Hands-on: Tudor Ranger – Pigg 70-åring med nytt hjärta

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström


Det var precis 70 år sedan den Brittiska North Greenland Expeditionen startade där männen som utforskade Grönland också testade Tudorklockor. På jubileumsdagen (fredag 8 juli 2022) var det en global lansering av den uppgraderade versionen av Tudor Ranger med slimmad boett om 39 mm och stålband med T-fit quick change spänne. I boetten sitter det COSC certifierade kronografverket Calibre MT5402s.

Många tänker nog på de oändligt många Black Bay-modellerna som kommit under åren när man nämner Tudor. I synnerhet deras senaste släpp Black Bay Pro som Eqotime skrev om nyligen. Men det finns mycket mer hos märket som gjort de robusta klockorna till sitt signum. Det ordentliga avstampet kom i och med den brittiska North Greenland Expeditionen som startade 1952, ett år innan storebror Rolex utrustade Hillary med en klocka inför bestigningen av Mount Everest.


Historien om Tudor Ranger är ganska komplex. Ursprunget till Tudor Ranger-familjen går tillbaka till 1929 då Hans Wilsdorf (grundare av Rolex) registrerade ”Ranger”-namnet, bara tre år efter att ha registrerat varumärket Tudor. Tudor uppger från officiellt håll att Oyster Prince Ranger-modellen introducerades för konsumenter på 1960-talet och listades sedan i katalogen först 1969. Det finns inget bevis för den exakta datumet för lanseringen som troligtvis skedde 1963, och modellen fanns med i sortimentet till 1983.


Lite kort om North Greenland expedition

Kodnamnet för expeditionen på Grönland var North Ice och deltagarna skulle ”utföra vetenskapliga studier inom glaciologi, meteorologi, geologi och fysiologi, samt undersöka och registrera terrängen spetsat med seismologisk och gravitationsforskning”. På deltagarnas handleder satt armbandsuret Tudor Oyster Prince. Totalt 26 klockor delades ut med referensen 7909. Dessa klockor med boetter i stål om 34 mm med ett automatiskt verk har till största delen gått förlorade i historien. Idag finns en av klockorna fortfarande kvar (hittad i en av deltagarnas kökslåda) och några historiska dokument inklusive ett brev som Rolex mottagit från en av expeditionsmedlemmarna. 

Det var den 8 juli 1952 som expeditionen lämnade Deptford vid Themsen i London. Tudor gav i uppgift till deltagarna att samla in prestandadata för de 30 Oyster Prince-klockorna som de skulle bära under extrema förhållanden. Klockorna som skickades för detta projekt hade armbandsförlängningar så att de kunde bäras utanpå parkasärmarna. 


Nya Tudor Ranger

Den design som vi nu känner igen som Ranger dök inte upp förrän på 1960-talet, med stora arabiska siffror, generöst belagda med självlysande material vid 3, 6, 9 och 12.  Det är  en perfekt verktygsklocka med timmarkörer i beige som kontrast till den korniga, mattsvarta urtavlan. De pilformade visarna med en ny touch där spetsen på sekundvisaren är snyggt vinröd.

Verket är Manufacture Caliber MT5402 certifierat av COSC är vad många kallar ”helgsäkert”; det vill säga cirka 70 timmar, vilket gör att man kan ta av sig klockan en fredagskväll och sätta på den igen på måndag morgon utan att behöva dra upp den.   


Det finns tre varianter av band

Natoband, ett av Tudors kännetecken som 2010 blev en av de första klocktillverkarna att erbjuda det för sina klockor. Dock får det då inte kallas natoband om Tudor får bestämma. De vävs med en traditionell metod på jaquardvävstolar från 1800-talet av företaget Julien Faure i regionen St-Étienne i Frankrike. Bandet är olivgrönt med två röda ränder och en beige rand. 

Stållänk, satinborstat med Tudor T-fit spänne. Välgjort, tredelar och oerhört följsamt för handleden.

Gummi/läderband i naturgummi och tygliknande svart läder med beige sömmar och ett viklås. Detta band vinner med hästlängder om jag får välja. Det känns som hand i handske med detta val av band. Det är sportigt, tåligt och sitter perfekt.


Bakboetten är av massivt stål och skruvad medan kronan är utrustad med den historiska Rose-logotypen som är stor skruvas in för att garantera 100 meters vattentäthet. 

Tekniska specifikationer

Märke: Tudor
Modell: Ranger
Referensnummer: 79950

Diameter: 39 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Svart, matt

Vattentäthet: 100 m
Armband: Stållänk, läder/gummi eller natoband

Urverk: Automatiskt Calibre MT5402 Cosc-certifierat
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 70 h
Uppvridning: Automatiskt


Listpriset för klockan är 27310 kr på gummi och 30460 kr på länk.

Läs mer klockan hos Tudor.