Jubilee 5-länk, som ger den här modellen en fantastiskt härlig och klassisk stil. Dessutom formar sig armbandet bra efter handleden. Guldet i mitten är blankpolerat och oysterstålet är satinborstat, en perfekt kombo och tittar på man insidan av armbandet är båda materialen satinborstade vilket är en trevlig yta att ha närmast huden. Snyggt och dessutom praktiskt är easylink där man kan justera armbandet upp till 5 mm. Perfekt under sommaren när handleden svullnar under heta sommardagar. 

En klassisk storlek

Storleken är 40 mm med boett i det egna Oysterstålet. Urtavlan har svart lackad yta med visare samt index i gult guld som ger en bra konstrast och är lätt att läsa av även vid dämpat ljus. Index och visare har självlysande material och datumvisningen vid kl. 3 har självklart förstoringsglas. Finessen med GMT-Master II är inte bara att helheten är sobert läcker utan den har GMT-funktion som är perfekt för den resande eftersom den kan visa två tidszoner där man bland annat använder sig av den vridbara boettringen som går att vrida åt båda håll.

Den yttersta kanten av ringen har ett greppbart mönster som gör det enkelt att få grepp men som också är riktigt snyggt och man inser att inget lämnas till slumpen utan det är en mycket fin finish. Likaså klicken för varje timme när man vrider ringen är bra justerat. Den nedre ljusa delen av ringen, som är grå, visar dagtid och ned övre i svart nattid. Nytt är också att på urtavlan står GMT-Master II i guldton som står ovanför deras certifiering Superlative Chronometer. 

Höjden på boetten är 11.90 mm och det är en rejäl klocka för en smalare handled, även höjdmässigt, men i det här fallet är det inte negativt utan tvärtom, den ska ta för sig och det är bekvämt oavsett storlek på handled sedan är det förstår en fråga om vad man personligen tycker om. En GMT-Master II får gärna ta plats. Den tvåfärgade tonen är också extra snygg när man ser sidan av klockan där skänklarna på sidan av boetten i stål är vackert blankpolerade och det blir extra läckert till triplock-kronan i guld. Baksidan är i stål och på insidan sitter hjärtat av klockan som är det egna automatverket Caliber 3285, COSC-certifierat med en kraftreserv på 70 tim. Vattentätheten är 100 m. 

Sammanfattningsvis kan man säga att Rolex alltid lyckas  hitta så rätt i trenderna trots att de är traditionella. Att lansera en GMT-Master II i gult guld och tvåton Rolesor är otroligt rätt i tiden. Men detta är absolut inte klockan för den som vill vara diskret utan för den som älskar den här stilen med rejäl klocka som tar för sig men inte i form av färg utan bara i sin sobra kaxighet. Sedan är också GMT-komplikationen väldigt enkel att hantera och smidig för de som ofta gör långresor. Om den här får ett läckert smeknamn återstår att se, pepsi, Batman, det finns många välkända benämningar hos syskonmodellerna, jag själv har ingen bra gissning just nu men det kanske ni har…


Läs mer om klockorna hos Rolex