Text: Britta Rossander
Tudor var länge lite av en hemlighet, men samlarna och de invigda har alltid vetat vad dessa klockor står för och vad de tål. I denna artikel berättar Eqotimes Britta Rossander om historian bakom de ikoniska snöflingevisarna.
Tudor har den rätta ”retro chic style” och vann år 2013 pris för bästa Revival med modell Heritage Black Bay. En dykarklocka som är en välgjord uppgradering av 1954 års ikoniska modell som då hade boett om 37 mm som var vattentät till 100 meter. Den vinröda boettringen som kom på 1970-talet och urtavlan som hade de berömda snöflingorna på visarna är idag modellens absolut bästa kännetecken.
Namnet Snowflake användes för Tudors dykarur tillverkade från 1969 fram till 1975. Det var samlarna som hittade på namnet. Nu använder Tudor själva beteckningen Snowflake för sin re-edition av dessa kultklockor.
Att Tudor utvecklade dessa klockor för konsumenter var för att vara ett bra alternativ och för att fånga upp den växande marknaden för sportklockor som kom under det sena 1960-talet och i början av 1970-talet.
Lite historik
Hans Wilsdorf, grundare av Rolex (1905) registrerade 1926 även varumärket Montres Tudor SA. Lanseringen av själva klockorna dröjde och först 1946 gjorde uren från Rolex syskonmärke entré på marknaden.
Namnet har sin grund i att Wilsdorf beundrade och var inspirerad av den engelska Tudordynastin med en ros i sitt vapen. Deras ros har sitt ursprung i ”Rosornas krig” som utkämpades under olika perioder om rätten till Englands tron. Det var ätterna Lancasters (som hade en vit ros som symbol) och Yorks (som hade en röd ros som symbol) som krigade tills man till slut enades under The House of Tudor. Då slog man också ihop sina symboler till den rödvita rosen.
Wilsdorf som döpt sitt nya varumärke till Tudor lät urtavlorna prydas av hans version av en stiliserad form av den berömda rosen. The Tudor Rose i logotypen togs senare bort till förmån för den sköld som sedan dess är Tudorklockornas emblem. Den berömda rosen används fortfarande som gravyr i verken och på kronorna till de mest avancerade modellerna.
Anledningen till att Wilsdorf grundade ett andra varumärke var att han ville ge kunderna möjlighet att köpa klockor av god kvalitet till överkomliga priser utan att undergräva Rolex starka position. All erfarenhet och teknologi som samlats i och med arbetet med Rolex skulle stå till Tudors förfogande, men med verk tillverkade av ETA som alla modifierades av Tudor/Rolex för att motsvara deras kvalitetsnivå. Idag tillverkar Tudor själva sina verk inhouse.
Franska flottan insåg klockornas fördelar och var tidiga Tudorkunder genom inköp av Tudor Submariners i slutet av 1960-talet. Det är dessutom samma modell som användes av amerikanska flottan för deras UDT (Underwater Demolition Team) och Navy Seals. Även de kanadensiska, italienska och sydafrikanska flottorna blev kunder till Tudor.
Visarnas snöflinga
Den andra generationen dykarur från Tudor kom 1968. Urtavlan hade då fått kvadratiska timmarkeringar, visare med en kvadratisk detalj och en markering för klocka 12 med en stor vinkelspets, allt i självlysande material.De speciella timindikatorerna är Tudors första försök att skapa en egen identitet åtskild från sitt syskonmärke, och de större visarna kom till efter en specifik begäran från den franska marinen om mer ljus i klockans urtavla.
Att det var den franska marinens beskrivning i upphandlingen som hjälpte till att forma Snowflake-serien är ingen hemlighet. Marine Nationale lånade också ut sitt namn till Snowflake Submariner modell 9401/0 som också kallas ”Marine Nationale”. Mellan 1974 och 1985 var Tudor Snowflake deras officiella tjänsteklocka och bakboetterna graverades med ”MN” och tillverkningsår. Tudor Snowflake Submariners blev ett viktigt verktyg för Marine Nationale under deras uppdrag.
När de första Tudor Snowflake Submariner-klockorna introducerades för konsumenter erbjöds de i två versioner – med eller utan datumvisning. Dessa dykarur ansågs vara eleganta nog även för vardagligt bruk och prismässigt placerades de budgetvänligt jämfört med storebrors klockor.
Tudor slutade producera dessa dykarur 1999, men 2012 var det alltså dags för Heritage-serien som blev en succé.
De moderna Black Bay- och Pelagos-modellerna var utrustade med de berömda snöflingeformade visarna. Oavsett modell, storlek, material eller färg är närvaron av de ikoniska visarna med snöflingor gemensamt för alla Black Bay-klockor.
Black Bay, inspirerad av 1970-talets racingmode, är en showstopper med patinerat läderband och naturfärgade sömmar, boett i stål och gult guld med kronograffunktion. Pelagos är varumärkets moderna dykarklocka, med boett om 42 mm och som tål vatten till 500 meter.
Sedan i år återfinns även snowflake-visarna i deras senaste modell Black Bay Pro, en klocka vi tog en närmare titt på tidigare i år.