Geneva Watch Days: Laurent Ferrier, Doxa, Girard-Perregaux, Urwerk & Ressence

Text/bild: Mia Litström


Under Geneva Watch Days är det totalt 39 olika varumärken som ställer ut. Stora som små, och vi har kikat lite extra på fem stycken av dem som inte är så vanliga i Sverige och som presenterade spännande nyheter.


Laurent Ferrier Sport Auto ref. LCF040.T1.V1GCO

Varumärket har en fin racinghistorik som de vill lyfta fram med deras nyhet Sport Auto 40. Det är hyllning till deras deltagande på Le Mans 9 juni 1979 där märkets grundare François Servanin och Laurent Ferrier startade i racet i en läcker Porsche 935 Turbo N°40 Kremer Racing. Det gick riktigt bra för herrarna där de lyckades kamma hem tredje platsen av 60 startande. Upplevelsen knöt dem samman och de har arbetat ihop sedan dess. 

Och hur hyllningen tas fram i klockan är att just att den gröna färgen på urtavlan är den färg som Porschen de tävlade i hade. Dessutom hade sidorna på bilen även färger som orange och lila som också finns på klockan. På index och visare, som är i vitt guld, är det orange Super-LumiNova och över urtavlan i mitten är det lila linjer, format som ett kryss, som också utgör en ruta runt datumvisning vid kl.3. Vid kl.6 finns en liten sekundvisare i vit opaline där man också förnimmer nr 40 som symboliserar bilens nummer. 

Det är en riktigt cool klocka om man gillar urtavlans färg och dess färgkombination. Boett och länk är i titan grade 5 i storlek 41,5 mm och höjd 12,70 mm. Den mjuka tonneauformen gör mycket och att det är en balanserad kombination av borstad samt polerad yta. Klockan ligger skönt på handleden och tack vare att den är i titan så är den lätt att bära. Hjärtat är deras automatverk LF270.01 som har microrotor. Kraftreserven är upp till 72 tim och boetten är vattentät till 120 m.

Priset är 51 000 CHF och modellen är limiterad till 40 exemplar. 


Doxa SUB 300ß Beta Sharkhunter ref.830.20.101.20

Doxa bevisar med deras nyhet att dykarklockor behöver inte bara vara väldigt sportiga utan kan vara eleganta. Den sobert svarta nyheten heter SUB 300ß Sharkhunter. Den har en boett i matt svart keramik med boettring och krona i guld. En riktigt snygg kombo. Storleken är 42,50 x 44,50mm och höjden är 11,95mm och baksidan är i titan.

Urtavlan är svart med kornigt rubbad yta och index samt visare har Super-LumiNova. Boettringen i guld har enkelriktad rotation. Både ytter- och innerring har svartlackade siffror. Den har ett automatverk som är COSC-certifierad chronometer med en kraftreserv upp till 38 tim. Armbandet är i svart gummi och trestegsspännet har en svart PVD. Så det här en en dramatiskt svart snygg dykarklocka som sitter förvånansvärt snyggt på handleden. En riktigt fullträff av Doxa. Mycket snygg kombination med svart keramik och guld. Vattentät till 300 m. 

Priset är 7 250 EUR.


Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph 8Tech ref. 81060-41-3222-1CX

Girard-Perregaux fortsätter att utveckla avancerade material till sin Laureato-kollektion. Och nu presenterar de en riktigt vass och läcker modell, Laureato Absolute Chronograph 8Tech. Den har en boett i ett material som består av sammansatt kolfiber och titan. Ytan är speciell och mystiskt. Den gjuts i flera lager och varje boett får ett helt eget mönster. Material som titan och kolfiber gör också att klockan är mycket lätt att bära. På urtavlan har de använt sig av sandwichkonstruktion och med sin sotade look på urtavlan gör det framförallt lätt att se de vita små urtavlorna samt visare och index, med luminiserande material, det ger också en läcker stil.

 Den har ett automatverk kronograf ref. GP03300-1058 med en kraftreserv upp till 46 tim. Kronografknapparna har distinkta former och likadant distinkt bra känsla vid aktivering av funktionerna. Armbandet är i svart gummi och trestegsspännet har också mikrojustering som är mycket positivt. Vattentät till 100 m. 

Priset är 28 200 EUR


Urwerk UR-100V Stardust 

Att Urwerk skulle ta fram en så speciell och gnistrande klocka förvånade oss härligt mycket. Det är deras modellserie UR-100 som nu har utökats med UR-100V Stardust. Det är en klocka med ett mycket eget utseende som nu har blivit beströdd med gnistrande diamanter som gör att man inte kan sluta titta på den. Boetten är i stål och baksidan i titan samt safirglas då baksidan är öppen. Storleken är på längden 49,7 mm och bredden 41 mm, höjden är 14 mm. Klockan ser stor ut men när man lägger den på handleden blir den inte för stor just för oss med smalare handleder. 

Fascinerande nog så har den här klockan 400 briljantslipade diamanter på boetten satta med snowsetting-teknik som gör det extra gnistrande och stjärnliknande. Bara på kronan sitter det ytterligare 24 briljantslipade diamanter. När solljuset slår in mot klockan på handleden gnistrar det otroligt vackert. Det är ett automatverk UR 12.02 framtaget i samarbete med Windfänger airscrew. 

Liksom alla klockor i 100-kollektionen har den två mätare på kanterna med sin satellitbärare. Den första är en kilometerräknare som representerar den sträcka som jorden rört sig på sin egen axel under 20 minuter, dvs 555 km. Den andra är ytterligare en kilometerräknare som visar avståndet som jorden rört sig runt solen under samma period, det vill säga 35 740 km. Knasigt härlig och gnistrande vacker. Klockan är vattentät till 30 m.  

Priset är 88 000 CHF limiterad till 10 exemplar per år.


Ressence TYPE 3 Eucalyptus

En annat märke som också gör annorlunda klockor är Ressence som har oljefyllda boetter med konvex form. Dessutom tar det en liten stund att lära sig hur klockan fungerar och hur man läser av tiden då den inte är konstruerad på ett traditionell sätt. Med det är också det som gör det här märket extra roligt för de gör verkligen sin egen grej. Deras nyhet är en utökning av modell Type 3 i en ny färg som är eucalyptusgrön. Dessutom har klockans disk, som visar timmar, fått index varannan timme och det är nya färger på bland annat den som visar oljetemperaturen och veckodagar. Detta är en riktigt läcker klocka som bjuder på det mer ovanliga och nu med en vacker ljusgrön färg.

Urverket är deras patenterade ROCS 3.5 automatverk som har en kraftreserv upp till 36 tim. Urtavlan är konvex i titan grade 5 med graverade indikationer som har blå Super-LumiNova. Boetten är också i titan grade 5 som har två separata kammare och där den övre är fylld med 3,75 ml olja. Storleken är 44 mm och höjden är 15 mm. Klockan är inte badbar men klarar av vattenstänk. 

Priset är 38 200 CHF