Hands-on + Video: Tudor Black Bay 54

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


En av årets mest intressanta nyheter från Watches & Wonders presenterades av Tudor i form av deras nya Black Bay 54 – ett dykarur i en mindre storlek om 37mm som är inspirerad av deras Tudor Submariner från 1954. Eqotime har bekantat sig närmare med modellen.


Att Tudors Black Bay-serie är en populär sådan råder det inga tvivel om. Sedan 2012 när modellen lanserades har flertalet versioner lämnat fabriken och en av de mest populära har varit deras Tudor Black Bay 58 som återfinns i några olika varianter. Rådande trend inom klockindustrin är att fler och fler tillverkare har börjat minska storleken på sina klockor då efterfrågan för lite mer traditionella boettstorlekar har börjat öka. Därför var en av de mest positiva överraskningarna från årets Watches & Wonders när Tudor presenterade sin nya Black Bay 54 – en klocka som mäter 37mm, precis som deras första Submariner från 1954.

Den nya modellen har precis som sina syskon tydliga vintagedrag.

Historiskt sett så har Tudor Black Bay haft väldigt höga boettsidor och dess känsla på handleden har blivit ganska så klossig. Detta är definitivt inte fallet med den nya Black Bay 54 som mäter 37 x 11,2 x 46mm. Profilen och känslan på handleden påminner väldigt mycket om att bära t.ex. en Rolex Submariner ref. 16610 fast än mer slimmat och kompakt.

Boetten är borstad på ovansidan, har blankpolerade boettsidor och i vanlig ordning en bred fasning längs med bandhornen. Vridringen och inlägget är tydligt inspirerade av originalet från 1954 och kronan har även den blivit mindre. Tidigare versioner av Black Bay och Black Bay 58 har ju haft en överdimensionerad krona likt den som återfanns på referensen efter, den så kallade ”Big Crown”.

Urtavlan har detaljer i guld – visare och minutmarkeringar och text på tavlan är i guld, något vi känner igen från tidigare Black Bay-varianter. Något man ändrat på är sekundvisaren, som på andra modeller haft en diamantformad spets, på Black Bay 54 är den rund. Man har valt att behålla den karakteristiska ”snowflake”-visaren på timvisaren.

Länken är fortsatt tredelad av så kallad ”oyster”-typ. De dekorativa nitarna på länkbitarnas sidor finns även dom kvar, något som vi sett på Black Bay 58 och som är lite av en vattendelare. Länken har det så kallade ”T-fit”-låset som har en ”glidande” microjustering om 5mm i låset.

Det finns även ett gummiband till klockan, något som även förra årets Tudor Pelagos 39 leverades med.

Inuti nya Tudor Black Bay 54 tickar deras in-house kaliber MT5400 som är COSC-certifierat med en frekvens av 4 Hz och som har en gångreserv om 70 timmar. Urverket tillverkas av Kenissi för Tudors räkning i deras nya fabrik som Britta besökte strax innan Watches & Wonders.

Vi är imponerade av nyheten och glatt överraskade över valet att ”downsizea” ner till 37mm. Ett steg helt i rätt riktning enligt oss och modellen har tagits varmt emot av klockentusiaster världen över, ännu ett kvitto på att Tudor levererar en bra produkt för en förhållandevis rimlig prislapp.


Läs mer om klockan hos Tudor