7 favoriter – Klockor med urtavla i meteorit

Text: Andreas Johansson


Stenurtavlor kommer enligt flera experter blir allt vanligare inom klockindustrin de närmaste åren och kikar vi på de senaste årens släpp så är det klart så att vi kan urskönja en ”sten-trend”. Min personliga favorit sten är meteorit. Det är något som är fascinerande med en sten som tillhört en annan himlakropp färdats till jorden, genom rymden. Det finns olika typer av meteoriter som finns på jorden, framför allt talar man och sten och järn meteoriter, och det är främst den senare som används i tillverkning av urtavlor. När klocktillverkare tar fram urtavlor av meteorit så blir alla tavlor helt unika då mönstret i en meteoritsten är oregelbundet. Urtavlor med meteoritsten faller ofta inom lyxsegmentet, men det finns billigare alternativ som till exempel Bulovas senaste Lunar Pilot. Nedan finner några av mina favoriter som i de alla flesta fall faller under kategorin klockor i lyxsegmentet.


Omega Speedmaster Calibre 321 Platinum

En av de vanligaste meteoritstenarna på jorden har sitt ursprung från månen. Omega brukar vara bra på att påminna oss om att deras Omega Speedmaster var med på alla månfärder i Apollo-programmen. I denna exklusiva utgåva av Speedmastern så återfinns meteoritstenen i de tre subdials i urtavlan. När jag besökte Omegas kontor i Biel för ett tag sedan, fick jag se den live och tillsammans med den svarta urtavlan och platina boetten måste jag säga att resultatet är helt magisk bra. Klockan är i grunden en hyllning till det horologiska mästerverket caliber 321 som syns genom ett safirglas på bakboetten. Priset? Klockan listar just nu på cirka 860 000 på Omegas hemsida.       


Rolex GMT-Master II 126719BLRO 

Rolex har genom åren gjort flera urtavlor med meteoritsten bland annat till sina modeller Daydate och Daytona. Mitt val faller dock på deras GMT 126719 BLRO som i folkmun kallas för ”Superman”. Smeknamnet kommer ifrån DC Comics seriefigur och superhjälte Stålmannen som bär röd och blått och sägs härstamma från rymden. Referensen är vitguldsversionen av den klassiska ”pepsin” och släpptes 2019. Idag listar klockan på 512 000 på Rolex hemsida. 


Girard Perregaux Laureato Limited Edition Meteorite Dial Tourbillon

Girard Perregaux brukar inte vara så populär i våra breddgrader, men denna klocka är riktigt trevlig. Den släpptes bara i femton exemplar och har en boett i titan på 43mm. Materialet i boetten harmonisera väl med urtavlan i meteorit och placeringen av tourbillon klockan 6 gör att klockan får ett futuristiskt utseende. Klockan drivs av inhouseverket Kaliber GP09510 och har en gångreserv på 47 timmar. Klockan finns ute på auktionssidor då och då, och klubbas för runt 800-900 000 kronor.  


Piaget Altiplano Limited Edition

Piaget har släppt en meteoritversion i sin Altiplano serie. Klockans boett är i roséguld och mäter 40mm. Klockan som släpps i limiterad upplaga (300 exemplar) går i kategorin ”dressare” och ibland är enkelhet det bästa. Klockan har en mycket fin finish och är bara 6.36mm på höjden. Det manuella urverket 1203P har en gångreserv på 44 timmar och klockan kostar mellan 180-200 000 på Chrono24.  


Cartier Rotonde de Cartier Earth and Moon

Cartiers mästerverk Rotonde de Cartier Earth and Moon, har fina inslag av meteoritsten och vitt guld i urtavlan. Klockan som består av en tourbillon, en andra tidszon och en månfas är 47mm bred. Boetten består av 18k roséguld med en blå safirsten som krona. Urverket består av 362 delar inklusive 40 juveler och är individuellt numrerat. Klockan lista på 313 000 euro.   


Omega Constellation Meteorite

Nyligen släppte Omega en ny version i sin Constellations serie. Denna gång var det fokus på meteroitsten i urtavlorna. Resultatet blev mycket lyckat tycker jag, det är extra snyggt att de genom en PVD-behandling färgat flera av stenarna i olika färger. Jag tycker särskilt den blåa och gröna versionen som i mitt tycke blev riktigt snygga. Klockan kommer dessutom i flera olika materialval, guld, sednaguld och stål. Den stora versionen mäter 41mm (bredd) X 44 mm (lug to lug) och den mindre 29mm (bredd) X 31.2 (lug to lug).  


Hermès Arceau L’heure de la Lune Meteorite

Denna klocka från Hemrmés kom 2019 och den använder flera typer av meteorit sten i sin urtavla. I denna urtavla hittar vi inte bara järnversionen av meteoritsten utan även andra versioner som innehåller så mycket järn och resultatet blir fanatiskt. Klockan består av två månfaser (en för syd och en för nord) gjord i pärlemo, detta tillsammans med meteoritstenen gör att klockan får ett magiskt skimmer av rymden. Klockan mäter 43 mm och finns tillgänglig på bengangde marknaden för cricka 260 000 kronor och uppåt.