Mot alla odds, Rolex kom med en hel kollektion!

Text: Britta Rossander


Som bekant la ett kinesiskt virus i våras krokben för hela klockbranschen och för all del, många andra branscher också. Basel och Genèves mässor ställdes in. Geneva Watch Days flyttades och flera varumärken meddelade att de inte skulle presentera några nyheter 2020. Så döm om vår förvåning när ryktet på sensommaren tog fart om att Rolex hade något på gång. De hade ju varit bestämda med att de inte skulle visa något. Eqotime’s Britta Rossander har tagit ett djupt dyk ner bland nyheterna från Rolex.

Dagen D var satt till första september men att resa till Genève var omöjligt för mig på grund av Corona. Det löste mina fantastiska kontakter på Rolex och genomförde den första videopresentationen för en journalist de någonsin gjort. Ett team med ansiktsmasker hade riggat upp det som behövdes i ett konferensrum för att presentationen skulle kunna genomföras – och det gick perfekt.


En helt ny kollektion

Det jag trodde skulle vara en referens – kanske ett par varianter  visade sig vara en hel kollektion med 16 referenser: fyra Oyster Perpetual Submariner (1 Oyster Perpetual och 3 Oyster Perpetual Date), fyra Datejust 31 mm, två Oyster Perpetual 41 mm, fem Oyster Perpetual 36 mm och en Sky-Dweller.

Genomgående kan man säga att alla modellerna är uppgradering av existerande modeller (som det brukar vara). På Rolex pågår ju en ständig och ganska försiktig anpassning av modellerna till mera ”upp to date” form och innehåll, utan att ändra ursprungsdesignen. Bekvämare passform, mer ”sleek” siluett, storlek, elegantare övergång mellan boett och band för de med metallarmband är något av det som setts över. Till detta kommer självklart uppdaterade verk.

En detalj som jag är särskilt förtjust i är den lilla Rolexkronan mellan orden Swiss och Made under klocka 6. Jag tror att det är två år sedan de införde den, men rätta mig gärna om jag har fel. Fint är det alldeles oavsett.


Submariner

Mest iögonfallande är Oyster Perpetual Submariner-modellerna, Ref. 124060 (utan datum) och Submariner Date Ref. 126610 (med datum). De ersätter de befintliga modellerna och har fått boett om 41mm vilket är upp 1 mm plus ombyggda armband. Säkert populärt hos de som gilla stora klockor. Men kanske inte så mycket större i praktiken eftersom bandhornen blivit smalare och boetten därför verkar mer slimmad än den lite boxiga föregångaren.De har nya verk, kaliber 3230 för Submariner och kaliber 3235 för Submariner Date båda med 70 timmars kraftreserv jämfört med de tidigare 48. Under senaste år har Rolex gradvis uppdaterat kaliberna i alla sina klockor och det gjordes senast på Submariner för åtta år sedan. Datejust, Yacht-Master och Sea-Dweller har redan 3235, nu var det hög tid för Submarinern att få den i boetten. När första Submarinern kom 1953 var den vattentät till 100 m, 1969 fick den datum och blev tät till 200 m, 1979 utvecklades det till 300 m vilket fortfarande gäller.

Nya Submariner i Oystersteel har en svart urtavla och vridbar boettring i matchande Cerachrom. En riktigt potent klassiker utan krusiduller.

Versionen i Rolesor (kombination av Oystersteel och gult guld) av Submariner Date har kungsblå urtavla med matchande boettring. Markeringarna på ringen är i guld likaså kronan och den har ett väldigt ”svenskt” utseende.

Två ”vita” versioner av Submariner Date finns, den ena i Oystersteel och den andra i vitt guld, båda med svarta tavlor där den för vitt guld är lackad. Det som gör att man på håll kan skilja dem åt är färgen på boettringen, för stål är den trendigt skogsgrön och för vitt guld är den klarblå. Den färgen ihop med den svara tavlan är väldigt stilig.Sky-Dweller

Guldklimpen i samlingen är Ref. 326238 en gyllene Sky-Dweller, med gummiband i Oysterflex, något vi tidigare bara sett på renodlade sportmodeller. Denna kombination fasar ut tidigare Sky-Dwellers med läderband. Gult guld med en svart urtavla har Ref. 326238 och det finns även Everose guld med brun tavla Ref. 326235 eller vit tavla Ref. 326235. Boetten om 42 mm är orörd och modellen, som släpptes 2012, är fortfarande Rolex hittills mest komplicerade ur med kaliber 9001 (två tidszoner, datum, månad samt årskalender).
Oyster Perpetual

Jag fick även se de nya Oyster Perpetual-modellerna med boetter om både 41 mm och 36 mm. De har fått en ny elegantare design, den tidigare var från 2014. Ref. 124300 i Oystersteel med tavla i silver eller svart sunraybehandlad yta, är  snygga. Min absoluta favorit är den med silvertavla – mer ”classy” än så kan det knappast bli. Man får gå tillbaka till 1960-talet för att hitta en silverfärgad sunray tavla på en Oyster Perpetual och det är ett jätteplus att de tagit upp den igen. I boetten sitter kaliber 3230, med 70 timmars reservreserv och denna version ersätter uren med 39 mm från 2015.Oyster Perpetual Ref. 126000 36 mm – en pigg skara klockor med urtavlor delvis i Dolly Style-inspirerade förger som sockervaddrosa och ljust turkos men också skogsgrönt, kanariegult, korallrött – alla är utrustade med kaliber 3230.

Rolex har ju en historik av att våga använda starka färger både för tavlor och stenar. Den här serien är läckert uppiggande och tänk vad snyggt det vore om handlarna får tillgång till alla färger och kan skylta med dem tillsammans. 


Datejust

Oyster Perpetual Datejust 31 mm i Rolesor (Oystersteel och vitt guld). Bäst i den serien är förstås den med auberginfärgad sunray tavla och 46 briljantslipade diamanter. På de romerska siffrorna för klockan 6 sitter också 11 glittriga stenar. De tre andra versionerna är med grön tavla och stavformade index, vit lackad tavla med romerska siffror samt mörkgrå tavla med stavindex. Visare, indexmarkörer och romerska siffror är i vitt guld. Kalibern är 2236 med 55 timmars kraftreserv och de är vattentäta till 100 m. Länkarna har så kallad komfortförlängning på 5 mm.Tillgänglighet

Intressant är att Rolex påpekade att de som så många andra har behövt genomföra tillfällig nedstängning av produktionen på grund av Corona. Detta har begränsat kapaciteten och därför kan efterfrågan bli större än vad de hinner tillverka och tillgängligheten kan för vissa modeller (läs Submariner…) bli begränsad. De är noga med att tillägga att deras nya klockor säljs exklusivt av officiella Rolex-återförsäljare som får regelbundna leveranser. Sedan är det dessa som själva hanterar tilldelning och försäljning av klockor till sina kunder.