Hands-on: Nya Odysseus Chronograph från A. Lange & Söhne

Text/bild: Mia Litström


När många av de andra klockmärkena presenterade flera nyheter under Watches & Wonders, visade A. Lange & Söhne bara en nyhet. Men trots att det bara är en, är den en nyhet som är riktigt bra! Vi har tittat på nya Odysseus Chronograph i rostfritt stål.


Det är hög nivå, det är extremt välgjort med otroligt bra kvalitet i sparsmakad upplaga. Det gör att majoriteten av kunderna är samlare och för länge sedan vände sig företaget till dem för att höra om det är något de saknade. Flera berättade då att under sina semestrar saknar de en tålig sportklocka. Företaget som noga lyssnar på sina kunder satte sig direkt vid ritbordet och efter flera års utveckling presenterades de sin första sportklocka i stål med namn Odysseus. Det blev en stor succé, efterkommande blev också en i vitt guld samt en i titan som presenterades förra året. Nu tar de nästa steg i den sportiga riktningen och presenterar sin allra första kronograf med automatverk som har tagit sex år att utveckla.

Utan tvekan ser man att det är en Odysseus. Boett och länk är i stål och storleken är 42,5 x 14,2 mm så det är ordentligt med tyngd för handleden. Men inte för tungt, utan det klär den här typen av klocka, att den ska kännas när man bär den. I hjärtat av klockan sitter ett nytt automatverk som heter L156.1 DATOMATIC®. 

Modellen har fått svart matt urtavla som gör den mycket stilren. Men det som gör den extra läckert är färgsättningen av detaljer. Rött är färgen som illustrerar sport och ofta får en kronograf något för många röda detaljer som tar över. Här har de lyckats göra det mycket elegant. Grunden är den svarta urtavlan, till det detaljer i vitt guld eller stål, enhetlig grund, sen har de tillsatt rött bara på kronografvisaren, texten vid logotypen och 60-markeringen vid kl.12, mer behövs inte för en elegant sportklocka. Riktigt snyggt som verkligen talar för att less is more!

Det som också tydligt visar att det är en Lange är den stora datumvisningen vid kl. 3 samt visningen av veckodagar vid kl. 9. Det är stora och tydliga. Det är till fördel att de inte har tillfört stora knappar vid kronan för att aktivera kronografen utan de har fortsatt med den slimmade och mer diskreta stilen på dessa som är placerade vid kronan. Och med kronan i det innersta/låsta läget är verket i kronografläget. Den övre knappen är start/stopp och den nedre för att återställa och börja om. Naturligtvis när vi pratar Lange så har man kostat på med en så kallad split-seconds kronograf. Drar man ut kronan i mellanläge är den i justeringsläge för datum- och dagvisning. Den övre knappen justerar man datum med och den undre är för dag. I det yttersta läget justerar man tiden.

Materialmässigt för urtavlan har de valt vitt guld för visare av minuter, timmar, sekunder och index. Den extra urtavlan som visar min för kronografen placerad vid kl. 6 har visare i stål. Kronografvisaren i rött är i aluminium. På index och visare för minuter och sekunder finns också självlysande material. Kraftreserven för automatverket är 50 timmar och klockan är vattentät till 120 m.

Lika mycket som man vill titta på framsidan vill man också titta på den öppna baksidan där man nu kan se det nya urverket som är otroligt vackert med en rotor i 950 platina. 

Odysseus Chronograph är en fantastisk klocka för Lange-lovers. Med sitt nya urverk blir denna nog mycket eftertraktad och jag måste ändå säga att det är ganska förvånande att de har valt svart till urtavlan, för mycket av trenderna på både eleganta samt sportiga klockor överlag nu är urtavlor i starka färger samt den laxrosa färgen trendar fortrarande så enormt. Men det visar också att A. Lange & Söhne alltid gör sin egen grej. Priset är efter förfrågan och skulle man vara sugen på den här sportiga Odysseus Chronograph får man vara snabb för den är limiterad till 100 exemplar och finns bara i deras egna butiker. 


Läs mer om klockan hos A. Lange & Söhne