Nya Omega Speedmaster Chrono Chime & Olympic 1932 Chrono Chime

Text: Aleksandar Mladenovic


Efter 6 år av utveckling så presenterade Omega i dagarna två mycket intressanta nyheter. Omega Speedmaster Chrono Chime & Olympic 1932 Chrono Chime är två väldigt komplicerade klockor som bjuder på en intressant komplikation. Eqotime tar en närmare titt.


Omega spänner musklerna

Omegas fokus har aldrig varit komplicerade ur och i nuvarande modellutbud finns det inte allt för många klockor med mer avancerade komplikationer än en kronograf, world timer och tourbillon. Med dessa två nyheter spänner man musklerna ordentligt.

Deras nya kaliber 1932 är något riktigt imponerande.

Det nya urverket är en nickning till fickuren med kronograf från de Olympiska spelen i Los Angeles år 1932, Omega har ju varit officiell tidtagare för OS sedan 1932. Nyheterna presenterades naturligtvis under ett event i just Los Angeles.

Men vad är det då som är så speciellt med den nya kalibern? Likt en minute repeater som när man aktiverar dess klockspel indikerar tiden genom kling och klang så gör nya Chrono Chime detsamma, men på ett lite annorlunda vis. Den klingar nämligen ut hur lång tid kronografen varit aktiv. Omegas mest komplicerade kaliber, utvecklad från start till slut av deras duktiga urmakare. Kronografen är inte en ”vanlig” sådan heller. Utan det är en monopusher split-seconds chronograph. Det ni.


Omega Speedmaster Chrono Chime

Vi börjar med den mest igenkännbara modellen av de två, Speedmaster Chrono Chime. Med tydlig inspiration från andra generationens Speedmaster (missa inte vår skribent Filips eminenta guide om just Speedmastern här) ref. CK2998 så ser vi en boett med raka bandhorn och visare i alpha-stil.

Det är en stor pjäs, det behövdes utrymme för att få plats med det imponerande urverket, om 45mm i diameter och hela 17,27mm i tjocklek. Den väger även en hel del, 326,6 gram för att vara exakt, då den är tillverkad i Omegas egen legering av roséguld nämligen Sedna Gold.

Urtavlan är även den något extra. Inte bara är den gjord utav aventuringlas, den är tillverkad av dels det men även bakad i en ugn med den så kallade grand feu-emaljeringstekniken. Sub-tavlorna (sekundvisare och 15 minuters register för kronografen) är vackert dekorerade med ett guilloche-mönster. Även takometerskalan är utförd i emaljerad aventurin.

Naturligtvis vill man spänna ut bröstet lite extra och därav ser vi två hammare som är en del av den klingande mekaniken fullt synliga klockan 9 på urtavlan. Chrono Chime-komplikationen aktiveras av tryckknappen klockan 8 på boetten medan tryckknappen på kronan startar och stannar kronografen och tryckknappen klockan 2 aktiverar den andra kronografvisaren.


Omega Olympic 1932 Chrono Chime

Den andra modellen är inspirerad av fickuren som användes under de Olympiska Spelen 1932. Den går även att använda som fickur då den har en quick switch-lösnning för att plocka av armbandet och det medföljer även ett snöre i läder så att du kan bära den kring halsen precis som man bar tidtagaruren under spelen.

Diametern är även här 45mm, men den när något tunnare om 16,93mm och väger betydligt mindre, ungefär hälften, då den saknar länk. Klockans framsida har en en grand feu-emaljerad vit urtavla, med en inre ring i solitt silver som är utsmyckad med ett guilloche-mönster vilket även subtavlorna har. Subsekunden ovanför klockan 6 har varsin hammare placerad på vardera sida.

Tryckknapparnas placering är annorlunda jämfört med Speedmastern och återfinns nu klockan 11 (kronograf) och klockan 5 (chrono chime).


Kaliber 1932

Vi måste såklart prata lite mer om kalibern. Den tog alltså 6 år att utveckla och utvecklingen skedde ihop med systerföretaget Blancpain. Allting har skett från scratch och det är en imponerande slutprodukt.

Majoriteten av urverkets beståndsdelar är tillverkade i 18k Sedna Gold och bara urverket i sig väger dryga 46g. Enligt Omega så ska Sedna Gold ge ett bättre ljud än t.ex. platina som är vanligt att använda när man tillverkar ur som klingar och klangar.

Naturligtvis är en slutprodukt likt denna certifierad enligt METAS Master Chronometer-certifiering. Detta innebär att förutom att den är full med komplikationer så är motstår den även magnetiska fält över 15,000 gauss.

Omega har registrerat 17 patent för klockorna, varav 13 av dessa härstammar från urverket.

Priset då? Som ni kanske gissat är det inga billiga pjäser. Omega Olympic 1932 Chrono Chime kostar 420,000 schweiziska franc exklusive moms och Omega Speedmaster Chrono Chime 450,000 schweziska franc. Klockorna är en numrerad, men icke limiterad, utgåva. Med tanke på hur komplicerade dessa är så lär det inte tillverkas många per år… Vi på redaktionen är mäkta imponerande av vad Omega åstadkommit.


Läs mer om klockorna hos Omega