Eqotimes favoriter från Watches & Wonders 2023

Text/bild: Eqotime


Ett av de svåraste uppdragen efter Watches & Wonders är att försöka sätta ihop en topplista. Dels för att det släpps mycket intressanta nyheter men också för att det är en hel del intryck att processa. Med det sagt har Eqotimes redaktion lyckats välja ut 10 klockor vi tyckte stack ut lite extra.


Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronograph

Aleksandar Mladenovic:

Jaeger-LeCoultre hade ett starkt år i år och presenterade en rad intressanta Reversos. Redaktionens favorit bland nyheterna var utan tvekan Reverso Tribute Chronograph. Vid en första anblick, inget märkvärdigt. Men när boetten vänds så är det svårt att inte bli imponerad. Kronograf i skeletterat utförande med hög finish. Att välja mellan versionen i stål eller den i roséguld som favorit är för svårt så det lämnar vi till er läsare.

Det manuella kronograf-urverket är inte bara vackert att beskåda, det är även ganska så komplicerat. Det krävs ju något lite extra när man ska husera en kronograf i en rektangulär boett och i detta fall så är det ju 30-minuters registret klockan 6 som elegant hoppar tillbaka samma väg som det kom när 30 minuter passerat, en så kallad retrograde. Kaliber 860 har 300 komponenter, 52 timmars gångreserv och är vackert finisherat.

Reverso Tribute Chronograph kostar 279,000 kr i stål och 488,000 kr i roséguld.


Grand Seiko Masterpiece Collection Spring Drive Limited-Edition SBGZ009

Britta Rossander: Grand Seikos Spring Drive Masterpiece är ett manuellt uppdraget mästerverk med boett och urtavla i platina inspirerat av björkskogen om vintern vid Yachiho-platån vid den östra foten av Kita-Yatsugatake berget om vintern. Grand Seiko har sin Micro Artist Studio där i närheten av Shiojiri i Nagano Prefektur. Där har de absolut bästa gravörerna sin arbetsplats. Det är i det området som OS gick 1998 och det enda området i Japan där man kan se hus byggda med trä som om det vore i Schweiz. Här finns en stor uppsättning av handgravyrmaskiner som har många år på nacken och som fortfarande används. 

Detta handgraverade platinaur som tillverkas ett efter ett i begränsad upplaga visar på den expertis som Grand Seiko bestitter. Det är nysnön på björkarna som inspirerat till mönstret på både boett och urtavla. Priset ät 79,000 dollar, limiterad till 50 stycken och erbjuds från och med juni i år.


Rolex Perpetual 1908

Mia Litström:

Rolex tog mässan med storm och slog igenom stort på social medier första dagen med deras nya Oyster Perpetual med färgglada bollar och även Oyster Perpetual Day-Date 36 med sina färgglada pusselbitar. Mycket roligt tycker jag men det var inte de eller deras superläckra Daytona som jag fastnade för. Utan jag blev mycket överraskad och förvånad över deras Perpetual 1908. Den är så otroligt egen och är inte en så förutsägbar Rolex. Deras tidigare Cellinilinje är borta och istället tar denna plats och det gör den på ett helt annat sätt. Och framförallt då den i gult guld med vit urtavla. Så elegant och klassisk.

Det var något som hände när jag provade den på handleden, den är slimmad, ligger bra på handleden och storlek 39 mm känns så rätt för den här modellen. Den har ett nytt eget automatverk, nytt för i år, som heter 7140 och det som också är så annorlunda och positivt är att den har öppen baksida. Delarna är dekorerade med deras egna mönster som de kallar Rolex Côtés de Genève. Kraftreserven är 66 tim. Med sin tidlösa design, vit urtavla till arabiska nummer i guld med en liten extra urtavla vid kl. 6 och den lilla cirkeln på slutet av timvisaren gör så mycket. En elegant och vacker Rolex som är för den som inte vill ta det enklaste valet utan bära något mer annorlunda val till sin dressade look. Varför den just heter Perpetual 1908 är för att grundaren Hans Wilsdorf registrerade namnet Rolex 1908. Priset är 250,600 kronor.  


Tudor Black Bay 54

Albin Johansson:

Vi på Eqotime är inte ensamma om att vara förtjusta i Tudors senaste Black Bay 54, en mindre och kompaktare version än det äldre syskonet Black Bay 58. En nyhet som nog förvånande en och annan person och det var en lansering som kändes långt ifrån given med tanke på den mindre boettstorleken om 37mm. Vi gillar även att man valt att hålla designen hyfsat nära (närmast hittills) den ursprungliga Tudor Submariner från 1954. En klocka vi kommer bekanta oss närmare med inom kort.

Kompakt boett med sina 37 x 11,2mm, in-house verk med 70 timmars gångreserv och T-fit lås. Stort plus i kanten för gummibandet, något som varit väldigt populärt hos syskonet Pelagos 39. Vi tror denna kommer sälja som smör i solsken.

Pris för Tudor Black Bay 54 på länk är 40,200 kr och på gummiband 38,000 kr.


A. Lange & Söhne Odysseus Chronograph

Britta Rossander:

Modellen Odysseus kom för fyra år sedan och fyllde på ett elegant sätt ett hål i A. Lange & Söhnes sortiment. Kunderna saknade en tålig sportklocka och de fick en. Nu var det dags att visa upp kronografen inom familjen som det tagit lång tid att utforma.

Kronografverk är en av de mest populära komplikationerna att placera i en boett men det är också en av de mest komplexa typerna av urverk att tillverka. Än idag anses design och konstruktion av en kronografkaliber vara en av de största utmaningarna inom precisionsurtillverkning. Det är bara ett fåtal tillverkare som klarar av det även om antalet kunniga vuxit de senaste åren. 

Att jag väljer att ta upp A. Lange & Söhnes kronograf som ett av de viktiga uren som visade på Watches & Wonders har i detta fall inte så mycket att göra med att det skulle vara ovanligt utan det är hanteringen av detta ur som gör att jag faller som en finsk fura för deras filosofi. De visade bara denna klocka! Och det av respekt för de som arbetat med konstruktionen. VD Wilhelm Schmidt menade att han och kreative Chefen Tony de Haas inte ville spä ut märkvärdigheten med att visa många nya modeller. Deras mål var att Odysseus Chronograph skulle få vara ensam primadonna i montern. För att behålla den karakteristiska urtavlans design av Odysseus har ett skräddarsytt urverk med båda kronografvisarna i mitten tagits fram.

För er som vill veta mer om klockan har Mia Litström gjort en ordentlig genomgång av klockan här på Eqotime.com

Pris på förfrågan och klockan är limiterad till 100 ex.


IWC Ingenieur Automatic 40

Mia Litström:

En nyhet med härlig retrolook. IWC återupplivar och hyllar en modell som designikonen Gerald Genta tog fram på 70-talet som då hette Ingenieur SL. Man ser tydligt att den nya är baserad på den och detta är både på gott och ont. Jag tycker framförallt att det är på den goda sidan. Det är en stilren sportklocka i stål och precis som den tidigare har den en urtavla med ett rutmönster som roligt nog också påminner om pixlar. Det är en trend som man kunde se hos flera varumärken på Watches & Wonders där de har använt sig av små rutor som påminner om pixlar. Trots sin sportighet tycker jag det är roligt att de inte har tagit i för mycket med storleken utan valt 40 mm som passar den bra.

Däremot har de varit sparsmakade med färgerna. Det är tre modeller i stål och en i titan som har fått grå urtavla och de andra är svart, vit och korall, som de döpt till Aqua, som jag fastande för. En rolig färg som passar till det mesta, både sportiga och mer dressade tillfällen. Det hade varit roligt om de hade tagit ut svängarna något mer när det gäller färger. Just svart och vit tilltalar inte på samma sätt som den i Aqua. Och det känns som IWC själva också tycker det, för både designchefen och deras VD bar Ingenieur med Aquafärg under mässan. Eget automatverk som heter 32111 med en kraftreserv på 120 tim som man inte kan se då baksidan tyvärr är stängd, men det gör den däremot tåligare. Priset är 142,000 kronor. 


Czapek Antarctique Révélation

Albin Johansson:

Som ni säkert redan vet vid det här laget så är vi på Redaktionen fans av independent watchmaking och ett av våra favoritmärken är Czapek. Vi gjorde ifjol en guide om varumärket som ni hittar här.

Årets nyhet är en utveckling av den mycket populära sportklockan Antarctique och i år släpptes en skeletterad utgåva. Klockan ser otroligt bra ut och har ett fantastiskt djup i urtavlan. Boetten mäter fortsatt 40,5mm och kaliber SXH7 är en utveckling av kaliber SXH5 som sitter i övriga modeller. Här finner vi bland annat en subsekund mellan 4 och 5 på urtavlan (centrumseskund annars) och andra små förändringar som krävdes för att få det skeletterade utförandet att se så bra ut som möjligt. Självskriven bland våra favoriter från Watches & Wonders 2023.


Patek Philippe Calatrava Ladies

Britta Rossander:

Jag kan ibland tycka att det är skönt med en klocka som är enkel och utan en massa komplikationer. Bara snygg, funktionell, väldesignad och av bästa kvalité. I den gruppen tycker jag att Patek Philippes modell Calatrava Ladies ref. 4997-200R-001 är en perfekt representant. I den eleganta och sparsmakade boetten i roséguld (det finn självklart en variant i vitt guld också) sitter det ultratunna självuppdragande verket kaliber 240. Men det är färgen som här tar den största rollen. Mässan var ju överfull av klockor i alla tänkbara färger och kombinationer av dem – här är det en färg som talar. En del kallar den lila, en del cyklamen själv är jag svag för ordet purpur, en kejserlig färg som historiskt sett spelat stor roll inom aristokratin – tänk sagornas kungar med purpurfärgade mantlar… 

Urtavlans bas är präglad med ett koncentriskt vågmönster som kräver mer än femtio på varandra följande lager av genomskinlig lack och som på så sätt skapar den fascinerande djupeffekten. Timmmarkörer och visare i roséguld avslutar på ett perfekt sätt. 

Boetten har safirbaksida och är vattentät till 30 m. Diametern är 35 mm och på boettringen sitter 76 diamanter om 0,55 ct  

Priset för detta tidtagande olimiterade smycke är 37,800 euro.


Cartier Tank Louis Cartier ”Mosaik”

Aleksandar Mladenovic:

Ett något oväntat släpp från Cartier som fångade Redaktionens uppmärksamhet direkt. Att Cartier släpper lite nya modeller av Tank titt som tätt är inget nytt och på senare år har man varit lite lata och återanvänt designer på urtavlor från förr. Nu är man nästan inne och snokar i arkiven igen, men denna gång så hittade man faktiskt på något nytt även om inspirationen från Tank Must-eran finns där.

Den så kallade mosaiktavlan är riktigt, riktigt bra. Tre nyanser av guld i olika nivåer gör att denna tavla verkligen ”poppar”. Ett släpp som inte är för alla men som Redaktionen unisont gillade starkt.


Vacheron Constantin Overseas Self-Winding diamond-set

Mia Litström:

Det här är min personliga favorit, stål, puderrosa urtavla med diamanter på boetteringen. Fantastisk kombination som nästan alltid är vinnande. Men det som framförallt gör modellen vinnande i Vacherons fall är flera detaljer. Finishen på klockan är otroligt läcker som alltid med deras klockor. Det är så välgjort och detaljrikt. Och just Overseas är en modell som växer för varje år, det är en sportklocka jag i början trodde skulle försvinna i mängden men den är ändå så pass egen i sin design med de sex klackarna och distinkta linjer som går ut på boettringen. Dessutom här med diamanter på boetteringen och klackar gör det ännu bättre. Den välgjorda designen följer även upp vid fästet av armbandet.

Jag gillar också modellens stilrenhet med att bara ha datum samt centrerad sekundvisning. Det gör att det blir harmoniskt, mer komplikationer att blivit för mycket till diamanterna. Den har ett automatverk som heter 1088/1 som är deras eget inhouseverk. Modellen sitter bekvämt på handleden och storleken 35 mm är alldeles lagom för den här typen av klocka. Först blev favoritlooken med stållänk, men efter ha, lätt och smidigt, bytt till den med rosa gummiarmband kändes det som den perfekta sommarklockan. Den är som en ren sommardröm och är inte känslig utan är vattentät till 150 m. Vacheron Constantin kanske inte är det mest självklara valet men Overseas är en modellserie som är otroligt bra och söker man en klocka i stål, rosa urtavla med diamanter hade jag valt den här alla dagar i veckan om jag hade haft den plånboken. Priset är 34,700 euro.