Eqotime möter fotbollsikonen David Beckham – ambassadör för Tudor

Text: Britta Rossander


Gentlemannen David Beckham visade sig från sin allra bästa sida, en sida jag inte trodde att han hade. Han var artig, trevlig, lättpratad och kändes som en förståndig förälder när han talade om sina barn. Man skulle faktiskt kunna ge honom det klassiska omdömet: han kom, han såg, han segrade. I sex år har han varit Tudors ambassadör och etablerat ett nära samarbete med företaget. 


Har du varit i Sverige tidigare?

-Ja bara en enda gång, det var 2016 när jag gjorde en kampanj för H&M. Men jobbmässigt har jag vid andra tillfällen spelat både mot och med svenska spelare, berättar David

Det var året efter H&M som Tudor tog kontakt med Beckham för ett eventuellt kommande ambassadörsjobb. Han tackade ja eftersom han kunde historien och gillade deras elegans vilket var en viktig punkt.

-Tudor har tagit mig utanför min tidigare comfort zone och flyttat gränserna för vad som är möjligt.

Berätta mer…

-Under min karriär var det inte mycket jag fick lov att göra utanför planen. Jag kunde inte rida, inte köra motorcykel eller syssla med snowboarding så när jag slutade med fotbollen gjorde jag allt på en gång. 

-Freediving var dock inget jag ens funderat på. Jag gillar inte att vara i havet där det kan finnas hajar. Men 2018 undrade Tudor om jag kunde tänka mig att bli plåtad under en freediving session. Men ok lets do it och vi var i Miami som är som mitt andra hem. Mot alla odds lärde jag mig att fridyka – det var ett par riktigt speciella dagar i mitt liv.


-Vi började i poolen, min lärare var fransmannen Morgan Bourchis Freediving World Champion tre gånger och även han Tudor ambassadör. Hans första fråga var: OK how long can you hold you breath? 

-Jag svarade att det var nog 45 sekunder eftersom det var väl max under lekarna med barnen när de var små. Han menade att: Nej! du kan klara mycket mer och till slut kom jag faktiskt upp till tre minuter.

-Det var olustigt när vi efter poolträningen gick ut med båt. Jag var lite nervös – det var direkt efter en orkan och vattnet var lite upprört. Vi gick ut mycket längre än vad jag trodde vi skulle – men vi dök och vi fick bilderna så alla vara nöjda efteråt och jag fick ett minne för livet. 

Hur väljer du klocka?

-Jag är väldigt organiserad och lägger fortfarande fram mina kläder dagen innan, precis som jag gjorde under skoltiden. Att vara förberedd är viktigt för mig, att få ungarna till skolan i tid kan ibland vara lite körigt. 

Sist av allt väljer jag klockan som ska passa min outfit och det sker på morgonen. 

Vad väljer du, färg eller design? 

-Det blir rätt klassiskt och visst är färg viktigt. Gärna Tudor Ranger med khakiband. 

Lånar barnen dina klockor?

-Lånar, de stjäl, men det är ok och roligt att de vill göra det, men det är inte ok att de inte lägger tillbaka dem. De gillar de med färg mest.

Vilken modell är din favorit?

-Det går egentligen inte att svara på det är som om jag skulle välja vilket barn jag gillar mest. Just nu är det Ranger från morgon till gym och kväll med kostym. Vilket armband – ja det beror på tillfället. Pelagos är nog trots allt den absoluta favoriten – jag gillar storleken.  I familjen är det Romeo som gillar Ranger och Victoria brukar bära Pelagos 39 mm. 

Hur blev du intresserad av klockor?

-Jag registrerade vad de människor som jag såg upp till hade för klockor. Min morfar hade en Rolex som han bar vis speciella tillfällen. När jag fick min första lön som var 27,50 pund – jag var 16 år och jag köpte en klocka för pengarna. 

Vilken funktion gillar du mest?

-Om jag måste välja blir det en GMT eftersom jag reser så mycket och jag gillar att ha koll på de där hemma.

När såg du en Tudor för första gången?

-Det var för länge sedan. Jag såg en klocka i en butik i London – det var en vintage och jag trodde det var en Rolex men fick veta att det var en Tudor. Sedan var det för 10 år sedan i Genève och jag föll för Black Bay. 

Du som är en sådan stilikon har du någon förebild?

-Ja, Steve McQueen – so good looking and always stylish!

Saknar du fotbollen?

-Jag har varit entreprenör i tio är nu men saknar fotbollen varje dag. Tiden går fortare ju äldre man blir och jag är tacksam för alla lag jag kunnat spela i och alla de länder jag kunnat bo i. Redan när jag blev 30 år började jag fundera på vad jag skulle göra när fotbollen tog slut och affärer har blivit min passion och jag försöker vara ett gott föredöme.

Vad är den bästa present du fått?

-Mina barn – de växer så snabbt så det gäller att njuta. Nu är det bara vår dotter som bor hemma – de andra är utflugna och hon tycker det är skönt att vara ensam. 


Om Tudor Ranger

Den design som vi nu känner igen som Ranger dök inte upp förrän på 1960-talet, med stora arabiska siffror, generöst belagda med självlysande material vid 3, 6, 9 och 12.  Det är en perfekt verktygsklocka med timmarkörer i beige som kontrast till den korniga, mattsvarta urtavlan. De pilformade visarna med en ny touch där spetsen på sekundvisaren är snyggt vinröd. Läs mer om klockan här.