Guide: 8 klockor för honom och henne tillgängliga över disk

Text/foto: Mia Litström & Aleksandar Mladenovic


Under de senaste åren har det varit ganska knepigt att få köpa vissa klockor. Kölistorna har varit långa och i vissa fall får man vänta flera år på sin tur. I denna guide listar vi på Eqotime 8 klockor för honom och henne som finns tillgängliga att köpa rakt över disk.

Listan är väldigt personlig och skribenternas personliga favoriter av det de under dagen hittade tillgängligt hos flertalet auktoriserade återförsäljare. Båda har valt med hjärtat och försökt fokusera på sånt som inte är de allra självklaraste valen eller de mest populära modellerna.


Breitling Super Chronomat Automatic 38 Origins

Det här är klockan jag haft ögonen på sedan jag fick se den i Genève på en förhandsvisning i somras, därför är det extra roligt att den faktiskt finns i skyltfönstret hos Breitling på Biblioteksgatan. Förutom att kombinationen med vit urtavla, guld och diamanter toppat med ett vitt gummiarmband är riktigt snyggt, är det också att den här modellen som vänder blad i företagets historiebok. Den är ett startskott för ett nytt tänk hos Breitling.

Från och med den här modellen kommer de använda sig av syntetiska diamanter, framtagna i laboratorium och guld från specifika leverantörer där hela kedjan av produktion är kontrollerad. Så de kommer inte använda sig av naturliga diamanter till sina klockor och Super Chronomat Origins är första modellen med detta.

Den är i storlek 38 mm, en storlek som har saknats i den här modellserien, en riktigt bra storlek och som på Breitling-vis är det inte smått och elegant som gäller utan klockan ska ta för sig. Den här är ljus och fräsch, det vita passar otroligt fint med boett i guld där det också sitter diamanter på boettringen. Men allt detta utan att bli för elegant, den har fortfarande en användbarhet genom att den är vattentät till 100 m och det vita gummiarmbandet är en bra kontrast till det dyrbara guldet och de syntetiska diamanterna. Tyvärr har den ingen öppen baksida där man kan se det automatiska urverket som heter Caliber Breitling 17 med 38 timmars kraftreserv.

Breitling Super Chronomat Automatic 38 Origins, Ref: R17356531G1S1, listpris 232,000kr, finns hos Breitling på Biblioteksgatan


Ressence Type 8

Ressence är ett mycket intressant varumärke som med ett nytänk kring armbandsuret och tidsavläsning. Vi skrev tidigare om deras dykarur Type 5BBB, en mycket cool klocka men tyvärr lite stor. Tidigare i år introducerade man en instegsmodell i titan med blå urtavla och avskalad design i form av deras Type 8. Här får man varumärkets DNA i en bärbar boett om 42,9 mm och en fjäderlätt vikt på endast 42 gram. Inuti klockan tickar ett modifierat ETA 2892/2 med Ressence patenterad ROCS-modul (Ressence Orbital Convex System) där urtavlan alltid är i rörelse. En intressant klocka för en relativt rimlig prislapp sett till övrigt modellutbud på 150,000kr.

Denna modell och ytterligare ett par från Ressence sortiment finns att titta närmare på hos Bo Berggren Urhandel som är ensam auktoriserad återförsäljare av Ressence i Sverige.

Ressence Type 8, listpris 150,000kr, finns hos Bo Berggren Urhandel på Biblioteksgatan


Tudor Black Bay Fifty-Eight 925

Majoriteten av klockboetterna görs av stål och sedan finns de mer exklusiva materialen som guld och platina men också keramik samt titan för lättheten. Ett mer ovanligt material till boett är silver som används flitigt till exempelvis smycken men till klockor används det inte alls i samma utsträckning. Det är mycket för att materialet inte är lika traditionellt inom klockindustrin samt att ytan kan förändras med tiden. Men det gör även exempelvis brons som har blivit trendigt att använda inom klocktillverkningen just för att det får en läcker patina med tiden.

Därför tycker jag det är extra roligt med Tudor som tog steget att göra en modell i just silver. Blandningen som Tudor har tagit fram ska enligt dem själva inte ändras i nyansen utan ska behålla finish och färg. Silvernyansen på boetten som jag fastnat för har en mycket varmare ton än vad stål har och man ser inte direkt att det är något annorlunda men efter ha tittat en stund ser man att silvret har sin alldeles egna karaktär. Den varma tonen passar också bra till den mörka beige tonen på urtavla och boettring. I och med att den är i silver så går den inte att få med länk men den är riktigt klädsam med armbandet i textil och det finns också ett brunt läderarmband.

På baksidan kan man faktiskt se urverket som är Caliber MT5400 som har en kraftreserv på 70 tim. Storleken på 39 mm som också funkar bra för mindre handleder. En riktigt snygg vardagsklocka som också är vattentät till 200 m. En härligt annorlunda Tudor!

Tudor Black Bay Fifty-Eight 925, Ref: M79010SG-0002, listpris 44,110 kronor, finns hos Krons i PK-Huset


Bulgari Octo Finissimo Titanium

En klocka med framtida legendarisk status likt Royal Oak och Nautilus? Kanske! Faktum är att jag alltid varit ett stort fan av den kaxiga och tunna Octo Finissimon. Modellserien satsar man stenhårt på från Bulgaris håll med nya modeller på löpande band och man har vunnit pris efter pris när det kommer till att kombinera ultratunna boetter med komplicerade urverk.

Personligen tycker jag att ursprungsmodellen i titan en av de allra bästa de släppt. Monokrom, rå och med ett riktigt grymt urverk med microrotor. Den mäter 40mm i diameter men är endast 5,15mm tunn och inger ett häftigt intryck på handleden. Kanske lite i det största laget för undertecknad men här är jag villig att tänja gränserna lite.

Urverket har en microrotor i platina och mäter in på imponerande 2,35mm i tjocklek. Trots att det är ett smäckert urverk så har det en förhållandevis lång gångreserv på 60h. Akilleshälen för den som tänkt att ha denna klocka i ur och skur är vattentätheten på 30m, lite klent kan man tycka men jag hade inte varit nämnvärt orolig då jag både badat och duschat med en gammal Cartier Santos som bara var trycktestad ner till 30m…

Prislappen är hög, listpriset ligger på 174,000kr – inget jag kommer köpa i närtid men förhoppningsvis pryder en Octo Finissimo min handled någon gång i framtiden.

Bulgari Octo Finissimo Titanium, Ref: 102713, listpris 174,000kr, finns hos Bulgari på NK


Piaget Polo Date

Piaget är i Sverige fortfarande ett relativt okänt varumärke som jag gärna vill lyfta fram. De har en gedigen kunskap inom högsta nivån av urmakeri, Haute Horlogerie samt inom High Jewelry. De är i samma nivå som Chopard, Bulgari och Cartier. Dessutom tar de fram supertunna avancerade urverk.

Genom åren har de utvecklat fantastiska dammodeller där deras styrka verkligen ligger i att ta fram aftonklockor, rena juvelklockor men också fram mer robusta klockor med komplikationer. Det finns till och med skeletterade modeller i mer feminin look med guld och diamanter. För en tid sedan återlanserade de modellfamiljen som heter Polo som är en av deras sportigaste modellfamiljer. Den finns i olika storlekar och på NK hittade jag en Polo i storlek 36 mm som är en perfekt för den här typen av klocka på en smalare handled. Att den också är i stål med en platt, icke rund boettring i borstat stål med blå urtavla toppat med diamanter på index gör den slående läcker. Enkelheten i designen gör den sparsmakat elegant.

Vattentät till 50 meter och den har också en öppen baksida där man kan se automatverket caliber Piaget 500P1 som har en kraftreserv på 40 tim.

Piaget Polo Date, Ref: GOA46018, listpris 160,000kr, finns hos Bulgari på NK


Tissot PRX 35mm Gold

Det plånboksvänliga alternativet för någon som vill ha en klocka med mycket attityd utan att behöva spara allt för länge är helt klart en klocka från Tissots PRX-serie. Här kombinerar man väldigt hög kvalitet med en mycket rimlig prislapp. Vi har pratat och skrivit en hel del om PRX tidigare på Eqotime och det är svårt att inte ha med en PRX när man skriver diverse guider.

För 4,995kr får man en Tissot PRX i storleken 35mm med ett pålitligt quartzverk i en boett som är behandlad med guldfärgad PVD med matchande utförande på länken. Helt klart något för den som gillar looken av en helguldsklocka men med en mindre budget.

Tissot PRX 35mm, Ref: T137.210.33.021.00, listpris 4,995kr, finns hos Krons i PK-Huset


Longines Hydroconquest

Den här sportklockan i stål har jag länge tittat på. Det som fascinerar mig mest är den mjuka och lugna färgkombinationen som är extra rolig på den här typen av klocka. Oftast är sportklockor i starka färger som tar för sig på ett helt annat sätt. Däremot är denna i stor storlek, 43 mm, men det finns inget längre som säger att det är för litet eller för stort. Man bär det man trivs med och vill man ha en stor sportklocka i ljuva färger är denna värd att titta på.

Mjukt grå färg på urtavlan där Longines guldiga färg på för loggan på urtavlan följs upp på den greppvänliga yttre kanten av den vridbara boettringen samt på kronan. Den grå delen av boettringen är i keramik.

Inuti klockan tickar ett automatverk Caliber L888 med kraftreserv på 72 tim. Den är vattentät till 300 meter. Det grå gummiarmbandet passar också väldigt bra ihop med den här klockan så det blir sportig känsla rakt igenom. Men som sagt, den är stor så den är verkligen för den som söker något rejält.

Longines Hydroconquest, Ref: L3.782.3.78.9, listpris 19,700kr, klockan finns hos Krons i PK-Huset


Breitling Chronomat Automatic GMT 40

En klocka som fångade min uppmärksamhet direkt vid lansering var den nya Breitling Chronomat Automatic GMT. Den uppdaterade Chronomat-serien är en stor hit för företaget och nyligen så breddade man sortimentet med denna modell som är utrustad med GMT-visning.

40mm gör att den bär bra även på mindre handleder och den mäter in på komfortabla 11,7mm i tjocklek. Den uppdaterade Rouleaux-länken är riktigt gedigen och följsam och har ett mycket trevligt dolt viklås. Jag gillar att majoriteten av boett och länk kommer i borstat utförande då det bidrar till en lite sportigare framtoning. Klockan är även vattentät ner till 200m vilket gör det till en perfekt vardagsklocka.

Jag föll direkt för versionen med en matt vit urtavla där GMT-visaren sticker ut på ett bra sätt med sin röda färg. Datumfönstret klockan 6 på klockan smälter även in fint. Inuti modellen tickar Breitlings kaliber 32 med en gångreserv på 42h, här finns utrymme för förbättring men klockans trevliga utseende gör att jag är lite förlåtande.

Denna modell (och övriga modeller från GMT-familjen) kan ni titta närmare på i Breitlings egna butik på Biblioteksgatan.

Breitling Chronomat Automatic GMT 40, Ref: A32398101A1A1, listpris 66,500kr, finns hos Breitling på Biblioteksgatan