7 favoriter från Kaplans Important Watches den 18 maj

Text/foto: Aleksandar Mladenovic


Vår och höst är det full fart med intressanta klockauktioner i Sverige och runt om i världen. Den 18:e maj klubbas Kaplans Important Watches i Stockholm. I vanlig ordning har Kaplans en mycket bra katalog med många intressanta objekt. Vi har valt ut 7 favoriter som vi kommer följa med spänning.

Visningen pågår mellan den 15:e och 17:e maj hos Kaplans Auktioner på Biblioteksgatan i Stockholm. Totalt innehåller katalogen 131 klockor.


Auktionsnummer 2 – Cartier Pasha ref. 820903

En av de kaxigaste klockorna från Cartier som länge varit underskattad. Här i det maffigaste utförandet: solid guldboett med matchande länk. För er som sett Sopranos kanske klockan känns bekant. Karaktären Christopher Moltisanti bär nämligen en liknande Pasha på länk (dock med grille’n). Inget för den som vill flyga under radarn helt enkelt.

I våra ögon en perfekt sommarklocka med mycket attityd.

Utropspriset ligger på 66 000 kr och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 6 – Rolex Submariner ref. 16618

Vi stannar kvar på avdelningen ”klockor med attityd” och tar en närmare titt på denna Rolex Submariner i 18k guld. Det är något som kittlar lite extra med så kallad ”verktygsur” som detta dykarur är, i guld. Lägg på lite diamanter och safirer för extra spice. Undertecknad är lite partisk att denna hamnade på listan då han ägt en sådan för drygt 10 år sen.

Utropspriset ligger på 185 000 kronor och ni kan läsa mer om objektet här


Auktionsnummer 25 – Patek Philippe World Time ref. 5110G

World Timers är en av redaktionens absoluta favoritkomplikationer. Praktisk, komplicerad och estetiskt tilltalande. Självklart tar vi med urfadern av World Timers, Patek Philippe, när det finns en sådan i katalogen.

Bra storlek, välarbetad tavla, automatiskt urverk med mikrorotor och boett i 18k vitt guld. Diskret lyx.

Utropspriset är satt till 240 000kr – mer om objektet här.


Auktionsnummer 39 – Rolex Cellini ”King Midas” ref. 4017

King Midas är namnet på ett par modeller från Cellini-familjen hos Rolex. Länge väldigt förbisedd men där har det börjat ändras. Referensen 4017 är försedd med ett läderband istället för länk som de tillverkades med ursprungligen, men det var dyrt och vräkigt och efterfrågan har vuxit på dessa genom åren.

Det här är väldigt mycket 70-tal och vad som en gång i tiden fnystes åt som ett fult ”gubb-ur” är idag hett bland många samlare och handlare världen över. Den är absolut inte för alla, men vi älskar den.

Utropspriset är 37 000 kronor och mer info om klockan här.


Auktionsnummer 85 – Omega Constellation ”Manhattan” ref. BA 396.1070

Vi återgår till helguld. Denna gång i form av en supertunn och exotisk Omega Constellation ”Manhattan” med urtavla i stenen lapis lazuli. Det här är ovanligt att hitta, framförallt med en urtavla i detta skick. Stentavlor är ofta väldigt delikata och det är lätt hänt att dessa skadas vid service etc. Så är inte fallet med detta exemplar där tavlan är hel och ren och väldigt vacker.

En klassisk modell från Omega med en exotisk tvist. Svår att inte gilla eller ha med bland våra favoriter för den delen.

Utropspriset är satt till 92 000 kronor och här hittar ni mer information om klockan.


Auktionsnummer 75 – Daniel Roth Master Chronograph Skeleton ref. 447.X.60

En ovanlig och riktigt cool kronograf från Daniel Roth. Ett märke som fått ett stort uppsving bland samlare de senaste åren och ni kanske minns kronografen från Kaplans auktion våren 2022. Här har vi återigen en kronograf, men denna gång i vitt guld med skeletterad urtavla.

Kronografurverket är baserat på ett Lemania-urverk med fin finish. Det ska bli spännande att följa denna på auktionen.

Utropspriset för klockan är 82 000 kronor, det ligger redan bud över detta så blir kul att se var den landar. Mer information hittar ni här.


Auktionsnummer 125 – Omega Speedmaster ”Moon to Mars” ref. 3577.50.00

En specialare av Omegas Speedmaster där kronografens register och subsekunden representerar jorden, månen och mars. En klassisk Speedmaster med en liten tvist för den som söker något lite mer exotiskt.

Utropspriset är satt till 59 000 kronor och ni kan läsa mer om klockan här.


Förhandsvisning av objekten startar hos Kaplans den 15:e maj och pågår till den 17:e maj. Mer information om öppettider hittar ni här.

För er som skall buda på auktionen önskar vi lycka till och vi tackar Kaplans Auktioner än en gång för ett trevligt samarbete och i vanligt ordning ett bra jobb med katalogen.