Hands-on: Jaeger-LeCoultre Master Control Date & Master Control Calendar

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Under 2022 sprider Jaeger-LeCoultre ut sina nyheter under året, men för press visades de nya modellerna upp under Watches & Wonders. Eqotime var på plats under mässan och fick tjuvkika på nya och limiterade Master Control Date & Master Control Calendar.

De populära modellerna återfinns nu i en limiterad upplaga med blå urtavla. Låt oss ta en närmare titt!


Jaeger-LeCoultre Master Control Date

I år är det 30 år sen Master Control-serien introducerades. Denna serie innebar mer rigorös testning av klockorna och de har gått igenom det så kallade 1000 Hours Control certification vilket är ett internt test hos Jaeger-LeCoultre som samtliga av deras klockor nu genomgår.

För två år sen genomgick Master Control-linjen en rad förändringar, däribland ett urverk med 70h gångreserv och lite estetiska uppgraderingar så som en tunnare glasring.

Det enda som skiljer årets upplaga från de andra är den blå urtavlan. I utkanten av den mörkblå sunburst-tavlan har man valt en ljusare blå färg där minut markeringarna återfinns tillsammans med timmarkörer i SuperLuminova. Tavlan är väldigt ren och läsbar, snygg utan krångel.

Boetten mäter 40mm och kommer i stål och är 8.78mm tjock. Den är helt i polerat utförande för en dressigare look. Klockan är vattentät till 50m och kommer på ett blått kalvskinnsband med viklås.

Inuti boetten tickar Calibre 899 med 70h gångreserv som går att beskåda genom bakboetten.

Jaeger-LeCoultre Master Control Date ref. Q4018480 är limiterad till 800 exemplar. Prislappen ligger på 97,000kr.

Jaeger-LeCoultre Calibre 899

Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar

Den personliga favoriten är Master Control Calendar.

Vid en första anblick så känns det som en typisk kalender-klocka från Jaeger-LeCoultre, men det finns en mycket intressant detalj på klockan. Mellan klockan 5 och 7 i det yttre fältet som indikerar datumet står texten ”Quantieme à date sautante”. Vad det innebär i praktiken för oss som inte kan franska är det att datumet gör ett hopp mellan den 15:e och 16:e varje månad för att inte skymma månfasen.

Likt sitt syskon mäter även denna boett 40mm i diameter, har en mörkblå urtavla med sunburst-finish men är något tjockare med sina 10.95mm. Två knappar för snabbjustering av datum och månfas återfinns på var sida om kronan. Klockan är vattentät till 50m.

Även Master Control Calendar har blått band i kalvskinn med viklås och Quick Change-system för att snabbt och enkelt kunna byta ut armbandet.

Urverket, Jaeger’s Calibre 866 går att beskåda genom bakboetten och även det har 70h gångreserv.

Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar ref. Q4148480 är limiterade till 800 exemplar. Prislappen ligger på 146,000kr.


Läs mer om klockorna hos Jaeger-LeCoultre