Rolex och Le Mans – i helgen går det nittionde loppet i ordningen

Text:: Britta Rossander


På lördag den 11 juni klockan 16.00 kommer 62 bilar att ställa upp på Circuit de la Sarthe i den lilla staden Le Mans för att tävla i den 90:e upplagan av 24 Hours of Le Mans. Man inväntar en publik om 250 000 motorsportentusiaster som vill se förarna och deras team tävla under extrema förhållanden. 

Under tävlingen, som pågår när dag övergår till natt och tillbaka igen, är det viktigt för förarna att hitta och bibehålla rytmen runt den 13 626 kilometer långa banan som bitvis går genom staden och ut på racingbanan igen. Mycket kan hända och det är inte ovanligt att bärgarna får rycka ut och ta hand om bilar som lagt av eller där förarna gett upp, något som när jag var där framförallt hände under de mörka timmarna.


Rolex varit den officiella tidtagaren av Le Mans 24 timmar sedan 2001 och samarbetat med FIA World Endurance Championship (WEC). I årets WEC pågår en strid mellan Toyota Gazoo Racing och den nuvarande serieledaren Alpine Elf Endurance Team, som har en fem poängs fördel efter de två första tävlingarna. I detta, säsongens tredje race, kommer vinnaren av 24 Hours of Le Mans att tilldelas dubbla poäng så mycket står på spel för de som orkar genomföra loppet.

Rolex Testimonee Tom Kristensen är den som vunnit flest 24 Hours of Le Mans firar i år 25-årsjubileet av sin första seger i detta världens äldsta uthållighetslopp. 

Kristensen säger: 

-Det loppet lade grunden för min karriär och de tio dagarna i juni 1997 har varit de viktigaste i mitt racingliv. Om du har en vinst på Le Mans har du den med dig med dig för alltid. Jag känner mig stolt och ödmjuk när jag reflekterar över vad loppet ger.

Tom Kristensen på banan 25 år senare

I 24 Hours of Le Mans kan deltagare från flera olika motorsportgrenar delta med professionella och amatörförare som tävlar i fyra kategorier. Rubriken Hypercar-klassen visar den försvarande mästaren, nr 7 Toyota Gazoo Racing och den japanska tillverkaren ser ut att vinna en femte tävlingsseger i rad. En klass med 27 bilar kommer att tävla i LMP2-klassen där tidigare Formel 1 förarna Sébastien Bourdais, Robert Kubica och Felipe Nasr, samt åttafaldiga FIA-världsmästaren i rally, Sébastien Ogier deltar. Och i år är 16-årige Josh Pierson på väg att vara den yngsta föraren i 24 Hours of Le Mans efter att ha blivit den yngsta WEC-vinnaren någonsin vid säsongsöppningen 1000 Miles of Sebring. I LMGTE Pro-klassen återvänder Corvette Racing med två bilar, och det helt kvinnliga teamet Iron Dames kommer att göra sitt fjärde framträdande på Circuit de le Sarthe i LMGTE Am-klassen. 

På söndagseftermiddagen den 12 juni kommer det vinnande laget att få kliva upp på pallen för att ta emot 24 Hours of Le Mans-trofén. Som extra bonus får varje förare får en graverad Oyster Perpetual Cosmograph Daytona. 

Rolexs band till motorsport går tillbaka till Sir Malcolm Campbells framgång i världshastighetsrekord. Den 22 februari 1933 blev han den första föraren som bröt 300 mph-barriären (483 km/h) vid ratten i sin bil, Bluebird, på Bonneville Salt Flats en saltöken i Utah, med en Rolex på handleden. Under huven på bilen satt Napier Lion’s flygmotorer.

Sedan dess har Rolex närvaro inom motorracing växt stadigt. Fantastisk trevliga Sir Jackie Stewart har sedan 1968 varit märkets ambassadör. En rolig detalj med Stewart är att hans skräddarsydda skjortor har en något kortare högerärm så att klockan ska synas. 

Sedan 2013 förknippades Rolex med Formel 1® och den trefaldiga FIA Formel 1®-världsmästaren har fått sällskap av andra kända förare som Tom Kristensen, med nio segrar på Le Mans 24-timmarslopp, Mark Webber, flerfaldig Formel 1®-vinnare och 2015 FIA World Endurance Champion och senast införlivades Jenson Button, 2009 FIA Formel 1® Drivers’ World Champion i gruppen.  

Det var i början av juni 1997 som Tom Kristensen fick en inbjudan från Joest Racing att tävla i hans första 24 Hours of Le Mans. Otroligt nog, bara nio dagar senare, söndagen den 15 juni, tog Kristensen sin första seger på den ikoniska banan och satte ett nytt varvrekord i processen. 

Tom tar emot en Rolex år 1997

Eqotime har talat med Tom som gick med i Rolex-familjen 2010. Enligt honom är det en perfekt match mellan en racerförare, Le Mans och Rolex.  

Du har vunnit nio gånger – hur känns det?

-Jag är oerhört stolt över tävlingarna vi vunnit, men även över de vi inte vann – de lärde jag mig av. Även om allt som händer är uppdelat i sekunder finns så mycket energi runt varje vinst och du är så fokuserad på att vad du ska göra att man mins varje detalj. Du talar om nio segrar – ja, jag har varit en del av nio men det finns inget jag i lag. 

Berätta om relationen med Rolex.

– Att bli utvald av ett så prestigefyllt varumärke är nästan för bra för att vara sant. Jag är oerhört stolt och ödmjuk att förknippas med dem vars historia inom motorsport är fantastiskt. De förstår och respekterar vår sport – från racing på Le Mans 24-timmars till Daytona och Formel 1 till World Endurance Championship. Mina Daytonas är känslomässiga ägodelar och förblir lika speciella för mig idag som när jag först vann dem. De berättar historien om avgörande ögonblick i min karriär. När jag tittar på klockorna ser jag inte bara exakt timing utan jag återupplever även prestationerna med mitt team och co-drivers för alla dessa år sedan.”

Varför är Le Mans det ultimata långloppet?

-Dagens race går fortfarande delvis på allmänna vägar med utmanande sträckning. Loppet täcker 13.629 km varje varv och vi kör i höga hastigheter hela dagen och hela natten. Detta i kombination med historiken gör det till den ultimata händelsen i motorsportens kalender.

Kan du beskriva relationen mellan människa och maskin under ett lopp?

-Det är nyckeln. För att komma till vad vi som förare kallar zonen, måste ett lagarbete och tillit fungera i alla lägen. Förberedelse, test och verkställighet – bara då kan människan och maskinen verkligen fungera tillsammans. Att vara i ”zonen” betyder att du är ett med din bil, rytm och instinkt måste fungera samtidigt som du måste vara alert. 

 Tid är grejen inom racing – har du några kommentarer till det? 

-På sätt och vis är 24-timmars en kort resa – det är ganska enkelt, du behöver bara köra som längst i 24 timmar, men en tävling som Rolex 24 på Daytona eller Le Mans 24-timmars kräver en cocktail av beslut och laganda som påverkar tiden för teamet.

Är det skillnad mellan att vinna en vanlig tävlingstrofé och en Rolex Daytona?

-Klockan bär man med sig och den påminner dig ständigt om när och varför du fick den. 

Trångt på prispallen