Hands-on: Cartier Privé Tank Normale och mer

Text: Aleksandar Mladenovic
Bild: Aleksandar Mladenovic / Cartier


Cartiers Privé har på senare år blivit en av de hetaste släppen på mässan och årets modell blev ”urfadern” av Tanks – Tank Normale. Vi fick spendera lite tid med modellen och ytterligare ett par nyheter från Watches & Wonders 2023.


Cartier Privé Tank Normale 2023

I vanlig ordning råder fullständigt kaos och huggsexa om klockorna i varumärkenas ”shooting rooms”, därför fick vi inte möjlighet att klämma på alla modeller vi ville och i vissa fall bara enstaka från kollektionerna. Men nu ska vi inte gnälla mer om det, vi fick ju faktiskt bekanta oss lite närmare med åtminstone 2 modeller från den limiterade Privé-serien och årets limiterade utgåva – Tank Normale.

Modellen gör sig enligt redaktionen helt klart bäst på länk, den ser inte alls lika harmonisk ut på läder. Modellen är något uppbiffad jämfört med originalet och mäter 25,7 x 32,6mm (jämfört med historiska 23 x 30mm). Man lanserar två versioner på länk, i 18k gult guld och i platina och dessa två finns även att tillgå på läderband.

Cartier lanserar även 3 varianter i skeletterat utförande, med en lite biffigare boett 27,8 x 35,2mm och en tjocklek på 6,9mm. Två av versionerna kommer i en platinaboett, varav den ena är stensatt med briljantslipade diamanter och den sista i gult guld. Noterbart är att ingen Tank Normale återfinns i roséguld, något som funnits tidigare år.

Vad gäller de skeletterade varianterna så har dessa 24-timmars visning vilket innebär att timvisaren bara gör ett fullt varv runt urtavlan en gång per dygn istället för i normala fall två.

Om vi fokuserar på den ”normala” Tank Normale, dvs. inte den skeletterade så återfinner vi borstade silvriga urtavlor med romerska index och en väldigt trevlig länk i borstat utförande. Manuellt urverk, kaliber 070 från Cartier med 36 timmars gångreserv. Ingen vattentäthet enligt den informationen vi har vilket är lite synd.

Modellerna som levereras på länk är limiterade till 100 ex av vardera och på läderband är de limiterade till 200 ex. För de skeletterade varianterna är de limiterade till 50 ex av varje förutom den med diamanter som är limiterad till 20 ex.

Vi återkommer med svenska listpriser, men ungefär 500,000kr för varianten i guld på länk och närmare 600,000kr för motsvarande i platina. På läderband ligger priserna ungefär kring 320-370,000kr.


Cartier Santos Dumont Micro-Rotor & Santos Dumont

En av de mest kreativa och lekfulla nyheterna från Cartier var utan tvekan den nya Cartier Santos Dumont Micro-Rotor, en skeletterad version av Dumont med ett mikrorotor-urverk beprytt med en replika av Alberto Santos-Dumonts flygplan. Ni vet, han som den första Cartier Santos tillverkades för 1904.

Modellen lanseras i 3 versioner i storlek Large som mäter 31,4 x 43,5mm och en tjocklek om 8mm. Den tuffaste är helt klart den i gult guld med blå lack på boett och glasring men det finns även en version i roséguld och en i stål.

9629 MC heter urverket och är alltså en automatisk kaliber tillverkad in-house som tog ungefär 2 år att utveckla. Cartier är duktiga på att skelettera urverk som har en vacker arkitektur.

Priserna startar omkring 320,000kr för versionen i stål och för den lackerade i gult guld omkring 430,000kr.

Man smög även in en Santos Dumont i storlek Large i gult guld med blå urtavla och quartzverk som vi tyckte såg läcker ut. Tyvärr ingen prisuppgift på denna.


Cartier Santos de Cartier

ÄNTLIGEN! Tänker nog ganska många. Nya urtavlor till Santos de Cartier Medium finns nu att tillgå. Den blå har funnits förr, dock enbart i en variant med stenar i glasringen. Nu återfinns även en grön urtavla i både Medium och Large.

Man lanserar även en riktigt vräkig variant i vitt guld med baguetteslipade diamanter och skeletterat urverk. En av redaktionens favoriter naturligtvis.


Cartier Tank Louis Cartier

I Tank Louis Cartier-serien släpper man 4 modeller varav två har urtavlor vi känner igen från den första nyutgåvan av ”Must Tanks” från 2021. I boetter av gult guld med manuellt urverk har vi nu en grön och en röd lackerad tavla. Boetterna mäter fortsatt 25,5 x 33,7mm och är 6,6mm tjocka. Dessa varianter är likt utgåvan från ifjol med svart urtavla del av den permanenta kollektionen och lär landa på samma prislapp, dvs. 153,000kr.

Men man nöjde sig inte med dessa två. År 2023 är ”the year of Trinity” hos Cartier och vi lär få ta del av en hel del nyheter inom den legendariska smyckeskollektionen Trinity (där det även gjorts en hel del olika klockor). Man släpper ytterligare två Tank LC med boett i gult respektive roséguld med ”Trinity”-tavlor.

Detta är något som fanns i Tank Must-kollektionen från 1970/80-talet och gör nu comeback. Gult, vitt och roségulds-toner i urtavlan i två olika mönster, den ena som mosaik och den andra i större rektangulära block. Mosaiktavlan har redan fått smeknamnet ”Disco dial” på sociala medier då den utan tvekan har en del likheter med en discokula. Just denna ”disco dial” var något av en personlig favorit på mässan.

Priset för dessa är i nuläget okänt men en vild gissning är att de hamnar något högre än de lackerade motsvarigheterna.


Läs mer om klockan hos Cartier