Text/bild: Aleksandar Mladenovic / Tillverkarna
2023 levererade starkt från många varumärken och det var svårt att välja ut 10 favoriter, men det gick till sist och här kommer en skön skara med gott och blandat utan inbördes ordning.
Cartier Tank Louis Cartier ”Mosaic” WGTA0175
Att jag är lite extra svag för Cartier är ingen hemlighet. Under Watches & Wonders presenterade man en hel del trevliga nyheter och det var svårt att välja ut en av dom som en av mina favoriter. Men en lite otippad klocka som jag fortsatt känner väldigt starkt för en en Tank med trinity tavla.
Klockan kommer i en boett om 25,5 x 33,7 mm (även kallad Large) och är tillverkad i 18k gult guld. Tavlan (som även kallas disco dial i sociala medier) är så klart höjdpunkten och den går i tre toner av guld – vitt, gult och rosé – med nivåskillnader vilket bidrar till ett trevligt djup.
Inuti tickar Cartiers kaliber 1917 MC, som är manuellt med en gångreserv på 38 timmar och som används frekvent bland Cartiers modeller.
MB&F HM 11 Architect
Att MB&F tillverkar knäppa klockor är sen gammalt. Men det går inte att inte bli förvånad och överraskad över vad som faktiskt lanseras. Vilket var även fallet denna gång med HM 11 Architect.
HM 11 Architect är inspirerad av 1960-talets arkitektur och är byggd kring fyra olika ”rum” som har olika funktioner. Boetten är alltså vridbar och man bestämmer själv vilket rum man vill titta in i. De olika rummen är tidsvisning, temperaturindikator, gångreservsindikator och kronan som är genomskinlig.
På ovansidan finner vi en flygande tourbillon och klockan dras inte upp genom kronan utan genom att man vrider på boetten, varje vrid på 45 grader levererar 72 minuters gångreserv och efter 10 vrid så uppnår man klockans fulla gångreserv på 92 timmar. Klockan kommer i två utföranden, antingen i titan eller roséguld och är limiterad till 25 exemplar av varje med en prislapp om 213 000 schweiziska franc.
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronograph ref. Q389257J
Jaeger-LeCoultre introducerade en hel del nya Reversos under Watches & Wonders men när jag fick syn på nya Reverso Tribute Chronograph i roséguld så kittlade det till lite extra. Modellen lanserades i två olika konfigurationer: med boett i roséguld och svart urtavla eller stålboett med gråblå urtavla där versionen i ädelmetall var den som tilltalade mig mest.
Boetten mäter 29,9 x 49,4mm med en tjocklek på 11,14mm och på den ena sidan ser det ut som en ganska vanlig Reverso, tills man vänder på boetten. Där händer det grejer. Ett kronografurverk i en rektangulär boett är ingen enkel match, addera att ett och samma urverk står för tidsvisningen på vardera sida och det faktum att kronografregistret (30 minuter) är av så kallad retrograde-typ så resulterar det i mina ögon en väldigt imponerande klocka.
I mina ögon en av de mest intressanta Reversos som lämnat Jaeger-LeCoultres fabrik på många år.
H. Moser & Cie Streamliner Tourbillon Rainbow
Vad får man om man kombinerar en hel del ädelstenar, en funkig 70-tals inspirerad design och en flygande tourbillon? I detta fall en hysteriskt cool Streamliner från Moser.
Detta är en klocka jag sprang på lite av en slump under mina dagar på Dubai Watch Week och som jag faktiskt inte hittar någon information om på nätet. Inte ens några bilder. Så jag bjuder på en video då jag själv inte ens tog några bilder, och låter den tala för sig själv.
Bulgari Octo Finissimo CarbonGold
Bulgari introducerade sin första klocka tillverkad i materialet CarbonGold redan 1993 och 30 år senare använde man det igen för sin senaste version av Octo Finissimo. Tekniskt sett så är klockan tillverkad i kolfiber, både länk och boett och det som åsyftas med ”gold” är alltså klockans detaljer, dvs. kronan, visare och index. Men även urverket på den nya Octo Finissimo är guldtonat och bakboetten är säkrad med 8 guldskruvar.
Octo Finissimo är en modellserie som jag håller varmt om hjärtat, kaxig är den och jag tycker att just denna version har något lite extra. Sjukt lätt, sjukt tunn och sjukt cool.
Chopard Alpine Eagle Summit
Under Dubai Watch Week lanserade Chopard fyra tillskott i Alpine Eagle serien under subkollektionen Summit. Modellerna kommer i antingen vitt, gult eller rosa guld (samtliga av typen etiskt guld) och modellen jag fastnade lite extra för är den som kallas för ”Pink Dawn”.
Vad vi har framför oss är alltså en klocka med integrerad länk helt i 18k roséguld med en glasring besmyckad med baguetteslipade ädelstenar, närmare bestämt spessartiner och vita safirer. Jag gillar ju Alpine Eagle starkt och framförallt urtavlan som känns väldigt nyskapande med sin struktur och finish som skiljer sig markant från andra ”lyxsport”-klockor med 70-tals influenser. Urtavlan är PVD-behandlad och diskret utsmyckad med 10 baguetteslipade diamanter.
Czapek Antarctique Révélation
Czapek hakade på trenden med skeletterade urtavlor/urverk och lanserade en skeletterad version av sin uppskattade sportmodell Antarctique. Klockan lanserades under Watches & Wonders och togs väl emot av journalister och samlare. En strippad version av deras populära Antarctique som ser riktigt vass ut.
Man fick göra en del förändringar under huven och deras kaliber SXH5 omarbetades så pass mycket att det blev en helt ny kaliber vid namn SXH7. Till exempel så återfinns ingen centrumsekund på klockan längre utan den har ersatts med en subsekund vid klockan halv 5. Det som fascinerade mig var vilket djup man lyckats åstadkomma med Antarctique Révélation, man sugs verkligen in i urverket och det är lätt att fastna där under en lång period och bara beundra mekaniken och finishen på urverkets delar.
I övrigt mäter klockan likt andra versioner 40,5mm i diameter, är tillverkad i stål och har en integrerad stållänk med polerade mittlänkar utformade som bokstaven C. Klockan är limiterad till 100 exemplar per år och har ett svenskt listpris på 550 000 kronor.
Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Extra-Thin ref. 16202BC.OO.1240BC.02
Audemars Piguets Royal Oak behöver nog ingen närmare introduktion. Tidigt under 2023 kom AP med en liten ”blast from the past” då man lanserade en Royal Oak i ultratunnt utförande med en så kallad ”tuscan dial”. En personlig favorit som tidigare figurerat i en del modeller på 90-talet, främst från en väldigt limiterad Royal Oak med ref. 14802PT från 1992 som enbart tillverkades i 20 exemplar med boett och länk i platina.
I övrigt är modellen sig lik precis som de modeller inom 16202-familjen som introducerades under 2022. Boetten mäter fortfarande 39mm i diameter och är 8,1mm tjock. Inuti tickar in-house kalibern 7121 med 55 timmars gångreserv.
En subtil uppgradering som flugit lite under radarn men som jag tycker platsar in på min lista över de 10 bästa klockorna under 2023.
Tudor Black Bay 54 ref. M79000N-0001
Tudor har levererat starka släpp de senaste åren framförallt i form av Pelagos 39, Black Bay Pro och Pelagos FXD. Men i mina ögon är en av årets största överraskningar, Black Bay 54, deras bästa släpp på väldigt länge.
För mina handleder av det mindre slaget är det en fullträff och jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att Tudor skulle släppa en 37mm stor vintageinspirerad dykare. För mig är den i princip perfekt, visst finns det vissa grejer som man hade kunnat skippa (fusk-nitarna på länken jag tittar på er), men utöver dessa ytterst små detaljer är Black Bay 54 den perfekta Tudorn för mig med en given plats på denna lista.
Greubel Forsey Balancier Convexe S2
Greubel Forsey är en av tillverkarna vars klockor verkligen ger mig en ”wow”-känsla på handleden. De har tidigare varit ganska stora och bulkiga men har likt många andra tillverkare börjat krympa sina ur. Dom tillverkar helt galna klockor men exceptionell finish och här är det inga problem att fastna ett par timmar medan man detaljstuderar finishen på urverkens komponenter.
Balancier Convexe S2 är inte den värsta modellen, men en av dom som innehåller mycket av Greubel Forseys DNA i en, numera, lite mindre boett som man har krympt med 2mm vilket gör den betydligt mer bärbar än sin föregångare. Även tjockleken har minskat med nästan en hel millimeter vilket bidrar till en mer kompakt och slimmad närvaro på handleden.
Med en årlig produktion på drygt 200 klockor är Greubel Forsey en av de mest eftertraktade tillverkarna och många suktar efter en, inklusive undertecknad.