Nya Bulgari Octo Finissimo från LVMH Watch Week 2024

Text: Mia Litström


Varumärkena från LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy – kickstartar 2024 med sin egna lilla mässa LVMH Watch Week. Här tar vi en titt på två nya versioner av Octo Finissimo från Bulgari.

Octo Finissimo är en modell som har uppmärksammats och hyllats flertal gånger genom åren för sin alldeles egna stil men framförallt för att ligga bra till i tävlingen om att kunna tillverka klockor med ultratunna urverk. Det gör att klockan är både slank och trevlig att bära, men är också rejäl med sin boettstorlek på 40 mm, dock utan att bli för klumpig. Den bjuder på en välgjord design som är perfekt för den som söker en mer annorlunda klocka som också bär på ett gediget designarv. 

De två nya versionerna är helt olika i form av material och färg för övrigt är de i grunden lika de tidigare Octo Finissimo Automatic med liten sekundvisning vid kl. 7. Storleken är 40 mm med en imponerande låg höjd på endast 6,4 mm. Vattentätheten är dessutom 100 m för den nyare generationen av Octo Finissimo, tidigare låg den på 30 m. Hjärtat av klockan består av automatverket Caliber 138 som är ett ultratunt urverk på 2,23 mm med en kraftreserv på upp till 60 tim. Baksidan är öppen och delarna dekorerade med bland annat med Côtes de Genevemönster och där man dessutom kan se microrotorn i platina. 


Bulgari Octo Finissimo Yellow gold Automatic ref. 103812

Den som sticker ut mest av nyheterna är helt klart den som har boett och länk helt i gult guld. Den har en fantastiskt läcker lyster. Just gult guld har verkligen kommit tillbaka stort och blivit riktigt trendigt. Den ljusare guldnyansen förmedlar enskön retrokänsla och just i det här fallet kombinerat med en djupblå urtavla gör klockan slående läcker.Både boett och länk har snygg, soft satinfinsh och urtavlan är lackad med sunburstfinish som ger en fint djup i tonen.

Däremot är det inte den lättaste klockan att bära eftersom den är så pass speciell, men för de som älskar kombinationen är den en fullträff. Redan förra året fick den amerikanska marknaden en försmak av Octo Finissimo i gult guld eftersom det gjordes en förlansering på den marknaden med en Octo Finissimo i gult guld med mustigt mörkbrun urtavla. Limiterad till 50 exemplar. Den nya versionen är ett strå vassare med sin färgkombination och det är inte bara utseendet som är något alldeles extra utan en klocka helt i guld generar också i en hög prislapp som denna gånghamnar på 590 000 kronor. 


Bulgari Octo Finissimo Tuscan Copper Automatic ref. 103856 

Nu till den roligaste nyheten, Tuscan Copper, en ”Salmon dial” en trend som tog en ordentlig fart i klockbranschen för ett tag sedan. Den här har i grunden en varm kopparton som gör att den rosa laxnyansen blir riktigt behaglig och bra. Urtavlan har en snygg sunrayfinish och den laxrosa nyansen gifter sig fint till boett och länk i stål. Bulgaris kreativa chef Fabrizio Buonamassa berättar att den laxfärgade tonen inte är tagen från den vanliga vintagetrenden som är så populär bland samlare utan inspirationen denna gång har tagits från den italienska konstriktningen manierism som härskade från 1520–1600 och även kallas senrenässans. Även denna modell har haft en förpremiär i USA men var då limiterad till 50 exemplar men idag är den öppen för Europa och går att köpa via deras hemsida, priset är 179 000 kronor. 


Läs mer om klockorna hos Bulgari