Hands-on: Nya Reversos från Jaeger-LeCoultre

Text: Aleksandar Mladenovic
Bild: Aleksandar Mladenovic / Jaeger-LeCoultre


2023 var Reversos år vad gäller Jaeger-LeCoultres nyheter från 2023. Allt ifrån en ny Hybris Artistica som är värstingarnas värsting till nya Reverso Tribute Chronograph och Tribute Small Seconds. Låt oss ta en närmare titt!


Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronograph

Nya Reverso Tribute Chronograph var en av mina personliga favoriter från mässan. Modellen lanserades i två olika konfigurationer: boett i roséguld med svart urtavla eller stålboett med gråblå urtavla där dimensionerna för modellerna är 29,9 x 49,4mm med en tjocklek på 11,14mm.

Framsidan har den typiska, rena, estetiken vi känner igen från andra modeller inom familjen men det är på baksidan the magic happens. Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronograph visar även tiden på baksidan men här i ett skeletterat utförande där vi får en inblick i kronografens mekanik.

Kalibern heter Jaeger-LeCoultre 860, ett manuellt kronografurverk, naturligtvis tillverkat in-house. Detta urverk är efterföljaren till kaliber 829 som introducerades 1996 och var deras första icke-cirkulära urverk med kronograf som sattes i en rektangulär boett.

Ett kronografurverk i en rektangulär boett är ingen enkel match, addera att ett och samma urverk står för tidsvisningen på vardera sida och det faktum att kronografregistret (30 minuter) är av så kallad retrograde-typ så har vi en ganska imponerande pjäs framför oss. Här hoppar alltså kronografens minutvisare tillbaka samma väg som den kom då den passerat 30 minuter. På detta har man också lyckats skrapa ihop 52 timmars gångreserv.

Klockorna är inte bara snygga alltså utan även tekniskt komplicerade och vackert finisherade.

Priset landar på 279,000kr i stål och 488,000kr i roséguld.


Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Small Seconds

Modellen Reverso Tribute Small Seconds känner nog de flesta igen. Nyheten i år är den nya, tunnare, boetten för de 3 modellerna i roséguld. Man har lyckats hyvla av nästan en hel millimeter i tjocklek på den nya boetten och måtten är numera 27,4 x 45,6mm med en tjocklek på 7,56mm.

Vad gäller den fjärde nyheten i stål så är tjockleken densamma som på tidigare modeller från serien och den mäter 8,5mm.

Vad gäller urtavlorna så har samtliga i roséguld sunray-finisherade urtavlor i svart, vinrött och silver varpå modellen i stål har en matt opalinfärgad urtavla med fin struktur.

Manuellt urverk, kaliber 822 från Jaeger-LeCoultre tickar i samtliga och gångreserven uppgår till 42 timmar.

Pris för modellerna i roséguld är 286,000kr och i stål 126,000kr.


Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Tourbillon

Sist, men definitivt inte minst, bland nyheterna vi fick bekanta oss närmare med är värstingen – Reverso Tribute Duoface Tourbillon.

2018 lanserade Jaeger-LeCoultre en limiterad version av Duoface Tourbillon i platina, endast 50 exemplar. För den som suktat efter en sådan sen dessa finns nu en ny version i roséguld.

Boetten mäter 27,4 x 45,6mm (alltså som Tribute Small Seconds) men är något tjockare med sina 9,15mm. Man får ändå ha i åtanke att det är en dubbel-urtavlad klocka med tourbillon.

På framsidan har vi en ganska sparsmakad och elegant urtavla med silvrig sunray-finish och den vackra tourbillonen klockan 6 på urtavlan.

Vänder vi på boetten så får vi ta del av en lite hårdare och tuffare sida. Här tar tourbillonen mer plats och visar upp sig i sin fulla prakt, där den mindre urtavlan som visar den sekundära tidszonen har en svart sunray-finish.

Vidare finner vi även utrymmet runt tourbillonen och den lilla urtavlan vara dekorerad med så kallad Clous de Paris-guilloche gjort för hand. Uppe till höger återfinner vi även dag/natt-indikatorn.

Vad gäller pris och tillgänglighet så har vi inga uppgifter om svenska priser, men priset i euro är satt till 155,000 – så räkna närmare 2 miljoner kronor med skatter och moms inräknat.


Läs mer om klockorna hos Jaeger-LeCoultre