Text/bild: Mia Litström


Redan på slutet av 1950-talet började Amerikanska marinen använda sig av Tudor och från 1962 fram till 1980-talet använde även Navy SEAL sig av deras dykarklockor. För att lyfta fram sin historia med Amerikanska marinen lanserar Tudor nu en ny Pelagos FXD i titan. En lätt och snygg dykare som vi tittat lite närmare på.


Det som framförallt är positivt med titan är att det blir härligt lätt och dessutom har den borstade ytan på boetten får en matt läcker finish. Tudor har sedan tidigare modeller i titan men just denna är baserad på det ur som de amerikanska militärdykarna använde sig av och den har dessutom ett armband i textil. Klockan är i storlek 42 mm med en höjd på 12,75 mm vilket kanske kan låta stort men jag tycker att trots min smala handled ligger den bra utan att bli för stor. Både boett och krona är i titan samt boettringen som har ett inlägg av keramik med 60 minuters visning. Boettringen är enkelriktat vridbar. Precis som på tidigare modeller är boettringen härligt lätt att vrida med distinkta hack. 

Urtavlan är mattsvart vilket är mycket bra för dykarklockor eftersom man extra tydligt kan se tiden under vattnet när index, visare samt markeringar på boettringen har Super-LumiNova som lyser starkt i mörker. Dessutom har klockan deras välkända ”snowflake” visare som har blivit ett av Tudors signumdetaljer. Urtavlan är stilren och gör den lätt att läsa av.

Klockan har det egna automatverk, caliber MT5602, som visar timmar, minuter och sekunder. Positivt är att verket har en kraftreserv på 70 timmar, så kallad ”weekend-proof”. Man kan ta av sig den på fredag och på måndag när man tar på klockan igen går den fortfarande. Verket är också COSC-certifierat. 

Med klockans lätta vikt är det riktigt bekvämt med textilarmband. Klockor med mer tyngd kan ibland bli obekväma med denna typ av textilarmband men här passar det riktigt bra och den militärgröna färgen med den röda randen ger en skön look till klockans helhet. Det finns även ett mörkgrått armband i gummi om man vill lätta upp den robusta stilen för en mer dressad stil. Just det armbandet fanns inte med på den klockan vi fick testa men klockan får en mer städad stil med det armbandet. 

Sammanfattningsvis är det roligt med titan. Både i känsla och i utseende. Det gör modellen lättburen och den har ett läckert utseende när det kommer till finishen. Helheten ger ett tåligt intryck vilket den också är och den är vattentät till 200 m. Just svart urtavla i titan har Tudor levererat tidigare. Så den här klockan är för de som gillar historiken, storleken och att den har ett textilarmband som gör den till något spännande. Personligen tycker jag att textilarmband är trevligt att använda och det ger en ledig och skön stil och det går fort att sätta klockan på handleden. Däremot fastnar kardborreband lätt i stickande tröjor så har man en fin stickad tröja eller halsduk som man är rädd om ska man vara extra försiktigt med den här typen av armband. Även när armbandet är stängt kan det hända att små vassa kanter från kardborrebandet hakar fast i tyget. Men en bärare till den här typen av klocka har oftast en sportigare stil och behöver nog inte tänka på dessa detaljer.  

Priset för nya Tudor Pelagos FXD ref. 25717N är 45 100 kronor.


Läs mer hos Tudor