6 favoriter från Kaplans Klockkvaliten den 21 Maj

Text: Albin Johansson
Foto: Aleksandar Mladenovic


Nu på Lördag den 21/5 hålls en av Skandinaviens tyngre klockauktioner. Klockkvaliten hos Kaplans Auktioner är som vanligt fylld till bredden med kvalitativa armbandsur, men just katalogen för lördagens auktion är något utöver det vanliga.

Visningen inför Klockkvaliten öppnar idag Onsdag den 18/5 och Kaplans Auktioner har öppen visning, så vi uppmanar nyfikna läsare att besöka dem på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Totalt går 104 objekt under klubban, och utbudet bjuder på något för alla smaker att uppskatta.

Eqotime har i samarbete med Kaplans tagit en närmare titt på 6 stycken favoriter från auktionen. Det blir en blandning mellan komplicerade moderna Patek Philippe till vintage Rolex och independent.


Auktionsnummer 22 – Daniel Roth Masters Chronograph

Först ut är denna läckra kronograf signerad Daniel Roth. Efter att ha jobbat för stora varumärken som Audemars Piguet och Breguet startade Daniel Roth 1989 sitt egna varumärke. Hans klockor kännetecknas av de, i våra ögon, mycket trevliga boetterna med hög finish på både urverk och urtavlor.

Auktionsnummer 22 är en Masters Chronograph i 18k roséguld från början av 2000-talet. Inuti klockan tickar ett El Primero 400.

Daniel Roths klockor har varit heta på marknaden de senaste 1-2 åren och det ska bli intressant att se vad denna klubbas för!

Daniel Roth Masters Chronograph
Daniel Roth Masters Chronograph
Daniel Roth Masters Chronograph

Läs mer om Daniel Roth Masters Chronograph här.


Auktionsnummer 52 – Rolex Datejust ref. 16014 Wood Dial

En Rolex Datejust i stål med trätavla är en ovanlig syn. Vanligtvis så ser vi dessa tavlor i Day-Dates från 1970 och 80-talet i gult guld men här har vi alltså en Datejust med trätavla. Helhetsintrycket är helt rätt och precis lagom vintage-biten med en väldigt ovanlig tavla.


Läs mer om Rolex Datejust 16014 Wood Dial här.


Auktionsnummer 69 – Omega Constellation Manhattan

En kultklocka i ovanligt utförande – Omega Constellation Manhattan i 18k gult guld med diamanttavla. Inte nog med att klockan är ovanlig i sig, skicket är extremt bra. Manhattan-linjen introducerades år 1982 och denna klocka andas verkligen 80-tal och disco i Miami!

Omega Constellation Manhattan
Omega Constellation Manhattan
Omega Constellation Manhattan
Omega Constellation Manhattan

Läs mer om Omega Constellation Manhattan här.


Auktionsnummer 77 – Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 3970E

Här har vi en riktig godbit signerad Patek Philippe. Referens 3970E introducerades 1986 och anses av många vara arvingen till den legendariska referensen 2499. Utrustad med en evighetskalender med månfas och kronograf i en mycket välavvägd och klassisk storlek om 36mm. Klockan såldes 1993 och kommer med box och extract from the archives.

Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 3970E
Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 3970E
Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 3970E

Läs mer om Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph ref. 3970E här.


Auktionsnummer 80 – Patek Philippe Nautilus ref. 5712/1A

Patek Philippes Nautilus behöver nog ingen närmare introduktion och har tveklöst varit en av de mest hypade modellerna under de senaste åren. Referens 5712 är en av de mer komplicerade referenserna av Nautilus och är utrustad med månfas, gångreservsindikator, datumvisning och subsekund. Genom den öppna bakboetten kan man beskåda det läckra urverket med microrotor.

Patek Philippe Nautilus 5712/1A
Patek Philippe Nautilus 5712
Patek Philippe Nautilus 5712

Läs mer om Patek Philippe Nautilus 5712 här.


Auktionsnummer 96 – Patek Philippe Chronograph ref. 5170P

Enligt oss på redaktionen är Patek Philippes 5170 i platina en av deras läckraste modeller på senare år. Urtavlan går från en ljusare nyans av blått till nästan svart och har 9st baguetteslipade diamanter som index. Som sig bör på klockor i platina från Patek Philippe återfinns den lilla diskreta briljanten på boettens nedre kant vilket är en läcker detalj.

Det vackra urverket CH 29-535 PS går att beskåda från den öppna baksidan. En framtida klassiker?

Patek Philippe 5170P
Patek Philippe 5170P
Patek Philippe 5170P
Patek Philippe 5170P

Läs mer om Patek Philippe 5170P här.


Eqotime ser fram emot auktionen och tror på ett starkt resultat, ta del av hela katalogen på Kaplans Auktioner här och glöm inte att besöka visningen av auktionen från och med idag, eller varför inte besöka själva auktionen på Lördag med start klockan 13.00.

Mer ingående information om auktionen hittar ni här hos Kaplans , där hittar ni även deras kalkylator där ni själva kan räkna ut hur mycket era bud blir med provision och slagavgift.