Guide: 7 attraktiva nyheter för kvinnliga handleder från Geneva Watch Days

Text/bild: Mia Litström


Geneva Watch Days bjöd på spännande nyheter där majoriteten höll hög nivå. Det var framförallt superexklusivt men det visades också en enklare nivå av klockor i lägre prisklass. Det som framförallt var den röda tråden under dessa dagar är den stora passionen för urmakarkonsten, Haute Horlogerie, med mycket avancerade komplikationer.


Egentligen kan man säga att nästan alla modeller som presenterades under Geneva Watch Days är perfekta för kvinnliga handleder. Gränsen för vad som är dam eller herrklocka har verkligen suddas ut. 

Det märktes speciellt på en av nyheterna, Luna Magna Ultimate II från Arnold & Son, som vi har skrivit om tidigare som ni kan läsa om här. Den har ett utseende som när det gäller stil och färg kombinerat med diamanter som tidigare ansågs vara reserverat för kvinnor. Dessutom är fodret på armbandet rosa. Färgkombinationen matchad med de exklusiva stenarna och det komplicerade urverket stack den här klockan ut från mängden. Men nu till det som är extra roligt: alla exemplar är sålda, modellen är limiterad till endast åtta stycken men och majoriteten av köparna är män som älskar klockan.

Så därför är mitt urval egentligen inte valt efter att de är feminina utan för att det är nya klockmodeller som jag personligen tycker passar för en kvinnlig handled. 


Färg med sportig look, Maurice Lacroix Aikon #Tide

Det är en nyhet som presenterades tidigare i år men det var först nu vi fick se dem i verkligheten. Från tidigare pressbilder som visats är det som en stor färgfest av klockor som till en början kändes för mycket. Men efter att ha fått prova klockan på handleden insåg jag att de är riktigt bra. Storleken är 40 mm vilket klär klockan – för hade den varit i mindre storlek hade det inte blivit samma härliga känsla med de starka färgerna.

Plasten kommer från återvunna PET-flaskor som har samlats in från havet och det är därför modellen heter #Tide. Det är namnet på den organisation som tar hand om plasten. Märken som Tom Ford och Hugo Boss använder sig också av deras återvunna plast. Maurice Lacroix Aikon #Tide är en rolig, enkel klocka med quartzverk som är perfekt för den som vill bära något färgstarkt och tåligt till vardags.
Cirkapris 7 000 – 8 500 kr.


Mera färg från Oris

Oris är ett märke som successivt lyfter sig hela tiden. Under förra årets Geneva Watch Days presenterade varumärket en dykarklocka Aquis Date med melerad urtavla som också är gjord av återvunna PET-flaskor. I år utökar Oris kollektionen med tre modeller i storlek 36,5 mm med olika färger för urtavlan i pärlemor. Tanken är att ytan ska påminna om den glittrande ytan på havet. Kombinationen av blankpolerat och borstat stål till färgerna blått, grönt och rosa gör den till en allsidig klocka som passar till de flesta tillfällena. Min absoluta favorit är självklart den blekrosa som heter Blush Pink. Det är något speciellt med stål kombinerat med ljust rosa. Automatverk i boetten och ett pris på 24,800 kronor gör den tillgänglig för många.


För den som söker något helt annorlunda

Det är extra roligt när klockmärken vågar gå sin egen väg och skapa något alldeles eget. Ett märke som sticker ut från mängden är Urwerk. Det gör klockor som verkligen passar den som trånar efter något som inte alla andra har och som dessutom är allt annat än traditionell i utseendet.

Urwerks modell som presenterades, UR-100V, är en modell som finns sedan tidigare men med ny färg döpt Ultraviolet. Så boetten är i lila och till det sitter det ett vitt gummiarmband. Det gör den här klockan otroligt läcker. Den är stor men det är också är hela grejen med deras rymdinspirerade klockor. Inget för den blyga eller den som vill ha en lättavläst klocka för det tar en liten stund att klura ut hur man läser av tiden. Men det är också det som är charmen med den här typen av klockor, icke traditionellt! Automatverk och priset är 55 000 CHF.


Klassiskt vackert

Som alltid med Bvlgari är det ytterst elegant och just modellen Serpenti Seduttori är så klassiskt vacker och passar den söker något ikoniskt med tvist. Nu finns modellen i blankt svart med eller utan diamanter på boettringen. Just kombinationen svart och roséguld är något alldeles speciellt och kombinationen finns sedan tidigare med längre armband som går två varv runt handleden men nu finns den med ”vanligt” armband som gör den mer stilren. Quartzverk i båda. 


Stilrent med diamanter 

En klocka i rektangulär form är aldrig fel och bland nyheterna hos Frederique Constant fanns denna ytterst eleganta modell som heter Classics Art Déco Carrée. Svart armband i läder till boett i stål och en urtavla med pärlemo toppat med diamanter på boettringen. Supersäkert och stilmässigt! Dessutom har kronan en blå cabochonsten. Modellen har ett quartzverk och boetten är i storlek 28 x 20,70 mm. Priset är 26 795 kronor.


Diamanter och flera armband

Storleken på 30 mm i diameter med diamanter på boettringen gör denna klocka härligt feminin. Totalt är det 64 diamanter och urtavlan är i pärlemor. Den är mycket klassiskt vacker, finns med boett i guld eller vitt guld. Breguet Classique 8068 har trots sin lilla storlek ett automatverk och för att kunna variera sig levereras den med tre armband. Ett i svart satin och två armband i alligatorskinn. Blått och rosa för klocka i guld och blått samt lila för klockan vitt guld.  


Passion för hantverket

Vill man bära ett konstverk på handleden är Beauregard ett märke man verkligen ska titta på om man älskar det finaste inom juvelkonst och vill ha något inte alla (ännu) känner till. Mycket handlar om det mekaniska hjärtat på en klocka men det är också utsidan som är viktig. Där man kan hitta sin egen touche för vad man vill bära. Det här varumärket har specialiserat sig inom detta område och arbetar med ädelstenar. 

Lili Bouton, som klockmodellen heter, har boett i roséguld med ytterst avancerad stensättning på urtavlan som är handgjord. Sky Blue Topaz är den vackra stenen som använts. Boettringen samt urtavlan har också diamanter. Avancerad stensättning, som detta hantverket kallas, ger en bild av enastående vackert Haute Joaillerie-arbete. Modellen har ett quartzverk och för att hålla den så stilren som möjligt har den ingen krona utan tiden ställs på baksidan av boetten (33 mm) via en liten knapp. Stenarna är slipade i Beauregards egen ateljé i Montreal, Canada. Klockorna är otroligt vackra och detta är ett märke vi kommer att få se mer av. Idag ligger produktionen endast på 40 klockor per år men man siktar på att kunna producera 60-80 klockor under nästa år.