Hands-on + Video: Tissot PRX Powermatic 80 35mm

Text/bild: Mia Litström


Att göra en mindre modell av PRX:en med isblå urtavla är ett genialiskt drag av Tissot. PRX-modellerna är oerhört populära och den med isblå samt den med guldfärgad tavla är de som sticker ut allra mest och lanseras nu i storlek 35mm med automatverk och även den guldfärgade varianten återfinns nu med automatiskt urverk i både 35 och 40mm. 


Tissot har inte krånglat till det utan här är det enkelheten som vinner i längden. Boett och armband är i stål och klockan har ett automatverk som är ett uppdaterat ETA 2824-2 som hos Tissot heter Powermatic 80 som vi väl känner igen från flera av de andra modellerna i kollektionen. Det som framförallt sticker ut med detta urverk är att det är utrustat med en antimagnetiskt Nivachron balansfjäder och har en kraftreserv på upp till 80 tim. Roligt är också att boetten har öppen baksida så man kan se urverket och rotorn som roterar. 

Den isblå färgen på urtavlan är något alldeles extra och det som gör mycket för att den är så klädsam är den våfflade ytan, så kallad tapisserie, som reflekterar ljuset på ett behagligt och väldigt snyggt sätt. Hade urtavlan varit helt slät och omönstrad hade det inte haft samma effekt utan istället upplevts livlöst och platt. Just kombinationen med isblått tapisseriemönster till boett samt länk i borstat stål för coola sportklockor känns väldigt rätt i tiden. Funktioner är timmar, minuter och sekunder samt datum som visas i ett fönster vid kl. 3. På index samt visare finns det Super-LumiNova.

Färgen är väldigt trendig just nu och det är positivt att de inte följde den turkosa trenden som många andra. Gillar man att bryta av med färger till sin outfit är denna perfekt att ha om man för övrigt kanske bär klockor i en mycket klassisk, dressad stil. Dessutom är det skönt att bära en tålig sportklocka i stål, vattentät till 100 m under sommaren när man gärna går i kortärmat, en klocka som man dessutom inte behöver vara orolig för att bära, tack vare sitt fördelaktiga pris, med tanke på rånrisk. 

Klockan gör sig riktigt bra i den mindre storleken med boett om 35 mm i diameter och höjd om 10,9mm, vilket ger väldigt snygga proportioner. För med sin form på boetten samt det integrerade armband gör det att den tar för sig i storlek på handleden och 40 mm blir för stor på nättare handleder vilket ni kan se på bilden där den i guld-PVD tar över på smalare handleder. 

Den mindre storleken ligger bra på handleden och den är inte heller så tung att bära. Provklockans länk var något för lång vid testtillfället men om man kortar länken efter sin handled så den inte sitter löst kan den bli riktigt behaglig att bära tack vare att boetten ligger så pass bra på handleden och skänklarna är välformade efter handleden. Spännet har dessutom ett lätthanterligt trippelfäste. 

Tissot PRX i 35mm med automatverk känns som den coolaste sportklockan för nättare handleder i den här prisklassen. Den är snygg, cool och framförallt prisvärd. 

Tissot PRX Powermatic 80 35mm 

T137.207.11.351.00 isblå urtavla 9 095 kronor

T137.207.33.021.00 guldfärgad urtavla 10 495 kronor


Läs mer om klockorna hos Tissot