Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Under Watches & Wonders släppte Tudor en efterlängtad klocka – nya Black Bay Pro med GMT-funktion i en 39mm boett. Eqotime fick hem det första exemplaret i Sverige och Aleksandar Mladenovic tog en närmare titt.


Äntligen en 39mm GMT från Tudor

Jag var väldigt spänd på denna modell så fort jag såg pressreleasen samma morgon som den släpptes. På pappret var den precis allt jag, och många andra ville ha, en blandning mellan Black Bay 58 och Tudor Black Bay GMT. Då den senare mäter 41mm är den för stor för oss med lite mindre handleder medan Black Bay 58 sitter som en smäck.

Detta i kombination med att jag personligen är väldigt svag för Rolex Explorer 1655 och likheterna mellan dessa är… ja väldigt slående så fanns ett starkt köpsug.

Men räcker den hela vägen? Låt oss ta en närmare titt.


Subtila uppgraderingar

Klockan är egentligen en perfekt ”GADA” (go anywhere, do anything)-klocka. Robust, vattentät till 200m, GMT-funktion och helt enkelt väldigt snygg.

Tudor Black Bay Pro ser vintage ut med moderna uppgraderingar. Låt oss gå igenom beståndsdelarna.

Boetten mäter fortsatt 39mm i diameter, har en lug-to-lug längd på 47mm och en tjocklek på 14.6mm. Vi återkommer till tjockleken.
Utförandet är i 316L rostfritt stål med länk utrustad med T-fit clasp i matchande utförande. Länken har även de sedvanliga ”nitarna” som återfinns på Black Bay 58 bland annat.

T-fit claspen erbjuder en bekväm microjustering på 8mm och är smidig att använda. Jag gillar det nya låset då det påminner om storebrors med sk. ”fliplock”.

Även kronan har fått en ny design och är väldigt greppvänlig och lättmanövrerad.Under det välvda safirglaset hittar vi en mattsvart urtavla med fin textur, snowflake-visare och en orange GMT-visare.

Vad som är extra intressant är att lumeprickarna saknar ram. Här har man tagit fram en blandning mellan keramik och SuperLuminova vilket ger väldigt trevlig tredimensionell effekt.


Avslutande tankar

Jag gillar klockan. Den är välfinisherad och gedigen. Uppgraderingarna vad gäller tavla, clasp och krona är väl genomtänkta. Den sitter bra även på min 16,5cm handled men det finns ett personligt problem för mig; tjockleken.

Mitt första intryck av klockan när jag provade den på Watches & Wonders var att den var för tjock men jag ville vänta med att bedöma den tills jag haft den i hand ett par dagar och kunnat prova den med länken justerad till min handled.

Efter ett par dagar med klockan på så kvarstår första intrycket – den är för tjock. För mig åtminstone. Den blir även lite ”topptung” på min handled, åtminstone när den sitter på länken. Det är synd, för jag skulle verkligen vilja ha den här klockan. Så pass mycket gillar jag den.

Med det sagt – prova klockan. Tjockleken är en vattendelare och det finns helt klart två läger där ute. I mina ögon är den nära en homerun av Tudor.

Läs mer om klockan på Tudors hemsida.
Tekniska specifikationer

Märke: Tudor
Modell: Black Bay Pro
Referensnummer: M79470-0001

Diameter: 39mm
Tjocklek: 14.6mm
Boettmaterial: Rostfritt stål (316L)

Urtavla: Matt svart med index helt i SuperLuminova och keramikblandning
Vattentäthet: 200m
Armband: Rostfritt stål med T-fit clasp (8mm microjustering). Går även att få med armband som är hybrid mellan gummi och tyg eller enbart tyg.

Urverk: In-house Calibre MT5652
Komplikationer: Datum, GMT
Gångreserv: 70h
Uppvridning: Automatiskt

Varukorg
Din varukorg är tom
Fortsätt handla
0