Dyrbart, åtråvärt och prisvärt. Resultaten från Bukowskis Cartierauktion.

Text: Britta Rossander


Den magnifika samlingen med Cartiersmycken som igår (den 11:e december) såldes på Bukowskis auktion Important Winter Sale och blev en ”White Glove Sale” med ett samlat försäljningspris på 15 miljoner kronor inklusive provision. Köpare ifrån hela världen bjöd intensivt.

Själv kunde jag inte vara på plats på grund av det hatade viruset. Men, som älskare av ”direktsänding” följde jag allt via datorn. Jag hängde på mailen direkt efter avslutad försäljning för att höra vad Bukowskis specialister hade att säga om försäljningen.

– Det har varit både en ära och en stor glädje att få förmedla denna exceptionella samling av smycken, sa Carl Barkman, Chefsspecialist Fine art & antikviteter.

– Förhandsintresset har varit enormt och budgivningen i var intensiv, berättade Cecilia Andrén, ansvarig specialist smycken.En glad Camilla Behrer, specialist på design och modernt konsthantverk, som under stor del av auktionen höll i klubban, berättade:

– Det var fantastiskt roligt att vara med att bjuda ut denna samling live, det är alltid en nerv och spänning i salen under auktion. Det är en unik samling som vi kommer att minnas med glädje. Som utropare är det extra roligt när så många är aktiva i både på telefoner, online och inte minst i salen!

Jag fick precis höra att hela Cartiersamlingen såldes för ett totalt slutpris på 15 miljoner kr (inkl köparavgifter)! Internationellt intresse

Budgivningen var verkligen spännande och många väntade med att lägga bud till sista sekunden. Något som inte är helt ovanligt då man hoppas knipa hem något i sista stund. Auktioner är som ett vibrerande skådespel! 

Det var flera internationells köpare som närvarade per telefon och online. Och det var spännande att höra hur de i absolut sista sekund la sina bud för att kunna ta hem försäljningen. De gjorde i mina ögon bra affärer när man jämför priserna på motsvarande modeller från samma tidsperiod i t ex USA.

Dyrast blev inte helt oväntat Panthère-klockan med diamanter om 50 ct som fick slutpriset 2 350 000 kr + provision. Den matchande armringen med diamanter om 35,24 ct såldes för 1 250 000 kr + provision.


Cartier Panthère

När det gäller det vackra scarabé garnityret såldes inte alla delarna till en och samma kund utan halsring (680 000 kr + prov) och armring (680 000 kr + prov) gick till en köpare och örhängen (220 000 + prov) och den specialtillverkade ringen (200 000 kr + prov) till en annan.   Ett enda föremål nådde inte upp i utropspriset. Klockan Baginoire med diamanter och cabochonslipade safirer med quatzverk som såldes för 270 000 kr + prov. Här låg utropet på 275 000 – 300 000 kronor. Min teori är att det kan bero på att den designen är mer daterad än vad den är för de andra föremålen. Den är inköpt 1993 men armbandets design känns väldigt som slutet av 1980. ”Boucheronish” – en stil som ännu inte fått sin revival.

Cartier Baginoire

Men en 15 miljonersförsäljning på Bukowskis smyckeavdelning lyfter jag på hatten för.